Willem II verlaat Eredivisie door de voordeur met zege op AZ

Erik van Dam12 mei 2013, 16:22
Laatst bijgewerkt: 12 mei 2013, 16:22
/

Willem II heeft het seizoen 2012/13 beëindigd met een overwinning op AZ. Het elftal van Jurgen Streppel degradeerde vorig weekend, toen het verloor bij Ajax. Het rechtte zondag echter weer enigszins de rug en verliet de Eredivisie met opgeheven hoofd: in het eigen Koning Willem II Stadion werd de bekerwinnaar met 2-0 opzij gezet. Willem II gaat volgend seizoen proberen direct terug te keren naar de hoogste afdeling.

Slechts de bonus van de eindklassering van AZ stond nog echt op het programma in Tilburg, behalve uiteraard de eer in de laatste wedstrijd van het seizoen. De Tricolores oogden gretiger en doken al vroeg op in de buurt van Esteban Alvarado. Genaro Snijders kopte een voorzet van Virgil Misidjan op doel, maar daar had Esteban weinig moeite mee. Aan de overzijde had ook Arjan Christianen een eenvoudig antwoord op een schot uit de draai van Roy Beerens.

/

Marc Höcher probeerde het halverwege de eerste helft een keer van zeer grote afstand; van veertig meter loste hij een verdienstelijk schot, dat Esteban net over zijn doel tikte en tot corner verwerkte. Sofian Akouili was stukken kansrijker, maar schoot via het been van een AZ-verdediger over. De bezoekers uit Alkmaar, die enkele dagen geleden de KNVB Beker in de wacht sleepten, stelden weinig tegenover de aanvalslust van Willem II. Adam Maher mikte een vrije trap slechts voorlangs.

Maher, die naar alle waarschijnlijkheid komende zomer weggaat bij AZ, verliet het veld in de rust voor Willie Overtoom. Willem II wijzigde niet en kwam in de tweede minuut van de tweede helft aan de leiding. Misidjan speelde Etiënne Reijnen uit en schoot vanaf de achterlijn binnen langs Esteban; zijn vierde doelpunt dit seizoen. Na iets meer dan een uur voetballen viel ook de 2-0 voor Willem II, dat de marge verdubbelde door een ongelukkig eigen doelpunt van Wijnaldum. AZ’s beste poging was daarna een schot van Steven Berghuis, dat gepakt werd door Christianen.