‘WK-wonder’ Irak plaatst zich na thriller tegen Koreanen voor halve finale

Matthijs van Laar07 jul 2013, 20:10
Laatst bijgewerkt: 07 jul 2013, 20:10

Irak heeft zich verrassend geplaatst voor de halve finale op het WK Onder-20. De Jonge Leeuwen van Mesopotamië schakelden Paraguay al uit en waren in de kwartfinale zondagavond na strafschoppen te sterk voor Zuid-Korea. De ploeg van Hakeem Shaker kwam in de 118e minuut op een 3-2 voorsprong, maar de Koreanen sleepten er alsnog een penaltyserie uit. Irak sloot de tombola winnend af.

Irak neemt het aanstaande woensdag in de halve finale in Bursa nu op tegen Uruguay en dat een lijkt onmogelijke opgave. Het toernooi kan echter al niet meer kapot voor de Irakezen. De withemden kwamen zaterdag na twintig minuten aan de leiding in het Kadir Has Stadion door een rake strafschop van verdediger Ali Faez. Na 25 minuten kwam Zuid-Korea langszij; na een lange inworp van Sim Sang-Min kon Kwon Chang-Hoon vrijelijk binnen koppen. Irak kreeg hierna de betere kansen en ging uiteindelijk ook met een voorsprong de rust in.

Farhan Shakor zorgde op slag van rust met een doeltreffende rebound voor de tweede voorsprong van Irak. Kort na de onderbreking kwamen the Red Devils echter weer langszij: Lee Gwang-Hoon tikte een vrije trap binnen. Het bleef bij een gelijkspel en in de 118e minuut tekende Farhan voor de 3-2 en terwijl de fans van Irak nog feestvierden, schoot Hyun-Chul Jung koud in het veld Korea naar een 3-3 stand. Zuid-Korea verloor de strafschoppen echter en hierdoor is Irak het eerste Aziatische land in veertien jaar dat de finale van het WK Onder-20 bereikt.