Zulte Waregem wint in Brussel en beëindigt ongeslagen reeks Anderlecht

Matthijs van Laar27 feb 2013, 20:51
Laatst bijgewerkt: 27 feb 2013, 20:51
/

Na exact vier maanden zonder nederlaag in de Pro League, is Anderlecht woensdagavond weer eens tegen een verliespartij aangelopen. Paars-Wit bleek niet opgewassen tegen naaste belager Zulte Waregem, dat knap met 0-1 won. De laatste keer dat coach John van den Brom met zijn ploeg onderuit ging was op 27 oktober van het vorige jaar: destijds was Charleroi met 2-0 te sterk. De thuisploeg leed de nederlaag overigens zonder Bram Nuytinck, die een schorsing uitzat.

De eerste helft in het Constant Vanden Stockstadion had niet veel om het lijf. Het tempo lag laag en de serieuze hoogtepunten waren dan ook spaarzaam. Zo lieten de bezoekers zich welgeteld één keer gelden in de buurt van Silvio Proto, al was dat ook meteen bijzonder dreigend. Jens Naessens kon al na vier minuten alleen op de doelman van Anderlecht af, maar de jonge spits verloor zijn kalmte en liet de mogelijkheid onbenut. De thuisploeg had nadien het meeste balbezit en domineerde, maar werd nooit echt gevaarlijk. Enkel Dennis Praet vond een gaatje, maar zijn schot vloog net naast.

Na de pauze voerde de ploeg van Van den Brom de druk op en leek een treffer in de maak. De eerste grote kans was dan ook voor de Brusselaars, maar Dieumerci Mbokani stuitte van dichtbij op doelman Sammy Bossut. Ondanks het overwicht, bleven ook de gasten zo nu en dan dreigend. Thorgan Hazard speelde zich plots vrij, maar vond de handen van Proto, die achttien minuten voor tijd alsnog moest capituleren. Hazard vond Naessens, wiens pass perfect op maat was voor Franck Berrier. De Fransman tikte feilloos binnen: 0-1.

Nadien bracht Van den Brom met Tom de Sutter voor Massimo Bruno een extra aanvaller in, maar die noodgreep sorteerde, ondanks de nodige goede mogelijkheden in de slotfase, niet het gewenste effect. De bezoekers hielden stand en tilden de kleine voorsprong over de eindstreep. Daarmee verkleint Essevee de achterstand op de koploper tot zes punten. Bovendien heeft de nummer twee van de rangschikking ook nog een wedstrijd tegoed.