voetbalzone

Zwart stipt 3 cruciale problemen aan die Steijn bij Ajax niet opgelost kreeg

Wessel Antes23 okt 2023, 19:55
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:18
Advertentie

Ajax heeft maandagavond afscheid genomen van Maurice Steijn, zo bevestigde de Amsterdamse club via de officiële kanalen. De 49-jarige trainer gaat in Eredivisie-verband de boeken in als de slechtste trainer ooit bij Ajax. In een razendsnelle analyse stipt journalist Pieter Zwart van Voetbal International drie problemen aan die de Haagse oefenmeester de afgelopen maanden niet opgelost kreeg.

In Eredivisie-verband verzamelde Steijn met Ajax slechts vijf punten in zeven wedstrijden, waardoor hij uitkomt op een puntengemiddelde van 0,71. Wel moet daarbij gemeld worden dat het gestaakte duel met RKC Waalwijk (tussenstand 2-3) niet is meegerekend. Het restant van dat duel, dat vanaf de 84ste minuut wordt hervat, wordt gespeeld op woensdag 6 december.

Drie problemen
In zijn analyse wijst Zwart op drie tactische problemen, die de afgelopen maanden bleven terugkeren onder Steijn. Allereerst stipt de journalist het lage tempo bij Ajax aan. Dit doet hij middels een opvallende statistiek uit de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht. “Centrale verdedigers Josip Sutalo en Jorrel Hato speelden de bal 81 (!) keer naar elkaar tegen FC Utrecht”, schrijft Zwart.

Ook ziet Zwart terugkeren dat spelers van Ajax weigeren mee te lopen met hun man, of dat in ieder geval de afgelopen maanden niet deden. Volgens de journalist is dat deels Steijns verantwoordelijkheid. “Voor een trainer is het verbeteren van die communicatie een van de belangrijkste taken. Steijn worstelde met die opgave bij Ajax. Dat valt gedeeltelijk op het conto van Sven Mislintat te schrijven. De inmiddels ontslagen technisch directeur heeft in de achterhoede geen leiders met coachende vaardigheden aangetrokken. Anderzijds slaagde Steijn niet in de missie om zijn spelers handvatten te bieden met tactische afspraken.”

Tot slot noemt Zwart de restverdediging als een cruciaal probleem onder Steijn. Volgens de journalist begint dat al bij het invullen van de opstelling. Waar andere clubs duidelijke keuzes maken, bleef Steijn zoekende, wat resulteerde in problemen met de restverdediging. “Steijn stelde één controleur op om de gaten dicht te lopen van twee spelers die gewend zijn om als verkapte vleugelaanvaller te opereren. Toch leek hij steeds weer verbaasd als dit fout ging in de restverdediging.”

Zwart sluit zijn artikel af met een pijnlijke conclusie. “Maurice Steijn benoemde bij Ajax al twee maanden dezelfde problemen.” De journalist lijkt de beslissing van Ajax, om de Hagenaar op straat te zetten, te begrijpen. “Met Brighton & Hove Albion en PSV op het programma ging het komende week ook niet makkelijk worden. Dus trok de clubleiding de conclusie dat Steijn niet langer de juiste man is om de oplossingen te vinden.”

In het persbericht van Ajax liet de recordkampioen maandag al weten wie Steijns tijdelijke opvolger wordt: Hedwiges Maduro. Het eerstvolgende duel voor Maduro wordt de Europa League-wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion, dat donderdag in Engeland op de planning staat. Vervolgens staat komende zondag de topper tegen PSV op het programma, uit in Eindhoven.

Bezig met laden …