Zeldzaamheid van Lampard breekt Chelsea lelijk op in Engelse topper

Thijs Post24 feb 2013, 15:24
Laatst bijgewerkt: 24 feb 2013, 15:24

Chelsea heeft nagelaten om op een punt van Manchester City te komen in de Premier League. De Londenaren (nummer drie in de rangschikking) verloren in het Etihad Stadium met 2-0 van the Citizens, die hun voorsprong op the Blues zodoende uitbreidden naar zeven punten. Manchester City was ook de betere ploeg, maar Frank Lampard liet bij een 0-0 stand dé kans liggen om Chelsea de juiste richting in te helpen. De aanvoerder miste een strafschop, een zeldzaamheid. Zo’n 250 kilometer noordelijker won Newcastle United, mede dankzij een eigen doelpunt van Jos Hooiveld, met 4-2 van Southampton.

/

Manchester City - Chelsea 2-0
Voor Manchester City en Chelsea was de onderlinge ontmoeting erg belangrijk met het oog op de bovenste posities en in de eerste helft lieten the Citizens zien waarom ze hoger stonden. Het was eenrichtingsverkeer richting het doel van Petr Cech, maar de sluitpost van Chelsea hield knap stand. Hij verrichtte een wereldredding op een kopbal van Matija Nastasic en tikte een knal van Jack Rodwell over de lat, terwijl hij assistentie kreeg van Gary Cahill toen Pablo Zabaleta zijn doel onder vuur nam. Daarnaast kwam hij goed weg dat Sergio Agüero geen strafschop kreeg toen hij omver werd gelopen en diezelfde Agüero de bal even later in kansrijke positie over de achterlijn liep.

Ook na rust was Manchester City sterker, al kreeg Chelsea dé kans om op voorsprong te komen. Demba Ba ontsnapte aan de aandacht en de spits werd gevloerd door keeper Joe Hart, die van geluk mocht spreken dat hij geen rode kaart kreeg. Lampard bekommerde zich om de trap en de aanvoerder van the Blues mist zelden penalty’s, maar dat deed hij nu wel: Hart verrichtte een uitstekende redding. Die misser kwam Chelsea duur te staan, want even later was het aan de andere kant wél raak. Yaya Touré zette twee tegenstanders op het verkeerde been, ging het strafschopgebied in en krulde de bal bekwaam in de verre hoek. Met een fantastische knal van net buiten het strafschopgebied tekende invaller Carlos Tévez voor de verdiende en allesbeslissende 2-0.

/

Newcastle United - Southampton 4-2
Met zes punten uit de laatste drie wedstrijden leek het kwakkelende Newcastle United het lek weer wat boven te hebben, maar zondag begon de ploeg van manager Alan Pardew slecht tegen collega-laagvlieger Southampton. Al na drie minuten moest de vervanger van de geblesseerde Tim Krul, Rob Elliot, de bal uit zijn net halen: Morgan Schneiderlin schoot raak na een kopbal van Rickie Lambert. Het zonder Nederlanders opererende Newcastle (Vurnon Anita zat op de bank) stelde nog voor rust orde op zaken. Eerst trof topaankoop Moussa Sissoko doel, twee minuten voor de pauze maakte spits Papiss Cissé er 2-1 van.

De treffer van de Senegalees was er een om in te lijsten: de aanvaller snelde achter een diepe bal van keeper Elliot aan en knalde het ding op fantastische wijze tegen de touwen. Vijf minuten na rust zorgde Lambert met zijn twaalfde competitietreffer (de meest scorende Engelsman in de Premier League) voor de 2-2 van de ploeg van basisklant Hooiveld. Dat was nog niet alles qua doelpunten: van elf meter zorgde Yohan Cabaye voor de 3-2. Elf minuten voor tijd kwam de genadeklap: Hooiveld werkte de bal langs zijn eigen keeper. Dat betekende voor hem een evenaring van een niet zo positief Premier League-record: het was alweer zijn derde eigen doelpunt van het seizoen.