Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Witte rook op komst: Ajax plant eerste medische keuring in op Deadline Day

Laatste update:

Julian Rijkhoff wordt donderdagmiddag medisch gekeurd voor zijn transfer naar Ajax. De Amsterdammers gaan de negentienjarige spits definitief overnemen van Borussia Dortmund, zo meldt Mike Verweij van De Telegraaf. Volgens de journalist heeft de Raad van Commissarissen van Ajax inmiddels toestemming gegeven voor een terugkeer van Rijkhoff, waardoor alle seinen nu op groen staan.

Rijkhoff, die tussen 2012 en 2021 al in de jeugdopleiding van Ajax speelde, gaat tot medio 2028 tekenen in de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers maken naar verluidt 1,5 miljoen euro over naar BVB. Dat bedrag kan middels bonussen nog oplopen. Rijkhoff gaat zich donderdagmiddag melden op Sportcomplex De Toekomst en in het Amsterdamse UMC, waar hij de laatste fysieke tests zal ondergaan.

De in Purmerend geboren spits lag in Dortmund nog tot medio 2026 vast, maar wilde dolgraag terugkeren naar zijn jeugdliefde Ajax. Rijkhoff had bij die Borussen weinig perspectief op speeltijd in de hoofdmacht. In Amsterdam zal hij in eerste instantie voor Jong Ajax uitkomen, al kan de stap naar de hoofdmacht snel gezet worden.

Verweij stelt dat de RvC van Ajax water bij de wijn heeft gedaan. “De Rijkhoff-deal was een principekwestie voor de commissarissen, van wie Cees van Oevelen, Annette Mosman en Georgette Schlick afgelopen zomer toestonden dat Sven Mislintat 115 miljoen euro uitgaf aan twaalf vooral niet-Ajax-waardige spelers. Daarom gold nu: eerst eruit, dan erin.”

“Toch stemde de Ajax-leiding uiteindelijk met de komst van Rijkhoff in, omdat ook werd ingezien dat men het niet kon maken een negentienjarige een transfer door de neus te boren, terwijl de transfersom van 1,5 miljoen euro in termijnen kan worden betaald”, schrijft Verweij.

Ajax moest enigszins haast maken met het vastleggen van Rijkhoff, daar de jeugdinternational van Nederland Onder 19 ook bij diverse clubs uit het buitenland op het lijstje stond. Nu gaat de Amsterdamse recordkampioen zich definitief verzekeren van een ware goaltjesdief.

Rijkhoff was bij het Onder 19-elftal van Borussia Dortmund in 57 wedstrijden goed voor 52 doelpunten en 13 assists. Hij staat met dertien doelpunten op de vijfde plek van topscorers aller tijden in de Youth League. Daarnaast werd hij twee seizoenen op rij topscorer van de A-Junioren Bundesliga West.

Rijkhoff vertrok begin 2021 naar Borussia Dortmund, dat 130.000 euro overmaakte aan Ajax voor zijn diensten. De rechtspoot vertelde in een interview met Voetbalzone dat het plan van de Duitse topclub hem meer aansprak. Drie jaar later keert hij alsnog terug naar de club waar hij als kind fan van was.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Ajax traint onder Farioli
Ajax traint onder Farioli
Reacties

Maar zou het verhaal voor hem nu wel goed zijn? Wordt nu spits in Jong. En derde spits voor Ajax 1. Maar dat leek me toen hij weg ging ook al een normaal traject voor hem.

1 februari 2024 om 09:37

Klopt helemaal. Brobbrey gaat nooit geslachtofferd worden. Akpom allicht. Ben benieuwd

1 februari 2024 om 09:48

Als hij echt zo'n groot talent is, kan hij Akpom op korte termijn natuurlijk voorbij in de pikorde. Als Lille deze zomer terugkomt voor hem, en je kunt hem goed slijten, heb je toch prima zaken gedaan?

Ik zie dit toch wel als buitenkansje. Hij hoeft niet denderend te spelen om meer waard te worden dan wat hij nu kost, en heeft natuurlijk al jaren in de jeugd gespeeld.

1 februari 2024 om 09:57

Akpom lijkt erop dat hij na dit seizoen wel zal vertrekken. Verder weet je het ook nooit hoe groot de interesse voor Brobbey deze zomer is, zeker als hij een paar goals mee pikt op een eventueel EK. Ze doen hier slimme zaken met het oog op de toekomst, volgend jaar lijkt het mij dat hij dus gewoon zal gaan aansluiten in de hoofdselectie.

1 februari 2024 om 10:12

Het mooiste zou zijn dat je de meeste “aanwinsten” van afgelopen zomer kan verkopen, desnoods met wat verlies. Terug naar de basis en beter gaat scouten

1 februari 2024 om 10:23

Wat denk jij dat als hij echt een groot talent is , dat Dortmund hem dan verkoopt voor 1,5 miljoen ? De hele wereld zoekt een spits , en dan is er geen enkele andere club geïnteresseerd voor dat bedrag. Onzinnige aankoop , en weer een slecht voorbeeld voor de jeugd, kies maar voor het geld , wij kopen je later wel terug. Dat signaal moet je toch helemaal niet af willen geven.

1 februari 2024 om 10:35

Geweldige aankoop, zeer groot talent. Erg blij mee. Dit seizoen afmaken in jong, misschien een debuut meepikken. Volgend jaar aansluiten bij 1 en strijden om de spits positie.

1 februari 2024 om 10:57

Ach baradona, voor dit geld mag je dit gokje best wel wagen. En BVB wil gewoon een spits die er direct staat. En Rijkhoff wilde toch graag terug blijkt. Een jongen die probeert uit te zoeken wat t best voor hem lijkt. Maar jij hebt graag je mening klaar over Ajax, dat weten we. "Onzinnige aankoop". Want jij weet het allemaal zo goed! We gaan t zien. Maar voor 1.5 miljoen geen onverantwoorde en slechte keuze. Daarvan hebben we deze zomer namelijk genoeg voorbeelden gehad.

1 februari 2024 om 11:07

Off: Barry niet teveel aandacht geven op Ajax-nieuws... Zodra hij iets Ajax gerelateerd leest at hij een glas azijn en begint hij te typen..

On: voor 1,5 gaan we er geen buil aan vangen.. Hij deed het prima in de jeugd en bij Dortmund. Zij laten hem natuurlijk ook gaan met een mooi doorverkoop percentage dus voor hen financieel ook een prima verkoop als hij zich bij ons wel ontwikkelt..

1 februari 2024 om 11:57

@Cocqie
Akpom scoort 1,2 goals per 90 minuten. Technisch niet altijd super. Maar scoort verschrikkelijk makkelijk en scoort ook makkelijk met het hoofd.
Engelse clubs gaan echt wel goed betalen voor zo’n engelse spits. Die wordt met een mooie winst verkocht.

1 februari 2024 om 09:58

Het zal vooral goed geweest zijn voor zijn salaris

1 februari 2024 om 10:59

Weet ik niet. Dan was ie niet naar Ajax gegaan ook nu. En Dortmund is echt een club waar de jeugd ook veel kansen krijgt, als je goed genoeg bent. Zie Bellingham, Sancho en Moukoko.

1 februari 2024 om 10:21

En kan zomaar eerste spits zijn van Ajax 1 na dit seizoen. Akpom lijkt een passant, en als Brobbey dit seizoen er boven de 20 doelpunten in de competitie uitkomt (vrij reeel), naar het EK gaat en wat leuke dingen laat zien, komen de clubs echt wel aan hem trekken aankomende zomer.
In plaats van dat je dan een nieuwe spits moet inpassen is het fijn als je iemand al hebt rondlopen die hopelijk direct er staat. Al moet er dan wel nog een ervaren spits bij als backup, zoals Huntelaar dat was achter Dolberg.

1 februari 2024 om 10:23

Misschien bleek het verhaal van Dortmund uiteindeljk toch niet zo goed, dat kan ook natuurlijk 😉

1 februari 2024 om 10:25

Rijkhoff gaat 100% tweede spits worden en misschien gaat hij zelfs achter Brobbey spelen. Waarom zou deze jongen terug gaan naar Ajax om als spits te spelen bij Jong Ajax?

1 februari 2024 om 10:59

Ik dacht gelezen te hebben dat Dortmunt ook andere spitsen in zijn leeftijdscategorie heeft en dat van die spitsen meer verwacht wordt dan van Rijkhoff. Bij de overstap zal hij nu wel 1ste keuze zijn (nog wel van Jong Ajax) maar heeft hij wel minder concurrentie.

1 februari 2024 om 11:00

Omdat hij er bij Dortmund II in de 3e Bundesliga niet aan te pas komt en daar dus in een jeugdteam speelt?

Met jong ajax speelt hij direct op profniveau, en kan hij doorgroeien naar Ajax 1 eventueel.

1 februari 2024 om 11:05

......... Tja alles draait om geld tegenwoordig. Dat is ook wat er met de paplepel ingegoten word. Je ziet dat de jeugd totaal geen geduld meer heeft en bijna allemaal direct de kans pakt als meer geld zich aandoet. Lekker rapper zijn en op de bank geld pakken lijkt de ideale carrière

1 februari 2024 om 11:34

Ik vermoed dat hij wat realistischer is geworden na zijn vertrek en dus spijt heeft dat hij weg ging bij Ajax. Hij zal zijn kans echt wel krijgen als hij goed presteert. Akpom en Brobbey blijven niet eeuwig in Amsterdam.

1 februari 2024 om 11:56

Redelijk logische stappen nu toch?
Brobbey nummer 1. akpom 2 en Rijkhoff nummer 3.

Akpom doet het uitstekend als invaller. Scoort super veel en erg makkelijk. Scoort 1,2 goals per 90 minuten.
Nu heeft Rijkhoff een half jaar om te laten zien dat hij Akpom kan vervangen (of eventueel Brobbey). Best een kans dat een van beiden deze zomer vertrekt.

Ajax kan straks voor een mooie winst Akpom verkopen aan een engelse club.
20+ mln moet zeker mogelijk zijn.
Als Rijkhoff zich goed laat ziet is hij volgend jaar als 1e elftal speler.

Hz staat erbij eerste net alsof er nog meer komen

1 februari 2024 om 09:50

Zo lees ik het ook. Ik verwacht nog steeds de komst van een linksback en daarnaast dan in ieder geval een vertrek van Salah Edinne naar Twente. Mogelijk ook nog een definitief vertrek van Sanchez en Conceicao. Daar zal het bij blijven. Ik verwacht niet nu ineens een vertrek van Akpom.

1 februari 2024 om 10:06

Het vertrek van de door jou genoemde spelers is eigenlijk noodzakelijk. Zij hebben nul perspectief om te slagen bij Ajax. Dan moet je daar afscheid van nemen. In het geval van Sanchez levert dat misschien nog wat centjes op en is het verlies minimaal. Maar het geeft wel ruimte in de salarishuishouding van Ajax als deze jongens vertrekken. Dan wordt het uitzingen tot het einde van dit seizoen en moet de werkelijke schoonmaak gaan plaats hebben.

1 februari 2024 om 10:12

Uiteraard. Voetbalzone wil die suggestie wekken zodat wij met zijn allen de website in de gaten blijven houden. Mogelijk haalt Ajax nog een speler, maar volgens de geruchten ligt dat voorlopig niet in de lijn der verwachtingen.

19 jaar, daar gaan we de oorlog ook niet mee winnen

1 februari 2024 om 09:30

Dat hoeft in dit geval ook nog niet. De spits positie voor het eerste is goed bezet met Brobbey en Akpom

1 februari 2024 om 09:39

Daarnaast is hij als opvolger van brobbey gehaald. De afgelopen jaren scoort hij aan de lopende band. Hele goede aankoop!

1 februari 2024 om 09:39

Niet alle aankopen zijn voor de korte termijn. Hiermee wordt gewoon ingespeeld op komende zomer. Ik zie het niet gebeuren dat na de zomer zowel Brobbey als Akpom nog aanwezig is. Daarnaast heeft Jong geen spits met potentie voor het eerste. Op deze manier kun je die jongen laten aanpassen in Jong om hem bij een goede ontwikkeling vanaf de zomer wat speeltijd te geven.Zeer verstandig beleid als je het mij vraagt, ongeacht of hij het waarmaakt of niet. Die zekerheid heb je nooit.

1 februari 2024 om 09:59

En volgend jaar is hij 20. En het jaar er op 21...etc. Niet alles hoeft op korte termijn he? Juist het beleid voor die ellendige Mislintat was er op gemaakt dat als er weer een uitgaande toptransfer was, de opvolger al klaargestoomd was.

Is er iemand die het beleid nog snapt?

1 februari 2024 om 09:38

Niet per se, maar je moet natuurlijk altijd aan de toekomst denken. Een jonge, talentvolle spits is altijd welkom, toch

1 februari 2024 om 09:39

Het huidige beleid lijkt te zijn: Speler wegdoen en voor meer terugkopen!

1 februari 2024 om 09:50

Lekker populistisch. Je kunt ook zeggen dat de club haar ogen openhoudt voor buitenkansjes. Hij hoeft amper te spelen om hem voor meer dan 1,5 miljoen door te kunnen verkopen, dus de kans op verlies is echt minimaal hier. En als hij zich ontwikkelt verkoop je hem voor het tienvoudige.

1 februari 2024 om 09:58

Buitenkansjes die Ajax eerst heeft laten gaan om vervolgens voor het dubbele terug te halen? Prima beleid inderdaad. Als David Kalokoh paar wedstrijden in 1 speelt en scoort dan verkoop je hem ook voor het meervoudige.

1 februari 2024 om 10:03

Nogmaals, lekker populistisch gejengel.

Je kan niet iedereen binnenboord houden. Als je er dan later van overtuigd bent dat hij nog belangrijk kan zijn, en je kunt hem voor 1,5 miljoen oppikken, hoef je dat niet te laten.

Zou pas lekker beleid zijn als je een buitenkansje laat lopen omdat hij ooit bij je is weggegaan. Dan hadden we Blind ook niet gehad in het succesjaar.

Kalokoh is van origine een buitenspeler. Rijkhoff is een echte spits.

1 februari 2024 om 10:05

Als het een schot in de roos betreft kan hij zomaar de volgende 100-miljoenen transfer worden. Kunnen wij ons Klaas Jan Huntelaar nog herinneren? Talentvolle spits uit de PSV-jeugd. Verhuurd aan de Graafschap; was geen succes. Van de hand gedaan aan AGOVV; schoot de hele competitie kapot. Heerenveen zag het wel zitten en kocht hem; liet het direct ook in de Eredivisie zien. Ajax kloptte op de deur.... De rest kent iedereen wel. Van Nistelrooij had een soortgelijk verhaal. Ajax krijgt met Rijkhof in ieder geval een speler terug die geproefd heeft aan de jeugdopleiding van Dortmund en verliest er nu maar een miljoen aan, aan dese onderbreking.

1 februari 2024 om 10:09

Wanneer het je niet uitkomt is het makkelijk om het populistisch gejengel te noemen, begrijpelijk.
Je kunt ook zeggen dat als Rijkhoff niet slaagt dat je weer geld weggegooid hebt.

1 februari 2024 om 10:10

Tom, het was Rijkhoff zelf die ervoor koos om bij Ajax zijn contract niet te verlengen. Snapte ik tot zekere hoogte wel. De jongen ontwikkelde zich goed op de Toekomst maar werd pas in een zeer laat stadium aangeschreven voor een contractverlenging. Dan ga je een deurtje verder kijken. Het was bij Dortmund oke wat hij liet zien maar kansen voor het grote Dortmund zouden er binnen nu en een jaar niet zijn geweest. Als je ziet op welk niveau hij dan zijn wedstrijden moet afwerken is de keuze om nu terug te keren een logische. Een transfervergoeding van 1,5 miljoen euro die ook nog eens gespreid betaald mag worden is wat dat betreft een risicoloze investering. Laat hem wat wedstrijden meespelen bij Ajax 1 en je krijgt die 1,5 miljoen euro geheid terug.

1 februari 2024 om 10:25

Shevanr7. Dat kan je van elke speler zeggen die je voor geld aan trekt en niet slaagt.

1 februari 2024 om 10:28

Kalokoh is geen spits, die speelt daar in JA omdat ze geen spits hebben.

1 februari 2024 om 10:33

@InkeMontana, Precies hetzelfde doet Ajaxxxlove, dan kun je dus elke jonge speler kopen in de hoop dat diegene zich doorontwikkeld en Ajax geld oplevert.

1 februari 2024 om 10:42

@shevanr77,

Als hij nu nog bij Ajax had gezeten, tegen Ajax 1 aan en zou uiteindelijk niet geslaagd zijn, had hij je 3 jaar x 500k gekost, dus ook 1,5 miljoen.
Trek daar nog de 130k vanaf die je hebt gekregen bij de verkoop, dan heb je eigenlijk helemaal niets meer of minder weggegooid als hij niet slaagt.
Daarbij als hij wel slaagt, en je had hem niet overgenomen, loop je veel meer mis.

1 februari 2024 om 11:11

Onzin. Niet iedere speler kan je kopen voor een prijsje waarvan je denkt dat hij zichzelf makkelijk terugverdient. Of dat hij bij het niveau past dat je als club nastreeft.

Wederom, veel te makkelijk gedacht. Het is bij deze jongen alleen een zogenaamd probleem omdat hij eerst bij ons in de jeugd speelde. Alsof nu ineens de hele jeugd leegloopt.

Je kan het ook zien als signaal dat spelers toch altijd weer terug willen komen, en dat het gras helemaal niet zo groen is aan de overkant.

1 februari 2024 om 09:46

Zeker,

Een talenvolle spits binnenhalen omdat je voor Jong Ajax nodig hebt.
Je hebt hem 3 jaar gestald in Duitsland, komt terug voor 1,5 miljoen destijd verkocht voor 150. Dus je hebt hem 3 jaar gestald voor 450k per jaar, een bedrag dat hij waarschijnlijk anders ook aan loon had gewild.
Vos zit met zijn 18 jaar ook al op 500k per jaar.

1 februari 2024 om 10:00

Pas op, niet te praktisch nadenken. Dat kunnen de populisten hier niet aan.

1 februari 2024 om 10:11

Ajacieden vinden nu iedereen met een andere mening populisten ofzo?

1 februari 2024 om 10:26

Zo simpel is het niet en die 1,5 klopt niet eens. Dortmund heeft 100% een percentage bedongen, anders zijn die lui echt gestoord

1 februari 2024 om 10:28

Dus my vision, je kan zeggen wat je wilt, maar blijft wanbeleid, man united deed hetzelfde.

1 februari 2024 om 10:35



@bpreal,

Even de feiten op een rijtje in plaats van jou ongefundeerde mening:

Zo simpel is het wel.
Die anderhalf miljoen klopt wel.
En jij weet er niets van of ze een percentage hebben bedongen.
Daarbij, dat percentage hoeven ze nu toch niet te betalen ?!

1 februari 2024 om 10:37

Voor 1,5 miljoen een 19-jarige spits die ervaring heeft bij Ajax. Met een beetje geluk/pech ben je Brobbey deze zomer na het EK kwijt voor een mooi bedrag. Akpom zou ook nog eens kunnen gaan. Dan heb je toch een prima 2e spits voor dat bedrag.

1 februari 2024 om 11:08

Is heel simpel. Er is gewoon geen spits in die leeftijdsgroep. In Jong Ajax moet daar een buitenspeler opstellen.

Hoeze eerste medische keuring van vandaag? Komen er nog meer spelers of word een speler meerdere keren gekeurd voor een transfer?

1 februari 2024 om 10:52

Geen idee, maar maakt dat dan dat dit geen eerste keuring van vandaag is?

Had ook niet anders verwacht eerlijk gezegd.
Hebben we in ieder geval weer een spits voor jong Ajax, die bij uitvallen van brobbey/akpom gewoon bij de selectie zit en kan invallen.

Ik hoopte eigenlijk op een versterking achterin ...

Nu kan Akpom eindelijk verkocht worden.

1 februari 2024 om 12:07

Akpom scoort 1,2 goals per 90 minuten. Hoezo eindelijk verkopen?
Technisch niet de beste, maar scoort super makkelijk vanuit elke hoek en zelfs met het hoofd. Geweldige luxe om zo’n speler erbij te hebben.

"Toch stemde de Ajax-leiding uiteindelijk met de komst van Rijkhoff in, omdat ook werd ingezien dat men het niet kon maken een negentienjarige een transfer door de neus te boren, terwijl de transfersom van 1,5 miljoen euro in termijnen kan worden betaald"

Van alle redenen om deze transfer door te laten gaan en overstag te gaan is dit toch wel de slechtste. Rijkhof heeft Ajax verlaten dus zijn gevoelens zijn niet de hoogste prioriteit.
Denk dat het een goede transfer is omdat ik denk dat hij de potentie heeft om eerste spits te worden en het financiële risico niet groot is. Zelfs al speelt hij 3 jaar in jong en valt hij 15 keer in bij het eerste kun je nog wel een club vinden die er 500k voor wil geven.

Allemaal leuk en aardig .. gaan er nog wat weg .. krijgen we een fatsoenlijke links back

Echte Ajax man met een rood-wit hart, net als zijn grote concurrent Brobbey.

Ik voorspel dat Rijkhoff volgend seizoen eerste spits wordt. Regelmatig wedstrijden van hem gezien bij Dortmund (in de jeugd), en heeft wel talent. Ben benieuwd

Oei vet! Ik lees al jaren bijzonder lovende dingen over hem. Ook leuk dat we hem gewoon volwaardig aan de bak kunnen zien in de KKD en niet hoeven te wachten op invalbeurtjes.

“de Rijkhoff-deal was een principekwestie voor de commissarissen, van wie Cees van Oevelen, Annette Mosman en Georgette Schlick afgelopen zomer toestonden dat Sven Mislintat 115 miljoen euro uitgaf aan twaalf vooral niet-Ajax-waardige spelers. Daarom gold nu: eerst eruit, dan erin.”

Ik weet niet waarom, maar bij de T. probeer al maanden met man en mocht om de genoemde commissarissen uit het zadel te lichten en daarbij zijn kennelijk alle middelen toegestaan. Ook voor leugens en halve waarheden deinzen die 2 pseudo journalisten kennelijk niet terug. Iedereen die Ajax een beetje gevolgd heeft, weet dat het principe "eerst uit en dan erin" helemaal niets met Mislintat te maken heeft, maar al vanaf het begin van het seizoen wordt gehanteerd en de voornaamste reden is dat Ajax Jerdy Schouten niet heeft kunnen aantrekken omdat er niet voldoende budget was.

Mislintat had pas een klein beetje geld te besteden nadat hij miskopen van zijn voorgangers (bassey en Daramy) had weten twee kopen. De echte grote aankopen heeft hij pas kunnen doen na de verkoop van Kudus en Alvarez. Je weet wel dezelfde Alvarez op wie in een eerder stadium 20 miljoen was geboden, een bod dat Ajax volgens de T. nooit had mogen weigeren terwijl hij de jaren daarna van grote waarde is geweest en uiteindelijk bijna het dubbele heeft opgebracht.

De commissarissen die bij naam en toenaam worden genoemd hebben 0 voetbalverstand en kunnen dus helemaal niet beoordelen of een speler Ajax waardig is. Daarom hebben ze ook portefeuilles die helemaal niets met de techniek te maken hebben. Wat hen door deze 2 non valeurs wordt verweten is dan ook even krankzinnig als ongeloofwaardig. Het is aan de commissaris Technische Zaken om daarover te oordelen, dat is de enige man met voetbalkennis in de RvC en dus ook de enige die daar over kan oordelen.

Er valt de (voormalige) RvC meer dan voldoende te verwijten vooral het handelen in de kwestie Overmars en haar onvermogen om tijdig een commissaris Technische Zaken en een TD aan te stellen. Op termijn zullen voornoemde personen dan ook wel het veld ruimen, het ligt echter voor de hand dat ze de eer aan zichzelf zullen houden voordat hun reputatie totaal ten gronde is gericht door de T. Wat ze nu wordt verweten slaat echter helemaal nergens op, het is de taak van een RvC om toezicht te houden en niet om zich inhoudelijk met het bestuur te bemoeien. Ajax heeft vorig seizoen bijna 40 miljoen winst geboekt en verwacht ook over dit seizoen zwarte cijfers te kunnen presenteren. Er valt de RvC op dit punt dan ook helemaal niets te verwijten omdat er minder geld is uit gegeven dan er binnen is gekomen en de directie ondanks een gat in de begroting van 100 miljoen zwarte cijfers geschreven gaan worden. Dat is gewoon een prestatie van formaat.

1 februari 2024 om 10:46

Toezicht houden zonder invloed? Waarvoor heb je dan nog een (betaalde) RVC nodig? Deze lieden hebben en hadden wel degelijk invloed op een deel van de transferzaken. Wat overigens niet meer dan logisch is. Wel jammer dat bij Ajax nu juist vrij incapabele personen pontificaal de mooiste stoeltjes op de Eretribune bezet houden. Maar dat zal in Amsterdam velen een worst zijn, afgaande op wat er afgelopen anderhalf jaar binnen Ajax heeft plaatsgevonden. Hopelijk komend seizoen een afrekening en nieuw elan. Anders blijft de jager in eigen voet schieten.

1 februari 2024 om 14:21

Wat een RvC doet is toezicht houden op de directie en dat is iets anders dan je inhoudelijk met het bestuur bemoeien. Dat is een doodzonde voor een commissaris omdat je dan de situatie krijgt waarin de slager zijn eigen vlees keurt. Uit de statuten van Ajax blijkt dat de directie voor 9 van de 10 besluiten de toestemming van de RvC nodig heeft en natuurlijk kan de RvC die toestemming weigeren dat is vorig jaar nog tijdens de transfersoap rondom de transfer van Ocampos gebleken. Maar de RvC zal nooit dwars gaan liggen zonder dat daar een goede reden voor is omdat dat het bestuur van een organisatie zou verlammen of die organisatie zelfs onbestuurbaar zou kunnen maken. En als een commissaris dat zou doen, zou hij daarmee zijn eigen ontslagbrief tekenen. Bovendien heeft hij of zij daar geen enkel belang bij.

De RvC is niet verantwoordelijk voor transferzaken omdat transferzaken een taak van het bestuur is en het niet de taak van de RvC is om zich met het bestuur bezig te houden maar die te controleren. Dus als Ajax nog een vierde LB zou willen halen zou de RvC dat kunnen tegenhouden omdat er al 3 zijn, omdat die de doorstroming van de jeugd zou kunnen belemmeren of omdat de financiã«le onderbouwing niet deugt, maar niet omdat de speler hen niet aanstaat of het salaris dat hij krijgt toebedeeld. Daar gaat de RvC niet over, als een aankoop volgens de afspraken wordt afgewerkt, kan de RvC niets anders dan haar toestemming geven en dus achteraf ook niets verweten worden omdat ze haar taken naar behoren heeft uitgevoerd.

Toezicht houden is niet je inhoudelijk met het bestuur bemoeien maar controleren of de manier waarop dat gebeurt conform de afspraken is. Een RvC kan alleen maar tegenhouden, maar niet meebesturen. De RvC is verantwoordelijk voor de voordracht van directieleden en commissarissen en zou dus kunnen worden afgerekend op het feit dat het zo lang heeft geduurd voordat er een TD en commissaris technische zaken is gevonden. Waar jij ze op wil afrekenen kan helemaal niet omdat het bestuurszaken zijn waar de RvC niet verantwoordelijk voor is. Daar zouden de commissarissen alleen op kunnen worden afgerekend als het toezicht zou hebben gefaald en daar is vooralsnog geen enkele sprake van. Dat zou nog kunnen blijken uit het KPMG onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd, maar vooralsnog is er geen enkele aanleiding om daar vanuit te gaan.

Er zal geen afrekening gaan plaats vinden omdat die de belangen van de onderneming zouden schaden. Van Praag is bestuurlijk teveel gepokt en gemazeld om in die val te trappen, als Ajax van voornoemde commissarissen af wil zal dat in goede harmonie gebeuren en pas als er vervangers zijn gevonden. Net zoals dat met Maurits Hendriks is gebeurd, die kan Ajax straks met opgeheven hoofd door de voordeur verlaten terwijl Ajax haar doel heeft bereikt en van hem af is. Het is nergens voor nodig om mensen of hun reputatie onnodig en opzettelijk te beschadigen, de drang bij sommige mensen om dat te doen is ronduit ziekelijk. Zo is Anette Mosman een econoom en financieel deskundige en haar afrekenen op het feit dat Mislintat wellicht de verkeerde spelers heeft gekocht zoals de T. graag zou zien, zou compleet gestoord zijn omdat zij daarvoor de expertise niet heeft en er dus helemaal niet over gaat. Net zoals dat geldt voor die andere twee.

1 februari 2024 om 10:55

Hulde! Uitstekende comment, Dolor Asinum. Vele mensen overschatten de rol van een commissaris, en met name commissarissen zonder technische portefeuille. De zogenaamde voetbalmensen hebben er een potje van gemaakt. Bedrijfsmatig blijft Ajax stevige resultaten boeken.

1 februari 2024 om 16:07

Nou, dat is laatste is zeker een voorwaarde voor het kunnen realiseren van successen op het veld. En laat ik me nou juist wat meer interesseren voor de sportieve prestaties. En dan is tegenwoordig en het laatste anderhalf jaar schraalhans helaas keukenmeester....

Lijkt me een hele goede zaak dat hij terug is en heb je meteen iemand die mee kan doen. Ik vraag me wel af wanneer ik een ziekenhuis of arts wil bezoeken moet ik vaak wachten. Maar een medische keuring is zo stand te pede gemaakt. Hoe dan.

Het zal wel een goede transfer zijn maar een paar spelers voor de achterhoede ( Tagliafico? ) was ook goed geweest.

De commissarissen zijn bij Ajax nu een beetje doorgeslagen naar de andere kant lijkt het. Eerst Mislintat 115 miljoen euro laten verbrassen en dan nu moeilijk gaan lopen doen over een jonge talentvolle spits die uitstekende cijfers kan overleggen en maar 1,5 miljoen euro kost.

Dat die drie in het artikel genoemde RVC leden nog steeds betaald functioneren binnen Ajax, zegt genoeg over het zelfreinigend vermogen in Amsterdam. Al met al nog steeds ondermaats. En dan gaan twisten over een bedrag van 1,5 miljoen om een talentvolle jeugdspeler terug te halen. In vergelijking met hoe streng er afgelopen zomer naar de Mislintat aankopen werd gekoekeloerd. Iets met boter, i.c.m. hoofd.

Gelukkig maar. Uitstekende spits voor Jong Ajax en verwacht dat hij volgend seizoen minstens back-up zal worden in het 1e achter Brobbey bij een zomers vertrek van Akpom.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren