Wervelende Robben een helft lang niet te stoppen, ook Elia trefzeker

Thijs Post30 nov 2013, 16:23
Laatst bijgewerkt: 30 nov 2013, 16:23

Veertien gespeeld, twaalf gewonnen en twee gelijk: Bayern München is dit seizoen niet te stoppen in de Bundesliga. Het lukte, zoals verwacht mocht worden, ook hekkensluiter Eintracht Braunschweig niet. Bayern, dat het moest doen zonder onder anderen Franck Ribéry en Bastian Schweinsteiger, won dankzij twee doelpunten van Arjen Robben met 2-0. Achtervolgers Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund pakten eveneens drie punten. Bij Werder Bremen was Eljero Elia weer trefzeker.

/

Bayern München - Eintracht Braunschweig 2-0
De verdedigers van Eintracht Braunschweig weten inmiddels ook dat Robben in bloedvorm steekt. De Nederlandse vleugelaanvaller was niet af te stoppen door de defensie van de opponent. Robben zwierf over het veld, werd veelvuldig aangespeeld door zijn ploeggenoten en hij bekroonde zijn fantastische eerste helft met twee doelpunten. Al in de tweede minuut was het raak. Hij werd weggestuurd door Mario Götze en vond de paal, maar was alert en kopte de bal in tweede instantie tegen de touwen. Voor Robben was het zijn vijftigste treffer in zijn negentigste Bundesliga-duel, bovendien was het de snelste treffer van het jaar in Duitsland. Nu scoort Robben niet bijzonder vaak met het hoofd, maar zijn tweede doelpunt was wel een herhaling van eerdere zetten.

Vanaf de rechtervleugel trok hij naar binnen en met links vond hij de touwen: 2-0. Even daarvoor werd een kopbal van Dante nog van de lijn gehaald. Na rust zakte Bayern weg tot een bedenkelijk niveau en de bezoekers, die in de eerste helft geen schot hadden gelost, werden enkele keren gevaarlijk. De grootste kans viel na een minuut of zeventig te noteren. Dominick Kumbela ontsnapte en keeper Manuel Neuer redde heldhaftig, maar daardoor kreeg Kevin Kratz een reuzenkans. David Alaba redde op de lijn. Vlak daarvoor had Robben met een vrije trap nog het aluminium geraakt. In de slotfase raakte ook Kratz nog de lat met een vrije trap.

/

FSV Mainz 05 - Borussia Dortmund 1-3
Jürgen Klopp is haast niet meer weg te denken bij Borussia Dortmund, maar de oefenmeester is bij FSV Mainz 05 een heus clubicoon. Als speler maakte hij meer dan driehonderd keer zijn opwachting bij die club en als coach leidde hij de vereniging voor het eerst in de historie naar de Bundesliga. Cadeautjes wilde hij zijn ex-werkgever echter niet geven, omdat hij de aansluiting met Bayern München en Bayer Leverkusen niet wilde verliezen. BVB had het echter lastig in de eerste helft. Mainz speelde defensief en zeer geconcentreerd en bij de bezoekers ontbrak het aan de creativiteit om tot een doorbraak te komen.

Vlak voor rust kwam er dan toch wat leven in de brouwerij. Uit het niets kopte Stefan Bell van Mainz op de lat, even later vond ook Pierre-Emerick Aubameyang van Dortmund de lat. Twintig minuten voor tijd brak Aubameyang eindelijk de ban en Klopp haalde opgelucht adem, maar vier minuten later was het alweer gelijk. Eric Maxim Choupo-Moting benutte een strafschop. Klopp zag de bui al hangen, maar niet veel later mocht ook Robert Lewandowski aanleggen van elf meter (1-2). Omdat Elkin Soto bovendien rood kreeg, was de buit binnen voor BVB, dat via een tweede penalty van Lewandowski zelfs nog 1-3 maakte.

/

Bayer Leverkusen - 1. FC Nürnberg 3-0
Gertjan Verbeek hoopte met 1. FC Nürnberg voor een stunt te kunnen zorgen bij Bayer Leverkusen, maar dat lukte niet. De bezoekers deden in de eerste helft echter wel goed mee en kregen na twintig minuten spelen een enorme kans om op voorsprong te komen, maar Makoto Hasebe zag zijn inzet op de paal belanden. Bayer Leverkusen kwam met de schrik vrij en wist tien minuten voor rust zelf de score te openen, via Heung-Min Son. De Zuid-Koreaan werd gevonden door Gonzalo Castro en schoot beheerst binnen in de linkerhoek. Son kon kort hierna ook meteen zijn tweede van de middag maken, maar stuitte nu op Raphael Schäfer, die even later ook Castro van scoren afhield. Kort voor rust kreeg Stefan Kiessling nog een kopkans, maar hij mikte net naast de verkeerde kant van de paal.

Nürnberg ging zodoende met slechts een nipte achterstand de rust in, maar kort na de thee verdubbelde Bayer Leverkusen de marge. Kiessling was nu wel trefzeker: de spits combineerde met Jens Hegeler en schoot vervolgens vol overtuiging zijn negende doelpunt van dit seizoen binnen. Niet lang daarna raakte Castro met een fraaie afstandsknal de bovenkant van de lat, voordat dertien minuten voor tijd alsnog de beslissing viel: Son maakte op aangeven van Castro zijn tweede van de middag en stelde zo de overwinning van Bayer Leverkusen veilig. Verbeek en zijn mannen blijven door de nederlaag bij de hoogvlieger voorlaatste staan in de Bundesliga, met evenveel punten als hekkensluiter Eintracht Braunschweig.

/

TSG Hoffenheim - Werder Bremen 4-4
Elia verscheen op het scoreformulier in de spectaculaire eerste helft tussen TSG Hoffenheim en Werder Bremen. Werder leek door twee benutte strafschoppen van Sejad Salihovic met een 2-0 achterstand te gaan rusten, maar kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd in de eerste helft schoot ook Aaron Hunt een penalty binnen. In de blessuretijd verzorgde Elia vervolgens de 2-2 ruststand, door te profiteren van een fout van Koen Casteels. Voor Elia betekende het zijn vierde doelpunt van het seizoen, maar de Nederlander kwam niet terug voor de tweede helft. Nils Petersen kwam in het veld als zijn vervanger en zonder Elia werden er weer vier goals gemaakt: twee aan elke kant. Het bizarre duel eindigde door de gelijkmaker van Philipp Bargfrede van Werder in blessuretijd in een 4-4 remise.

Hertha BSC - FC Augsburg 0-0
Paul Verhaegh stond in de basis bij FC Augsburg voor het uitduel bij het Hertha BSC van Jos Luhukay. De toeschouwers in het Olympiastadion in Berlijn zagen niet bijzonder veel kansen en daardoor was het niet zo vreemd dat de ontmoeting in een doelpuntloos gelijkspel eindigde. In de eerste helft was de beste kans nog voor Hertha geweest, maar de inzet van Anis Ben-Hatira ging net naast. In de tweede helft moest Augsburg-keeper Marwin Hitz nog ingrijpen bij een vrije trap van Gustavo Ramos, maar veel gevaarlijker werd Hertha verder niet. De ploeg van Luhukay komt door het gelijkspel op negentien punten terecht, evenveel als FSV Mainz 05, en Augsburg staat nu op zeventien punten. Verhaegh deed overigens de hele wedstrijd mee bij de gasten.