voetbalzone

YouTube-hit wijst op mogelijke manipulatie tijdens WK-loting

Thijs Post09 dec 2013, 16:07
Laatst bijgewerkt: 09 dec 2013, 16:07
Advertentie

De wereldvoetbalbond FIFA verrichtte vrijdag de loting voor het WK van 2014. In het verleden lag de FIFA regelmatig onder vuur door aantijgingen over een gemanipuleerde loting. Bekend zijn de gevallen van het WK van 1982 (toen er achter de FIFA-tafel doodleuk werd gezegd dat een deel van de loting over moest) en die van het WK 1990. In dat laatste jaar zou actrice Sophia Loren gevoeld hebben of de ballen warm of koud waren. Met de loting voor 2014 was op het oog weinig mis, maar in Zuid-Amerika is een video over manipulatie van de loting een werkelijke hit op YouTube.

/

In een video die al bijna twee miljoen keer is bekeken wijzen de makers op de rol van secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA. Valcke is degene die de balletjes met daarin de namen van de landen opent, maar slechts een keer houdt hij zijn handen boven de desk: als het balletje van Brazilië wordt geopend. Daar was het ook mogelijk, want het was op voorhand al zeker dat het lootje van Brazilië in dat anders gekleurde balletje zou zitten.

Bij de andere landen steekt Valcke telkens zijn handen onder de desk, wat het mogelijk maakt om een ander lootje te pakken. Presentatrice Fernanda Lima houdt haar handen wél opzichtig boven het bureau, maar haar taak was niet meer dan het bepalen van de plaats in de groep. Ten slotte wijst het filmpje op het feit dat de door Lima tevoorschijn getoverde lootjes een gekrulde vorm hebben; ze hebben daadwerkelijk in het balletje gezeten. De lootjes met de namen van de landen zijn echter kaarsrecht, zodat Valcke ze mogelijk van het bureau heeft geplukt.

Oordeel zelf en bekijk hier de video:

Bezig met laden …