voetbalzone

Wie helpt Bosnie op weg naar het EK?

Mirzet Mehmedagic30 jun 2011, 22:02
Laatst bijgewerkt: 30 jun 2011, 22:02
Advertentie

Na de kwalificatiereeks voor het WK in Zuid-Afrika dacht iedereen in Bosnië-Herzegovina, maar ook buiten de landsgrenzen, dat het moment was aangekomen dat het nationale voetbalelftal zou gaan schitteren. Veelbelovende spelers zoals Edin Dzeko, Vedad Ibisevic, Zvjezdan Misimovic, Miralem Pjanic, Emir Spahic en anderen beleefden topseizoenen bij hun clubs en leken alleen maar beter te kunnen worden. Na de teleurstelling in de laatste wedstrijd van de WK-kwalificatiereeks tegen het sterke Portugal dacht men desondanks een hele goede kans te maken om zich te kwalificeren voor het EK in Polen en Oekrainë, maar de zaken liepen niet zoals gepland.

Op dit moment staat Bosnië op een derde plaats in kwalificatiegroep D, drie punten achter koploper Frankrijk en twee punten achter de nummer twee in de groep, Wit-Rusland. Bosnië heeft weliswaar een wedstrijd minder gespeeld dan Wit-Rusland en de vooruitzichten zijn niet pikzwart, maar hoe kan een elftal dat een transferwaarde vertegenwoordigt ver boven de andere landen in de groep op Frankrijk na (Bosnië 93,75 miljoen, Albanië 7,45 miljoen, Wit-Rusland 17,55 miljoen, Roemenië 69,00 miljoen, Frankrijk 390 miljoen) en zoveel talent heeft rondlopen, het zo moeilijk hebben tegen tegenstanders, met alle respect, zoals Albanië en kansloos verliezen uit bij Roemenië?

De meeste supporters die het elftal volgen wijzen al snel naar de onervaren bondscoach Safet Susic. Een grootmeester als speler, maar erg onervaren als coach. Zijn avonturen bij de clubs die hij eerder heeft getraind waren volledig mislukt, en het waren ook niet clubs van wereldniveau, respectievelijk Cannes, Istanbulspor, Konyspor, Rizespor en Ankaraspor. Als men dit vergelijkt met de ervaring en kennis van de vorige coach, Miroslav 'Ciro' Blazevic, die Kroatië naar een derde plek leidde tijdens het WK 1998 in Frankrijk, dan moet men inderdaad toegeven dat Bosnië-Herzegovina alleen al op dit gebied een stap achteruit heeft genomen.

De tweede oorzaak kan gezocht worden in het feit dat de belangrijkste spelers van Bosnië dankzij mislukte transfers nu weinig aan spelen toekomen bij de huidige clubs, zie Dzeko en Misimovic die beiden van Wolfsburg naar respectievelijk Manchester City en Galatsaray zijn gegaan. Bij Misimovic was de overgang dermate dramatisch dat hij inmiddels weer verhuisd is naar Rusland, om bij Dinamo Moskou aan speeltijd te komen.

Ook de vorm van sommige spelers laat het elftal in de steek tijdens de kwalificatiereeks voor het EK tot nu toe. Waar Ibisevic nog twee seizoenen geleden in de eerste helft van de Bundesliga nog negentien treffers maakte, deed hij in heel het seizoen 2010/11 maar acht keer van zich spreken door een doelpunt te maken. En waar Pjanic ook twee seizoenen geleden met Lyon schitterde in de Champions League door het grote Real Madrid met een keiharde volley in het Bernabeu uit te schakelen, moest hij het afgelopen seizoen grotendeels plaatsnemen op de reservebank.

Al met al zijn er ook wat positieve punten te noemen. De opkomst van de jonge verdediger Muhamed Subasic bij Hamburger SV, de transfer van Senad Lulic naar Lazio Roma en het talent wat deze man heeft, de inzet van Haris Medunjanin en de terugkeer van Sead Salihovic na zijn schorsing. Ook het feit dat Bosnië een van de grootste keeperstalenten heeft rondlopen in de persoon van Asmir Begovic is een mooi vooruitzicht.

En vanwege deze laatst genoemde talenten zie ik persoonlijk de toekomst voor Bosnië-Herzegovina rooskleurig in. Naar verwachting zullen Misimovic en Dzeko hun draai vinden bij de clubs. Het talent zal zich ontwikkelen en hopelijk ook Susic als bondscoach zal zijn draai vinden. Het eerste gedeelte van de kwalificatiereeks is moeizaam verlopen, maar gezien de vooruitzichten kan het alleen maar beter. Mijn tip is dan ook aan iedereen die dit leest en ook graag een gokje waagt om Bosnië als groepswinnaar te voorspellen in deze groep.

Bezig met laden …