Zuid-Afrika en Kaapverdië delen de punten in openingsduel Afrika Cup

Erik van Dam19 jan 2013, 17:55
Laatst bijgewerkt: 19 jan 2013, 17:55

Zuid-Afrika en Kaapverdië hebben zaterdag de Afrika Cup 2013 officieel geopend. Het gastland en de groepsgenoot in Groep A speelden in een weinig onderhoudende wedstrijd doelpuntloos gelijk (0-0). In een regenachtig Johannesburg lukte het beide landen niet te imponeren en de weinige kansen om te zetten in een goal. Toni Varela (Sparta) begon voor de Kaapverdianen in de basis, terwijl Josimar Lima (FC Dordrecht) en Guy Ramos op de bank bleven.

/

Zuid-Afrika begon met Thulani Serero als reserve en speelde voorin met Bernard Parker, de aanvaller die nooit indruk wist te maken in het shirt van FC Twente. Zijn land begon sterk aan de ‘thuiswedstrijd’, maar het was Kaapverdië dat als eerste een kans kreeg te scoren. Luís Carlos Almada Soares, beter bekend als Platini, schoot echter naast. Zuid-Afrika leek kansrijk bij een counter, waarbij Thuso Phala de bal hard weg joeg richting Parker.

Diens eerste aanname was echter niet goed genoeg en dus ging de mogelijkheid weer verloren. Platini schoot later namens Kaapverdië in het zijnet. Na een vrije gezapige eerste helft kabbelde ook de tweede geruime tijd voort zonder veel opwinding. Pas na een uur was er weer een kleine opleving. Nhlanhla Tshabalala en doelman Vozinha gingen samen het duel aan, waarbij de keeper het won en zo dus de 0-0 intact hield.

Kort daarna viel Serero in en de Ajacied deed dat verdienstelijk. Acht minuten na zijn komst gaf hij een fraaie pass aan Kathlego Mphela, maar sprong Nivaldo ertussen om een schot te voorkomen. Diezelfde Nivaldo lanceerde een minuut daarna een levensgevaarlijke voorzet richting Tavares, die mocht koppen. Itumeleng Khune redde echter uitermate fraai. Het duel zakte daarna in en schonk beide landen een punt. In dezelfde groep komen Angola en Marokko zaterdagavond ook in actie.