Özil en Götze belangrijk voor Duitsland; Frankrijk wint dankzij Diaby

Daniel Cabot Kerkdijk07 sep 2012, 22:35
Laatst bijgewerkt: 07 sep 2012, 22:35

Duitsland is de kwalificatiecyclus voor het WK van 2014 in Brazilië goed van start gegaan. Het team van Joachim Löw boekte vrijdagavond een degelijke zege op de Faroër Eilanden, die een stugge indruk maakten. Mario Götze en Mesut Özil zorgden voor de doelpunten van die Mannschaft, dat zodoende aan kop gaat in Groep C. In Groep I had Frankrijk juist moeite om tot een zege te komen. Een doelpunt van Abou Diaby bleek uiteindelijk voldoende voor een overwinning op Finland.

Duitsland - Faroer Eilanden 3-0
Bijna een half uur hielden de bezoekers stand in de AWD-Arena. Een uitstekende actie van Götze brak de ban. De technicus ontving het leer van Mats Hummels, liet vijf opponenten zijn hielen zien en schoot de bal achter doelman Gunnar Nielsen: 1-0. De sluitpost had zijn ploeg tot op dat moment op de been gehouden. Löw keek goedkeurend toe hoe zijn ploeg op allerlei manieren probeerde om op een ruimere voorsprong te komen. Een gebrek aan precisie voorkwam echter dat die Mannschaft in de eerste 45 minuten meer dan één keer scoorde.

Tien minuten na de onderbreking maakte Özil via een counter een einde aan de hoop van de Faroër Eilanden op een stunt. Na een goede loopactie van Thomas Müller stond de middenvelder op de juiste plaats om voor de 2-0 te zorgen. Een kwartier later was de spelmaker van Real Madrid opnieuw trefzeker. Philipp Lahm veroverde de bal op het middenveld en Marco Reus gaf de bal mee aan Özil, die oog in oog met Nielsen op beheerste wijze de 3-0 maakte.

Finland - Frankrijk 0-1
De ploeg van Didier Deschamps was in de beginfase sterker en kwam na twintig minuten op voorsprong door een doelpunt van Diaby, die zijn eerste interland sinds juni 2011 speelde. Karim Benzema passeerde drie man en Diaby legde vervolgens vier Finnen in de luren om de bal vervolgens onder Lukas Hradecky te schuiven: 0-1.

Hierna werden de Scandinaviërs sterker, maar echt gevaarlijk werden ze niet. Even voor rust moest doelman Hugo Lloris nog wel redden op een ferme kopbal van Roman Eremenko. Het eerste kwartier in de tweede helft was voor les Bleus; Yohan Cabaye, Mamadou Sakho, Patrice Evra, Jérémy Ménez en Karim Benzema kregen allen honderd procentkansen. Aan de andere kant dook Finland ook nog een aantal keer erg gevaarlijk op voor het doel van Lloris, maar Frankrijk hield stand in Helsinki.