voetbalzone

Zwaanswijk: 'Ik verdien hier minder dan bij NAC, maar wat zou het?'

Erik van Dam27 sep 2010, 10:23
Laatst bijgewerkt: 27 sep 2010, 10:23
Advertentie

Patrick Zwaanswijk is bezig aan het tweede buitenlandse avontuur in zijn carrière. De 35-jarige Haarlemmer week deze zomer uit naar Central Coast Mariners in Australië en is er basisspeler. In de competitie gaat het goed; de club staat derde. Wel moet Zwaanswijk nog aan enkele dingen wennen. “Er zit geen ritme in”, wijst hij naar de competitie. “We hebben zeven wedstrijden gespeeld, maar al wel twee keer tegen Melbourne Heart. Zaterdag spelen we thuis, maar daarna weer vijf keer uit. Omdat onze grasmat vervangen wordt.”

Zwaanswijk, die ooit bij FC Utrecht begon, verkaste na het seizoen 2003/04 naar het Japanse Oita Trinita. Na twee seizoenen in het verre Oosten keerde hij terug in de Eredivisie bij NAC Breda. Na vijf seizoenen wilde hij een laatste buitenlandse uitdaging aangaan; die vond hij aan de andere kant van de wereld bij Central Coast. Het avontuur was geen lucratieve business, stelt Zwaanswijk in gesprek met BN/De Stem. “Ik verdien hier minder dan bij NAC, maar wat zou het?”

“We kunnen er goed van leven”, zegt de centrumverdediger. “Je kunt je leven ook op een andere manier verrijken. Ik maak dit liever mee dan in Nederland iets meer geld verdienen. Ik ben nooit iemand geweest die even een klapper wil maken. Overal waar ik speelde, hebben we het geld dat ik verdiende gewoon opgemaakt. Als ik stop met voetballen, ga ik gewoon wat anders doen. Ik kan toch niet werkloos thuiszitten.” Daar is voorlopig ook geen sprake van, licht Zwaanswijk verder toe.

“Als ik twintig wedstrijden speel, kan ik sowieso een jaar bijtekenen. We hebben het nu allemaal erg naar ons zin hier en zoals ik me nu voel, kan ik nog zeker twee jaar mee.” Het contract van Zwaanswijk in Australië loopt nog door tot juni 2012. In Nederland kwam hij in totaal tot 316 wedstrijden op het hoogste niveau, verdeeld over FC Utrecht (159) en NAC (157).

Bezig met laden …