Wijnaldum schiet PSV langs Basken naar finale Polish Masters

Erik van Dam21 jul 2012, 15:51
Laatst bijgewerkt: 21 jul 2012, 15:51

PSV heeft zich hersteld van de teleurstellende 2-2 remise die het recent neerzette in een oefenduel met FC Eindhoven. De Brabanders ontmoetten zaterdag verliezend Europa League- en Copa del Rey-finalist Athletic Bilbao en zegevierden met het kleinst mogelijke verschil (0-1). Georginio Wijnaldum schoot zijn club halverwege de tweede helft naar de zege en daarmee ook naar de finale in de Polish Masters, een vriendschappelijk toernooi in Polen.

/

PSV maakte zeker geen onaardige indruk in de eerste helft. In defensief opzicht stond het niet helemaal goed, maar in eerdere oefenwedstrijden was ook al zichtbaar dat die linie vooralsnog de achilleshiel is in het team. Met het middenveld en de voorhoede zit het wel goed, bewees met name de eerste helft tegen Athletic Bilbao. Hoewel er niet gescoord werd, creëerde PSV wel tal van kansen voor het doel van Gorka Iraizoz.

De Baskische doelman zat in de tiende minuut met de linkerkant aan een voorzet van Luciano Narsingh. De aanwinst maakte een frisse indruk en zorgde met meerdere rushes aan de rechterkant voor gevaar in de aanvalslinie van PSV. In dezelfde minuut als zijn weggeplukte voorzet gaf Mark van Bommel een splijtende pass op hem, maar daaruit kwam niet veel meer voort. De aanvoerder zelf joeg de bal snoeihard een meter over na een weggekopte voorzet van Dries Mertens.

Iraizoz bleef alert werk verrichten; ook na iets meer dan een half uur greep hij in nadat Narsingh zijn directe bewaker voorbij snelde op rechts. En een minuut daarop duwde hij de bal weg na sterk werk van Marcel Ritzmaier. Die was er halverwege de eerste helft ingekomen voor de geblesseerd geraakte Jetro Willems. Athletic kwam beperkt in het stuk voor en Boy Waterman, die de voorkeur kreeg boven Przemyslaw Tyton, had niet veel werk te doen.

Na rust koos Dick Advocaat ervoor Timothy Derijck, Peter van Oijen, Tim Matavz en Georginio Wijnaldum erbij te zetten. Het eerste kwartier was echter voor de Baskische opponent, die meer balbezit had en er soms gevaarlijk uitkwam via Andoni Iraola, Ander Iturraspe en Gaizka Toquero. PSV nam het heft echter weer in handen en kwam met nog twintig minuten op de klok verdiend op een 0-1 voorsprong. Wijnaldum gaf de bal aan Lens, liep vrij en kreeg 'm terug en schoof vervolgens binnen richting de tweede paal. De 0-2 lag ook nog binnen handbereik, maar Lens kopte uit een hoekschop vanaf links hard op de lat.