Zuinig Bayern München wint opnieuw en vestigt nieuw Bundesliga-record

Matthijs van Laar17 okt 2015, 17:27
Laatst bijgewerkt: 17 okt 2015, 17:27

Bayern München is en blijft dit seizoen ongenaakbaar. De Zuid-Duitsers schoten zaterdag voor de verandering niet uit de slof, maar wonnen wel. Werder Bremen werd op eigen veld met 0-1 verslagen, waarmee het elftal van Josep Guardiola de beste Bundesliga-start aller tijden kent. Nooit eerder won een club de eerste negen wedstrijden op rij. Ondertussen was Bas Dost belangrijk tijdens de generale van VfL Wolfsburg voor het Champions League-treffen met PSV.

Werder Bremen - Bayern München 0-1
Nog steeds zonder Arjen Robben begon Bayern op vertrouwde wijze aan het duel in het stijf uitverkochte Weser Stadion. De bezoekers dicteerden het spel van voor tot achter, al moest de defensie van Bayern wel de eerste kans van de wedstrijd toestaan. Bij een van de spaarzame aanvallen van de thuisploeg zette Melvyn Lorenzen de defensie van de tegenpartij op het verkeerde been, maar zijn schuiver bleek een eenvoudige prooi voor Manuel Neuer. Bayern behield de controle en sloeg exact halverwege de eerste helft toe. Thiago Alcántara zag Thomas Müller wegsluipen uit de rug van zijn bewakers en legde de bal perfect neer. Müller nam aan en schoot het leer van dichtbij binnen in de korte hoek.

Der Rekordmeister bleef na de voorsprong de controle houden, maar tot ergernis van Guardiola verzuimde de ongenaakbare koploper van de Bundesliga om de score verder uit te bouwen. Kort na rust had Müller daar wel de gelegenheid toe, de inzet van de Duits international ging net naast. Werder mocht daardoor blijven hopen. Ruim twintig minuten voor tijd kreeg de thuisploeg een goede mogelijkheid om gelijk te komen, ware het niet dat de knal van Anthony Ujah fraai werd gepareerd door Neuer. Bayern koos daarna voor consolidatie en balbezit, en hield de minimale voorsprong tot het laatste fluitsignaal vast. Daarmee behoudt de ploeg ook na 9 wedstrijden de maximale score: 27 punten.

VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim 4-2
Wolfsburg begon furieus aan de wedstrijd en stond binnen zeven minuten met 2-0 voor. In de openingsminuut was het al raak: Dante lanceerde Julian Draxler, die afgaf op de meegelopen Max Kruse: 1-0. Zes minuten daarna was het de beurt aan Bas Dost. Draxler zag de Nederlandse spits geheel vrijstaan en legde de bal panklaar op zijn hoofd. Daarmee leek de wedstrijd al vroeg gespeeld, maar de bezoekers lieten dat niet gebeuren. Jeremy Toljan maakte de ontmoeting na een half uur spelen weer spannend door na een snelle tegenstoot raak te schieten in de korte hoek. Helemaal verdiend was die aansluitingstreffer overigens niet.

Hoffenheim, dat dit seizoen een strijd tegen degradatie lijkt te moeten leveren, kreeg hernieuwde hoop en werkte de achterstand na rust helemaal weg. Jonathan schmid zette goed door in de zestien en werkte de bal in twee instanties achter doelman Diego Benaglio. Lang konden de bezoekers niet van de gelijkmaker genieten, want na een ruim uur spelen nam Wolfsburg opnieuw de leiding. Luiz Gustavo hield de bal met een uiterste krachtsinspanning binnen en legde terug op Kruse, die met een bekeken schuiver zijn tweede van de middag liet noteren. In de slotfase maakte de spits zijn supermiddag compleet: op aangeven van André Schürrle bepaalde hij de eindstand met een fraaie goal op 4-2.

Schalke 04 - Hertha BSC 2-1
Vedad Ibisevic leek het duel al vroeg om zeep te helpen voor de bezoekers uit Berlijn. Een grove charge van de Bosniër, na achttien minuten spelen, leverde hem een rode kaart op. Hertha moest daarna in de achteruit en kwam negen minuten later ook nog eens op achterstand: Benedikt Höwedes kopte raak uit een hoekschop. Schalke, met Klaas-Jan Huntelaar als bankzitter, had de wedstrijd daarna voor het uitspelen, maar het liep anders. De kansen na rust waren weliswaar voor de thuisploeg, maar gaandeweg de tweede helft werd Hertha brutaler. Mitchell Weiser raakte eerst nog de paal en niet veel later kopte Salomon Kalou op aangeven van diezelfde Weiser van dichtbij raak. Die 1-1 leek de eidnstand te worden, maar diep in blessuretijd bepaalde Max Meyer anders. Na knap werk van Leroy Sané tekende hij alsnog voor een winnende treffer.

FC Augsburg - SV Darmstadt 98 0-2
De spelers van de thuisploeg van Markus Weinzierl kregen na het rustsignaal een flink fluitconcert over zich heen. Paul Verhaegh en consorten konden hun eigen kansen in de eerste helft niet benutten, waarna de bezoekers zelf uit twee corners het scorebord in beweging kregen. Sandro Wagner kopte van dichtbij raak en Peter Niemeyer benutte een rebound. Na de onderbreking zocht FC Augsburg naar een aansluitingstreffer, maar ondanks de inspanningen viel er geen doelpunt meer in de WWK Arena. Zodoende blijft Augsburg onderin hangen, terwijl Darmstadt keurig in de middenmoot staat.

Hamburger SV - Bayer Leverkusen 0-0
Het team van Roger Schmidt had het duel voor rust kunnen beslissen, als men wat zorgvuldiger met de kansen was omgesprongen. René Adler hield HSV echter op de been door de kansen van Kyriakos Papadopoulos, Ömer Toprak en Julian Brandt onschadelijk te maken. In offensief opzicht stelden die Rothosen zeer teleur. Na de onderbreking werd er voor elke meter op het middenveld gestreden en viel er maar weinig te genieten. Voor de doelen van Bernd Leno en Adler bleef het zeer rustig. Door het resultaat blijven beide ploegen in de middenmoot staan.