Winnend Man United heeft geluk met offday Benteke

Bart Kruyt29 mrt 2014, 14:36
Laatst bijgewerkt: 29 mrt 2014, 14:36

Manchester United heeft de vervelende nasmaak van de derbynederlaag tegen Manchester City (0-3) kunnen wegspoelen met een overwinning op Aston Villa. De ploeg van David Moyes was zaterdagmiddag met 4-1 te sterk voor de bezoekers uit Birmingham, die de pech hadden dat Christian Benteke zijn dag niet had. Bij een 2-1 achterstand kreeg de spits twee enorme kansen, maar die hielp hij om zeep, waarna Juan Mata met zijn eerste doelpunt voor United voor de beslissing zorgde. The Mancunians spelen dinsdag in de Champions League tegen Bayern München.

United kende dus een goede generale repetitie voor dit duel, maar erg overtuigend was het toch weer niet wat de landskampioen zaterdag liet zien. Zonder de geblesseerde Robin van Persie maar mét Alexander Büttner in de basis begon de ploeg al niet goed en na een klein kwartier kwam Villa op voorsprong. Gabriel Agbonlahor verdiende een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, die keurig werd binnen geschoten door Ashley Westwood. David de Gea zag er bij deze openingstreffer echter niet erg goed uit: hij kreeg wel een hand tegen de bal, maar wist de inzet niet te keren.

United moest in de achtervolging en bij de eerste kans die het kreeg werd het direct 1-1. Shinji Kagawa vond de geheel vrijgelaten Wayne Rooney, die met een beheerste kopbal voor de gelijkmaker zorgde. Het restant van de eerste helft kende vervolgens geen kansen meer, waardoor United en Villa in evenwicht leken te gaan rusten. Kort voor de thee kwam de thuisploeg echter toch nog op voorsprong en dat kwam door Leandro Bacuna: de rechtsback van Villa haalde met een onhandige tackle Mata neer en verdiende zo een strafschop. Die werd benut door Rooney.

De thuisploeg kon dus met een goed gevoel gaan rusten, maar in de tweede helft had Benteke Villa terug in de wedstrijd moeten brengen. De aanvaller werd eerst vrij voor De Gea gezet door Westwood en controleerde de bal goed op de borst, maar maaide vervolgens compleet over het leder heen. Even daarna werd Benteke gevonden door Mark Albrighton, die het Büttner toch wel erg lastig maakte, maar nu werkte de Belg de bal over het doel. United kwam dus met de schrik vrij: ook toen Nemanja Vidic Benteke leek neer te halen, maar de bal niet op de stip ging.

Twintig minuten voor tijd zorgde Mata vervolgens voor de 3-1. Büttner was bij dit doelpunt betrokken: hij won een kopduel en bracht de bal zo bij Marouane Fellaini, die ruzie kreeg met het leder. Ietwat toevallig kwam de bal voor de voeten van Mata, die zijn eerste goal in het shirt van United maakte. United kon de wedstrijd hierna rustig uitspelen, al kreeg Benteke nóg een grote kans op een goal voor Villa, maar hij faalde opnieuw. Aan de overkant liet Javier Hernández aan de Villa-spits zien hoe het moet, door op aangeven van Adnan Januzaj de 4-1 binnen te tikken. United komt nu op 54 punten terecht: 2 minder dan Tottenham Hotspur, dat zondag op bezoek moet bij Liverpool. Aston Villa blijft op 34 punten steken.