Xavi en Negredo brengen titelverdediger Spanje heel dicht bij WK 2014

Erik van Dam11 okt 2013, 23:53
Laatst bijgewerkt: 11 okt 2013, 23:53

Spanje is weer een stap dichter bij plaatsing voor het WK 2014 gekomen. De regerend wereld- en Europees kampioen pakte vrijdag zege nummer vijf in zeven wedstrijden in Groep I, door Wit-Rusland met 2-1 terug naar huis te sturen. Pas in de tweede helft ontbrandde de wedstrijd en scoorden Xavi en Álvaro Negredo. Kort voor tijd kwamen de Wit-Russen nog wel terug, maar de gelijkmaker zat er niet meer in. Met nog één wedstrijd te gaan staat Spanje drie punten voor op Frankrijk.

/

Bondscoach Vicente del Bosque had aan het begin al een verrassing in petto: hij begon met Víctor Valdés onder de lat in plaats van zijn vaste doelbewaker Iker Casillas. Valdés keepte dit jaar in vier oefeninterlands en een Confederations Cup-duel en mocht in maart ook tweemaal beginnen in een WK-kwalificatieduel. Zijn optreden tegen Wit-Rusland is wellicht een teken aan de wand dat Del Bosque hem net zo op waarde schat als San Iker in aanloop naar het WK 2014.

Een andere verrassing van Del Bosque was dat Michu mocht beginnen. De aanvaller van Swansea City maakte echter niet zoveel indruk in zijn debuutoptreden voor la Furia Roja en maakte na bijna een uur spelen plaats voor Negredo. Die stond er nog maar net in, toen de 1-0 viel. Xavi nam in zijn 129e interland de verdiende openingstreffer op zich door hard binnen te schieten. Tot die tijd had Spanje wel het betere van het spel gehad, maar de kansen benutten lukte steeds niet.

/

Xavi was een keer gevaarlijk geweest met een vrije schop, David Silva was lastig en doelman Aleksandr Gutor hield diezelfde Silva later nog eens van scoren af. Del Bosque wisselde Nacho Monreal in de rust voor Andrés Inieste en zette later dus ook Negredo er nog bij. Xavi was uiteindelijk verantwoordelijk voor de 1-0, nadat de Wit-Russen de bal bij een Spaanse aanval niet weg kregen. De afvallende bal werd door Xavi de hoek in gejaagd en bevrijdde Spanje van de hatelijke nul.

De regerend wereld- en Europees kampioen had het daarna wat gemakkelijker en kwam met nog twintig minuten te gaan verder op voorsprong. Na een aanval uit het boekje kwam de bal op de rechterflank via Pedro Rodríguez terecht bij Sergio Ramos. Die keek wie er vrijliep in het centrum en zette de bal vervolgens perfect voor richting Negredo; hij kopte al vallend mooi binnen in de korte hoek naast Gutor. Helemaal gedaan was het nog niet, want de bezoekers vochten zich via Sergei Kornilenko terug tot 2-1.