voetbalzone

Zes Nederlandse coaches in België: 'Het is een papegaaienwereld'

Bart Kruyt30 mei 2012, 15:25
Laatst bijgewerkt: 30 mei 2012, 15:25
Advertentie

Anderlecht stelt woensdagmiddag John van den Brom voor als nieuwe hoofdtrainer en is zeker niet de eerste Belgische club die voor een Nederlandse coach kiest. Als Dennis van Wijk zijn contract bij Charleroi verlengt en we de tot de Belg genaturaliseerde Nederlander Harm van Veldhoven meerekenen, dan zijn er volgend seizoen zes Nederlandse coaches werkzaam in de Pro League.

/

Mario Been (Racing Genk), Adrie Koster (Germinal Beerschot), Ron Jans (Standard Luik), Van Veldhoven (KV Mechelen) en Van Wijk (Charleroi) gingen Van den Brom al voor. "Trends zijn er altijd in de voetballerij", weet Aad de Mos. "Het is beetje een papegaaienwereld, zeker ook in België. De clubs doen elkaar allemaal na. Na een oude trainer moet een jonge coach komen, na een strenge trainer een meer democratische coach. Nu zijn de Hollanders even in trek in België. Maar dat kan zo weer voorbij zijn."

De Mos, die zelf voor Anderlecht, Mechelen en Standard werkte, begrijpt wel waarom de Belgische clubs massaal voor Nederlandse trainers kiezen: "Wij hebben op voetbalgebied een goede reputatie in België", zegt de Hagenaar tegen het ANP. "Dat geldt zowel voor spelers als voor trainers uit Nederland. Wij staan voor aanvallend voetbal waarmee ook goede resultaten worden behaald. Nu denken ze in België: als we een trainer uit Nederland halen, gaan wij ook die kant op. Maar zo simpel werkt het natuurlijk niet. Daar moet je wel het juiste materiaal voor hebben."

Bezig met laden …