voetbalzone

'Xavi Simons wordt de bestbetaalde PSV'er uit de clubgeschiedenis'

Mart Oude Nijeweeme05 jul 2023, 19:00
Laatst bijgewerkt: 05 jul 2023, 19:00
Advertentie

Het houdt de gemoederen in Eindhoven en omstreken al een aantal maanden bezig: de veelbesproken clausule in het contract van Xavi Simons. Kan Paris Saint-Germain hem nou terugkopen voor twaalf miljoen, zes miljoen of iets daar tussenin? Voetbalzone trok naar het Philips Stadion en ging daar in gesprek met Rik Elfrink, PSV-watcher namens het Eindhovens Dagblad. Volgt hij het zelf eigenlijk nog?

Door Mart Oude Nijeweeme

"Ik volg het zeker nog", begint Elfrink. "Maar ik denk, en dat heb ik constant gezegd, dat hij gewoon gaat blijven. Eind vorige week hebben ze weer met elkaar om de tafel gezeten. Er zullen toch een keer spijkers met koppen moeten worden geslagen. Inmiddels is PSV begonnen aan de voorbereiding en wil de club snel duidelijkheid hebben. Ook vanuit het kamp-Simons wil men duidelijkheid. Ze willen snel een beslissing nemen. Je hebt in de voetballerij alleen nooit honderd procent zekerheid."

Zelfs als de handtekeningen zijn gezet, kan het volgens Elfrink nog alle kanten op. "Als hij het fantastisch gaat doen in augustus, zal er altijd speculatie blijven. Ook als hij heeft bijgetekend. Die vragen blijven komen", stelt Elfrink. Verschillende topclubs houden de ontwikkelingen rond Simons in de gaten. Zo werd de aanvaller onder meer gelinkt aan Arsenal, Manchester United en Borussia Dortmund. "Maar zijn plan is op dit moment nog steeds PSV. En dan wordt hij de bestbetaalde speler in de clubgeschiedenis."

Over welk bedrag het gaat weet Elfrink niet precies. "Maar dat gaat wel richting de drie à vier miljoen per jaar", speculeert de clubwatcher. "Maar dat is niet het enige. Simons kan een groot deel van zijn transfersom gaan verdienen. PSV zal die clausule met PSG eruit willen hebben en daar willen Simons en zijn zaakwaarnemer iets voor terug. Misschien dat er een nieuw maximumbedrag in zijn contract komt te staan. Dat zal dan wel hoger liggen dan de zes of twaalf miljoen euro waar eerder sprake van was."

Om Simons over de streep te trekken, kijkt men bij PSV naar manieren om hem meer invloed te geven. Zo wordt er gesproken over een mogelijk aanvoerderschap voor de Oranje-international. "Ik verwacht niet dat hij aanvoerder wordt, maar reserveaanvoerder bijvoorbeeld, dat zou best kunnen", aldus Elfrink. "Het is aan Peter Bosz natuurlijk, maar ik weet niet of Simons al aanvoerder wordt. Ik denk dat Luuk de Jong aanvoerder zal blijven. Het is niet onlogisch als ze van Simons de reserveaanvoerder maken."

voetbalzone

Dat PSV tot het gaatje gaat om Simons te behouden, valt volgens Elfrink goed te begrijpen. "Simons heeft vorig jaar 19 goals gemaakt. Zonder hem was PSV misschien wel vierde geworden. Daar komt bij dat voor potentie in het voetbal ongelooflijk veel wordt betaald", aldus Elfrink, die niet denkt dat het tot scheve verhoudingen leidt in de kleedkamer. "Het is niet dat Simons niet geleverd heeft, want dat heeft hij bijna iedere wedstrijd gedaan. Daar moet voor betaald worden. Dat is de huidige markt. Spelers worden duurder. Ook in de voetballerij is de inflatie hoog, zelfs hoger dan de echte wereld. Ik verwacht niet dat dat scheve gezichten gaat opleveren."

Noa Lang
Iemand die ook op de positie van Simons uit de voeten kan is Noa Lang. De buitenspeler heeft onlangs aangegeven open te staan voor een terugkeer naar Nederland en wordt in verband gebracht met PSV. "Lang is in beeld, maar we hebben het dan wel over een investering van 13 tot 15 miljoen. Dat is wel veel geld", vindt Elfrink. "Ik denk niet dat PSV dat zomaar gaat neerleggen. Ik wil niet zeggen dat het transferbudget dan op is, maar dat neemt er wel een enorme hap uit. Daar moet nog wel een flink bedrag af voordat ze dat gaan doen."

voetbalzone

"Lang is geen typische PSV-speler, maar aan de andere kant kan PSV wel een andersoortige speler gebruiken", gaat Elfrink verder. "Iemand die de boel kan opschudden. Daar zou ik niet zo mee zitten. Het is een jongen die kwaliteit kan leveren en doorgaans fit is. Kwaliteit die nodig is voor Ajax of PSV. Hij heeft het bij Brugge ook uitstekend gedaan. Voor hem geldt ook: verandering van spijs doet eten. Ik denk dat hij toe is aan een nieuwe omgeving. Waarom ook niet?"

Dat Lang zo nu en dan voor de nodige controverse zorgt met zijn speelstijl en manier van juichen, hoeft volgens Elfrink geen enkel probleem te zijn. "Bij PSV zou het volledige vertrouwen moeten zijn dat ze hem in het gareel kunnen houden met Bosz. Je moet niet te bang zijn voor dat soort dingen. Het lijkt me niet de meest lastige opgave om hem aan de praat te krijgen en te houden."

Bezig met laden …