Winnend Roma passeert Lazio en Inter en komt op vijfde plek terecht

Bart Kruyt17 mrt 2013, 21:45
Laatst bijgewerkt: 17 mrt 2013, 21:45

AS Roma is nog altijd in de race om een Champions League-ticket. De drievoudig landskampioen won zondagavond dankzij een wervelende Francesco Totti met 2-0 van Parma en staat nu op 47 punten, vier punten minder dan plek vier, die recht geeft op de voorronde van het miljoenenbal. De Romeinen passeren Lazio, want de stadsgenoot verloor in een heuse sneeuwstorm met 1-0 van Torino, door een doelpunt van voormalig AZ’er Jonathas. Roma, Lazio en Internazionale hebben evenveel punten, maar van die drie ploegen heeft Roma het beste doelsaldo.

/

Torino - Lazio 1-0
Door de hevige sneeuwval was er in Turijn nauwelijks goed voetbal mogelijk en Michaël Ciani hielp zijn ploeg ook niet mee. Lazio, dat volgend seizoen zo graag in de Champions League wil uitkomen, moest na een kwartier namelijk verder met tien man, doordat de verdediger in 43 seconden tijd twee gele kaarten pakte. Desondanks waren de Romeinen wel de betere partij op het glibberige veld van Stadio Olimpico. Na tien minuten kreeg de ploeg van Vladimir Petkovic een goede kans, maar de kopbal van Lorik Cana raakte het houtwerk. Ook Libor Kozak raakte namens Lazio even later de paal. Torino, dat vecht tegen degradatie, werd in de eerste helft één keer echt gevaarlijk, maar Alessio Cerci werd op tijd afgestopt door Senad Lulic.

Kort na de pauze hadden i Biancocelesti de kans om op voorsprong te komen. Na een goede actie over links van Lulic faalden Kozak en Ogenyi Onazi echter in de afwerking. Naarmate de wedstrijd vorderde vloeiden de krachten bij Lazio weg en Torino werd steeds dreigender, met name via Cerci. De Turijners van Giampiero Ventura voerden een race tegen de klok, maar wonnen die uiteindelijk wel. Zeven minuten voor tijd zorgde Jonathas met zijn eerste balcontact voor de zege voor Granata, dat nu op een keurige dertiende plaats staat. Lazio, dat zich donderdag plaatste voor de kwartfinale van de Europa League, moet nu op basis van doelsaldo voorrang verlenen aan AS Roma op de vijfde plaats.

/

AS Roma - Parma 2-0
Maarten Stekelenburg stond weer onder de lat bij AS Roma, maar kreeg in de eerste helft niet veel te doen. De thuisploeg begon in eigen huis goed tegen Parma en Alessandro Florenzi werd na een minuut al gevaarlijk, maar schoot over. Even later kon Florenzi wel juichend weglopen: na een volley van Daniele de Rossi ging de bal via de middenvelder en Erik Lamela het doel in, waardoor Roma in de zevende minuut op voorsprong kwam. De gastheren bleven hierna de aanval zoeken en na een spectaculair hakje van Totti (bezoek onze Facebook-pagina voor de beelden) trok Marquinho de bal terug op Simone Perrotta, die echter de lat raakte. Perrotta probeerde ook zonder succes een penalty te verdienen en aan de overzijde hoefde Stekelenburg alleen in te grijpen bij een inzet van Marco Parolo.

Roma kon tevreden zijn over de eerste helft en ging in de tweede helft op jacht naar meer doelpunten. Totti kwam al snel dicht bij de 2-0, maar zijn vrije trap belandde op de lat. Aan de overkant stuitte Nicola Sansone op Stekelenburg, die geluk had dat Amauri naast schoot, nadat hij een bal niet had weten te klemmen. Even later werd een schot van Marco Parolo net van richting veranderd, waardoor ook dit schot niet de gelijkmaker opleverde. Parma leek wat sterker te worden, maar juist op dat moment verdubbelde Totti de Romeinse voorsprong, door een vrije trap onder de muur en in het doel te schieten. Totti had even later nog een keer moeten scoren, maar faalde nu in de afronding, waardoor het bij twee treffers bleef. Daarmee nam Roma wel de vijfde plek over van Internazionale, dat deze zondag niet in actie kwam wegens noodweer. De uitwedstrijd bij Sampdoria werd zodoende afgelast.