voetbalzone

Wilfred Genee noemt waanzinnig bedrag voor Neymar: ‘Dan zijn ze failliet’

Rian Rosendaal25 okt 2023, 14:50
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:21
Advertentie

René van der Gijp verbaasde zich dinsdagavond in Vandaag Inside niet alleen over het plotseling van het veld stappen van Julian Draxler. De vaste tafelgast annex voetbalvolger snapt ook weinig van de bedragen die worden genoemd nu Neymar langdurig geblesseerd is. Presentator Wilfred Genee schoof in de uitzending een exorbitant bedrag naar voren.

"Ik las hoeveel het kost nu Neymar zo lang is uitgeschakeld. Dat kost gewoon 150 miljoen, begreep ik", maakte Genee het bruggetje van Draxler naar de Braziliaanse aanvaller, die maandenlang moet revalideren. "En ze willen dat de Braziliaanse bond dat gaat betalen", vulde Van der Gijp aan. "Dan is de Braziliaanse bond failliet", antwoordde Genee met een bulderende lach.

"Of moet de UEFA (eigenlijk de FIFA, red.) dat betalen? Als iemand geblesseerd raakt met zijn land", vroeg Van der Gijp zich op zijn beurt af. "Kijk, dat is altijd een strijd", mengde Johan Derksen zich in het gesprek. "Die clubs betalen altijd vette salarissen. En die zijn verplicht de spelers af te staan. En om de haverklap krijgen ze spelers juist geblesseerd terug. En dat wordt dan een advocatengedoe om uit de kosten te komen."

Van der Gijp vroeg zich tot slot af wie nu de kosten voor zijn rekening gaat nemen. "Normaal is het zo dat je als bond voor die spelers een verzekering afsluit. Maar die Braziliaanse bond heeft tien verzekeringen gebeld en die hebben allemaal de haak erop gegooid", aldus de analist met een kwinkslag. "Die denken: We zijn gek geworden. Dat gaat toch helemaal nergens over? Wat zou zo'n gozer verdienen in een jaar, 300 miljoen?"

Welk bedrag ter compensatie?
Al-Hilal kan compensatie aanvragen bij de FIFA voor Neymar, die vorige week zwaar geblesseerd raakte tijdens de verloren interland van Brazilië in Uruguay (2-0). Uit een diagnose bleek dat de 31-jarige sterspeler zijn voorste kruisband heeft gescheurd, waardoor hij maanden uit de roulatie is. Al-Hilal zal echter niet tevreden zijn over de hoogte van de vergoeding, daar de club in het gunstigste geval niet eens een maandsalaris van Neymar kan dekken.

Nu het noodlot opnieuw is toegeslagen bij Neymar kijkt Al-Hilal naar de mogelijkheid om financieel gecompenseerd te worden. Die optie is er, daar de voormalig technicus van FC Barcelona en Paris Saint-Germain geblesseerd raakte tijdens een officiële interland bij het nationale elftal. Het Braziliaanse Globo zocht uit welk bedrag Al-Hilal mogelijk kan verwachten.

Het Braziliaanse medium sprak met Eduardo Carlezzo, een expert in het internationale sportrecht. Volgens de specialist keert de FIFA jaarlijks tachtig miljoen euro uit aan clubs na blessures van spelers tijdens een interlandperiode. Blessures na oefenwedstrijden worden niet vergoed. Het duel tussen Brazilië en Uruguay werd gespeeld in het kader van de WK-kwalificatie, waardoor Al-Hilal in aanmerking komt voor een compensatie.

Indien de vermogende Saudische club de maximale compensatie krijgt, kan het straks 7,5 miljoen euro bijschrijven. Dat is een schijntje bij het jaarsalaris dat Neymar opstrijkt in Riyadh: liefst 106 miljoen euro. Een snelle rekensom leert dat de compensatie niet eens het maandsalaris van Neymar dekt, daar de rechtspoot maandelijks zo’n 8,9 miljoen euro int.

Bezig met laden …