Winnend Dortmund drukt Hertha dieper in de zorgen

Erik van Dam30 okt 2009, 21:36
Laatst bijgewerkt: 30 okt 2009, 21:36

Borussia Dortmund heeft vrijdag uitstekende zaken gedaan door in eigen huis met 2-0 te winnen van Hertha BSC. Hoewel het duel moeizaam op gang kwam, bleek de thuisploeg in de tweede helft sterker dan de hoofdstedelingen en daarmee nestelt de equipe van Jürgen Klopp zich in het linkerrijtje. Hertha zal daarentegen de komende periode alle punten hard nodig hebben; met slechts vier punten is de ploeg nog altijd rode lantaarndrager.

/

Op bezoek in West-Duitsland was er voor Hertha de kans aansluiting te vinden met de nummer zeventien van de ranglijst; VfL Bochum. Het begin was dan ook voor de bezoekers, die vroeg druk zetten en de eerste kansen afdwongen. Dortmund begon zwak en speelde onzorgvuldig, maar naarmate het duel vorderde vergaarde het niettemin steeds meer balbezit. Dit leidde na een half uur tot een prima kopkans voor spits Nelson Valdés (net naast) en een afstandsschot van Jakub Blaszczykowski (over).

Vijf minuten voor rust was er de uitgelezen mogelijkheid voor de thuisploeg om de openingstreffer te maken, maar de meegekomen verdediger Mats Hummels wist vanaf vijf meter voor het doel de bal niet achter de uitblinkende Hertha-doelman Jaroslav Drobný te plaatsen. In het tweede bedrijf gingen die Borussen op dezelfde voet verder en dat leidde na een uur spelen toch tot de 1-0. De bal werd op de stip werd gelegd nadat Patrick Owomoyela bij een hoekschop werd gevloerd; voormalig Feyenoorder Nuri Sahin benutte het buitenkansje ten volle door Drobný de verkeerde hoek in te sturen.

Doordat Hertha minstens een punt mee terug wilde nemen, was er een slotoffensief in de maak. Na ruim zeventig minuten was Lukasz Piszcek namens de bezoekers dicht bij een treffer, maar zijn acrobatische poging om Roman Weidenfeller te passeren trof de paal. Hertha moest komen in de slotfase en liet daardoor veel ruimte in de achterhoede open, maar de onzorgvuldigheid van Dortmund voorkwam dat het duel niet vroegtijdig in het slot werd gegooid. Toch was het Lucas Barrios die in blessuretijd aan alles onzekerheid een einde maakte en de bal in de hoek plaatste: 2-0.