voetbalzone

Zambia beste land van Afrika na bloedstollende penaltyserie

Daniel Cabot Kerkdijk12 feb 2012, 22:31
Laatst bijgewerkt: 12 feb 2012, 22:31
Advertentie

Zambia mag zich voor het eerst in de historie de beste van Afrika noemen. Titelfavoriet Ivoorkust hield 120 minuten lang stand in het Stade d'Angondjé, maar moest na strafschoppen alsnog zijn meerdere erkennen in de tegenstander. Kolo Touré en Gervinho misten, terwijl bij Zambia alleen Rainford Kalaba verzaakte. De eindzege is extra bijzonder voor de Zambianen, omdat negentien jaar geleden een groot deel van het nationale elftal omkwam bij een vliegramp in Gabon. Juist daar boekte het land zondagavond zijn eerste eindzege na de verloren finales van 1974 en 1994.

/

Zambia liet Ivoorkust al in de eerste minuten merken niet onder de indruk te zijn van de titelfavoriet. Het kwam zelfs bijna op voorsprong na een opvallend korte corner in de tweede minuut. De verdedigers van Ivoorkust hadden daar geen rekening mee gehouden en Nathan Sinkala kon daar bijna van profiteren, ware het niet dat Ivoorkust-doelman Boubacar Barry dwars lag en de bal maar net uit zijn doel hield. Ivoorkust nam daarop kort het initiatief over, waarbij vooral Gervinho een belangrijke rol speelde, maar zijn voorzet voor Didier Drogba kwam niet aan en zijn schot werd gekeerd door Joseph Musonda.

Musonda’s rol bleek echter al snel uitgespeeld. Hij leek zijn knie te verdraaien en wilde maar wat graag doorspelen, maar kon niet anders dan opgeven en huilend naar de kant gaan. Chisamba Lungu wist desondanks te profiteren van de ruimte die Ivoorkust kortstondig weggaf en probeerde Emmanuel Mayuka te bereiken. Dat lukte, maar zijn kopbal belandde op het dak van het doel. Drogba zette eigenhandig een tegenaanval op, dreef de verdedigers tot wanhoop en versierde een vrije trap, nadat een van hen in moest grijpen. Deze kans hielp hij echter zelf om zeep door de bal in de muur te schieten.

/

Het spel bleef heen en weer gaan, maar tot grote kansen leidde dat niet. Yaya Touré kreeg misschien wel de beste kans van de eerste helft na een fraaie hakbal van Drogba, maar de middenvelder schoot de bal net naast. Het tempo lag na rust een stuk lager en dat leverde niet alleen een minder vermakelijk spelbeeld, maar ook minder kansen op.Ivoorkust leek echter in het zadel geholpen te worden en kreeg de grootst mogelijke kans om op voorsprong te komen. Nyambe Mulenga legde Gervinho neer in zijn eigen strafschopgebied en dat werd bestraft met een penalty. De zelfverzekerde Drogba eiste de bal op, maar schoot hoog over.

Het duel kon in de slotfase alle kanten op, maar doelpunten bleven uit en een verlenging moest de beslissing brengen. Christopher Katongo was enorm dicht bij een doorbraak voor Zambia, maar raakte de baal via de voet van Barry. De finale moest echter beslist worden door een bloedstollende penaltyserie. Sol Bamba leek als eerste te missen, maar mocht zijn strafschop overnemen, omdat doelman Kennedy Mweene te vroeg van de lijn kwam. In tweede instantie schoot hij wel raak. Kolo Touré miste wel, maar ook Rainford Kalaba hield het hoofd niet koel. Zambia kreeg een nieuwe kans na de misser van Gervinho en verzilverde deze nu wel: Stophira Sunzu scoorde en werd zo de held van Zambia.


Bezig met laden …