Özil gidst Arsenal naar koppositie, Koeman onderuit met Southampton

Matthijs van Laar28 dec 2015, 19:24
Laatst bijgewerkt: 28 dec 2015, 19:24

Arsenal heeft de smadelijke 4-0 nederlaag bij Southampton van zich afgespeeld. Het bescheiden Bournemouth bleek nog geen 48 uur na de ontmoeting in het St Mary’s de ideale opponent om zelfvertrouwen te tanken: dankzij een assist en een goal van Mesut Özil wonnen the Gunners voor eigen publiek met 2-0. Daarmee is het elftal van Arsène Wenger in ieder geval tot dinsdagavond koploper. Ronald Koeman ging met Southampton schlemielig onderuit bij West Ham United: 2-1.

Arsenal - Bournemouth 2-0
Na de oorwassing van zaterdag kreeg Arsenal van Bournemouth alle gelegenheid om zich te revancheren. De bezoekers zaten geen moment in de wedstrijd en mochten van geluk spreken dat de stand bij rust slechts 1-0 was in het voordeel van de thuisploeg. Kort nadat Theo Walcott een goede kans onbenut had gelaten, kopte Gabriel in minuut 27 raak uit een hoekschop van Özil, die daarmee zijn aantal assists nog maar wat verder opvijzelde. Een kleine tien minuten later had het 2-0 moeten zijn, ware het niet dat Per Mertesacker een enorme kans miste. Nadat Gabriel de paal raakte, sprong de bal terug het veld in, waar de Duitser het leer voor een volledig leeg doel voor het binnenknikken had. Hij schrok zo van de kans, dat de bal naast ging.

Bournemouth mocht daardoor blijven hopen op een stunt, maar maakte daar eigenlijk nooit aanspraak op. Arsenal bleef domineren en kreeg na ruim een uur spelen loon naar werken. Özil ging de combinatie aan met Olivier Giroud, die de bal precies in de loop van zijn Duitse ploeggenoot meegaf. Die rondde vervolgens koel af. Bournemouth was daarmee definitief knock-out. Arsenal ging op zoek naar een derde treffer en was daar via Alex Oxlade-Chamberlain en Theo Walcott ook dicht bij. Het van richting veranderde schot van de jonge aanvaller belandde echter op de paal, terwijl Walcott hard in het zijnet schoot waar hij misschien beter voor een voorzet had kunnen kiezen. Invloed op het eindresultaat hadden die missers echter niet.

West Ham United - Southampton 2-1
Koeman kon zijn elftal na 45 minuten spelen niet veel verwijten, behoudens dat de stand op Upton Park slechts 0-1 was in het voordeel van the Saints. Het was namelijk Southampton dat de lakens uitdeelde in Londen, zeker nadat Dusan Tadic er na een kwartier spelen 0-1 van had gemaakt. De Serviër, tegen Arsenal nog bankzitter, schoof van dichtbij binnen na een voorzet van Shane Long.

Southampton had daarna nog minimaal één keer moeten scoren, maar liet dat na en kreeg de rekening gepresenteerd. Michail Antonio maakte er twintig minuten voor tijd met een curieus doelpunt 1-1 van. Het laatste woord was vervolgens aan Andy Carroll. De invaller stond tien minuten na de gelijkmaker op de juiste plaats nadat een inzet van Antonio via de onderkant van de lat terugkwam, en hoefde alleen nog maar binnen te knikken. Hij tekende daarmee dus meteen voor de eindstand.