Wijnaldum luistert rentree op met doelpunt, Ajax verslaat VVV-Venlo

Gijs Freriks10 feb 2014, 20:55
Laatst bijgewerkt: 10 feb 2014, 20:55

Georginio Wijnaldum stond vijf maanden aan de kant met een rugblessure, maar heeft maandagavond zijn rentree gemaakt. De middenvelder was namens Jong PSV direct trefzeker in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport (3-0). De beloften van Ajax verrasten door in eigen huis met 4-1 te winnen van VVV-Venlo, de nummer drie van de Jupiler League. Ricardo Kishna maakte zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal.

Jong Ajax - VVV-Venlo 4-1
VVV had bij een goed resultaat komende vrijdag de derde periode in de wacht kunnen slepen, maar dat plan werd flink verstoord door het Ajax van Alfons Groenendijk. Toch kwamen de Limburgers nog wel op voorsprong op De Toekomst: clubtopscorer Leon de Kogel ontving de bal in de loop en stiftte het leer op weergaloze wijze over doelman Mickey van der Hart. Ajax kwam niet in het spel voor en pas na het eerste kwart kreeg men iets meer grip op de wedstrijd en dat leverde een goede kans op voor Kishna. De Amsterdammers kwamen uiteindelijk vijf minuten voor rust op gelijke hoogte: Lucas Andersen speelde op techniek twee Venlonaren uit en schoot hoog raak.

Kishna hielp Ajax vier minuten na de thee aan een 2-1 voorsprong, door na een camouflagepass van Kenny Tete de bal binnen te schuiven. Lesly de Sa besliste na een klein uur de wedstrijd door de 3-1 te verzorgen. VVV probeerde zich terug in de wedstrijd te vechten, maar verder dan een gevaarlijke pegel van Oguzhan Türk kwam het team van René Trost niet. In de slotfase liep Ajax door een intikker van De Sa zelfs nog uit naar een 4-1 overwinning. Er kwam hierdoor na vijf wedstrijden een einde aan de zegereeks van VVV en Ajax gaat vrijdag op bezoek bij koploper FC Dordrecht.

Jong FC Twente - FC Volendam 2-4
FC Volendam won de laatste twee wedstrijden en voegde daar een zege op de beloften van FC Twente aan toe. De bezoekers kenden een glorieuze start en kwamen door doelpunten van Robert Mühren en Soufiane Laghmouchi op een 0-2 voorsprong in De Grolsch Veste. Tim Hölscher deed na 25 minuten wat terug, maar zag hoe Mühren de ruststand op 1-3 bepaalde. De spits completeerde met een schot van afstand na zeventig minuten zijn hattrick en maakte alweer zijn achttiende van het seizoen. Joey Pelupessy tekende hierna voor de 2-4 en Luka Djordjevic kreeg nog een uitgelezen mogelijkheid om er een spannende slotfase van te maken, maar de huurling van Zenit Sint-Petersburg miste een strafschop.

Jong PSV - Helmond Sport 3-0
Voor het oog van iets meer dan 200 toeschouwers opende Wijnaldum na tien minuten de score in het Philips Stadion. Vijf minuten later maakte Alex Schalk er zelfs 2-0 van en was de wedstrijd min of meer al gespeeld. Helmond had wel het meeste balbezit, maar creëerde weinig. Doelman Wouter van der Steen voorkwam voor rust nog de 3-0 van Schalk. Wijnaldum bleef in de kleedkamer achter ten faveure van Rai Vloet en in de slotfase pikte NAC Breda-huurling Schalk met een kopbal nog zijn tweede doelpunt mee. De Eindhovenaren van Darije Kalezic boekten hierdoor na drie nederlagen weer een overwinning.