voetbalzone

Zweden heeft lang moeite met speelbal Oranje, Hongarije houdt hoop

Thijs Post06 sep 2011, 22:22
Laatst bijgewerkt: 06 sep 2011, 22:22
Advertentie

Hongarije maakt nog altijd kans om Zweden van de tweede plaats te stoten in Groep E van de EK-kwalificatiereeks. Omdat Hongarije de onderlinge confrontatie, op 2 september, met 2-1 won zijn de Zweden nog niet uit het zicht verdwenen. Dinsdag maakten beide landen in ieder geval geen fout. De Scandinaviërs hadden het meer dan een uur lastig maar wonnen alsnog ruim van San Marino, terwijl Hongarije de lastige wedstrijd bij Moldavië omzette in een overwinning.

San Marino – Zweden 0-5
San Marino had vrijdag nog met 11-0 verloren van het Nederlands elftal en dinsdag leek het opnieuw flink mis te gaan. Zlatan Ibrahimovic, de absolute vedette van de nationale ploeg van Zweden, zette zijn elftal al na zes minuten op voorsprong. De spits van AC Milan stond echter buitenspel en de treffer werd afgekeurd. AZ-middenvelder Rasmus Elm mocht van bondscoach Erik Hamrén in de basis beginnen en pakte voor de onderbreking een gele kaart, maar treffers wisten de Zweden niet te produceren.

/

Dat de Scandinaviërs de bovenliggende partij waren werd wel duidelijk uit de statisiteken na het eerste bedrijf: de thuisploeg had drie keer op doel geschoten, terwijl de Zweden twaalf pogingen hadden gewaagd. Zonder resultaat, dus met Andreas Isaksson en Ola Toivonen (PSV) als andere Eredivisionisten in de basisopstelling gingen de Zweden na de onderbreking op zoek naar doelpunten. Terwijl San Marino met alle hens aan dek verdedigde, besloot Davide Simoncini zijn tweede gele kaart te pakken door aan het shirt van Ibrahimovic te gaan hangen.

Niet veel later profiteerden de Zweden van het overtal. Kim Källström ontving de bal op de rand van de zestien en werkte het speeltuig fraai, laag in de rechterhoek. Met een geweldig schot zette Christian Wilhelmsson vervolgens de tweede op het bord (na goed voorbereidend werk van Källström) en als San Marino nog hoop had, was het met die treffer definitief verdwenen. Martin Olsson zette na een fraaie pass van Ibrahimovic nog de 0-3 op het bord. Tobias Hysén en opnieuw Wilhelmsson nog zorgden voor 0-4 en 0-5.

/

Moldavië – Hongarije 0-2
Nederland wist het uitduel met Moldavië met 0-1 te winnen en dat geeft wel aan hoe lastig het is om de drie punten te pakken in het Zimbru Stadion in Chisinau. De Hongaren schoten echter uit de startblokken, want Vilmos Vanczák tekende al na zeven minuten voor de openingstreffer. Een vrije trap werd doorgekopt, belandde na een scrimmage voor de voeten van de verdediger die niet faalde. Het bleef lang spannend; hoewel de bezoekers controleerden lukte het niet uit te lopen. Vlak voor het einde van de wedstrijd maakte Gergely Rudolf een einde aan de onzekerheid. De spits van Genoa, op huurbasis actief voor Panathinaikos, zette de 0-2 op het bord.

Bezig met laden …