Özil bezorgt Arsenal met goal en assist overwinning op Napoli

Gijs Freriks01 okt 2013, 22:48
Laatst bijgewerkt: 01 okt 2013, 22:48

Arsenal heeft zijn tweede zege in de groepsfase van de Champions League geboekt. Men was met 2-0 te sterk voor Napoli en Mesut Özil was de grote man aan Londense zijde: hij maakte zijn eerste doelpunt als Gunner en leverde een assist. Arsenal gaat nu met zes punten uit twee duels alleen aan kop in Groep F. Borussia Dortmund had geen kind aan Olympique Marseille en won met liefst 3-0; Robert Lewandowski scoorde twee keer.

/

Arsenal - Napoli 2-0
Arsène Wenger won geen van zijn vier voorgaande Champions League-ontmoetingen met Rafael Benítez, maar boekte dinsdag dus wel succes. Zijn ploeg begon ontzettend sterk in het Emirates Stadium en Napoli wist niet waar men het zoeken moest. Na zeven minuten kwamen the Gunners al op voorsprong: Aaron Ramsey trok de bal vanaf rechts voor en Özil plaatste het leer beheerst en hard tegen de touwen: 1-0. Na een kwartier werd het 2-0 en niet geheel verrassend was de Duitser de architect van de goal: hij draaide weg bij zijn tegenstander en liet Olivier Giroud van dichtbij binnen tikken. De bezoekers, die zonder de geblesseerde Gonzalo Higuaín aantraden, kregen maar geen grip op het duel. Ramsey kreeg nog één goede kans voor rust: zijn schot werd geblokt. I Partenopei mochten eigenlijk nog tevreden zijn met een dubbele achterstand bij rust; het hadden meer tegengoals kunnen zijn.

Napoli kwam in de tweede helft beter voor de dag, ook doordat Arsenal niet meer de drang had om spectaculair te blijven voetballen. De gasten werden echter ook niet gevaarlijk en Benítez bracht voormalig PSV'er Dries Mertens na een uur in de ploeg voor Lorenzo Insigne. De eerste goede kans was voor de Londenaren: Tomás Rosicky kwam na een rappe aanval net niet aan de bal. Arsenal behield de controle en zag dat de blauwhemden het enkel van afstand probeerden. Ook met Duván Zapata als extra spits binnen de lijnen lukte het Napoli niet om wat terug te doen. Arsenal vond het wel welletjes en schreef de tweede zege in de Champions League-groepsfase van dit seizoen bij.

/

Borussia Dortmund - Olympique Marseille 3-0
Dortmund herstelde zich van de 2-1 nederlaag tegen Napoli. Zonder de geschorste coach Jürgen Klopp hadden de bezoekers meer balbezit in de eerste helft, maar BVB was veel sterker. Na een kwartier was Marco Reus dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet werd geblokt door Nicolás N’Koulou. Vijf minuten later was het wel raak: Lewandowski tikte van dichtbij binnen nadat linksachter Eric Durm het overzicht bewaarde en de Pool voor een leeg doel vrij zette: 1-0. De Zuid-Fransen, zonder de geblesseerde André-Pierre Gignac, werden weggespeeld. De Duitsers namen in het laatste kwartier van de eerste helft gas terug en l’OM kon hierdoor ademhalen. De bezoekers van Elie Baup speelden zelf ongeïnspireerd, oogden lui, en toonden zelden aan waarom zij het zo goed doen in de Ligue 1.

Marseille liep na zeven minuten in het tweede bedrijf tegen een grotere achterstand aan: de vrije trap van Marco Reus belandde door gegrabbel van doelman Steve Mandanda in het doel: 2-0. Een klein kwartier voor tijd voerden die Schwarzgelben de score op door een benutte strafschop van Lewandowski, die mocht uithalen na een overtreding van N’Koulou op Reus. Dat bleek het slotakkoord in het Signal Iduna Park te zijn en Dortmund pakte hierdoor zijn eerste drie punten van het Europese seizoen. De ploeg staat nu met Napoli tweede in Groep F.