Zweden verzekert zich dankzij zege in Helsinki van EK-playoffs

Erik van Dam07 okt 2011, 20:10
Laatst bijgewerkt: 07 okt 2011, 20:10
/

Groep E, de groep in de EK-kwalificatiecyclus waarin Oranje al als winnaar uit de bus komt, is helemaal gespeeld. Zweden heeft vrijdag namelijk beslag gelegd op de tweede plaats, door Finland met 2-1 te kloppen. Nummer drie Hongarije heeft met nog één wedstrijd te gaan drie punten minder, maar kan Zweden vanwege de onderlinge resultaten niet meer voorbijstreven. Smetje op de overwinning was dat Zlatan Ibrahimovic geel kreeg; hij is er dinsdag daarom niet bij tegen Oranje.

Het treffen tussen Finland en Zweden in Helsinki kende veel spelers die in Nederland hun brood verdienen. Bij het thuisland stonden Niklas Moisander en Tim Sparv in de basis en namens Zweden begonnen Andreas Isaksson en Rasmus Elm aan de wedstrijd; Emir Bajrami en Ola Toivonen startten op de reservebank. De eerste goede kans was ook voor een speler met een verleden in de Eredivisie; Mika Väyrynen. Na zes minuten ontliep hij de buitenspelval en schoot hij net over.

/

Zweden ging efficiënter om met de eerste grote kans van de wedstrijd. De ploeg van Erik Hamrén, die dinsdag tegenover Nederland staat, kwam via Sebastian Larsson op voorsprong. De middenvelder van Sunderland rondde een diepe pass goed af en verschalkte doelman Lukás Hrádecký, die de voorkeur kreeg boven Jussi Jääskeläinen. Het antwoord van Finland leek direct te komen, via Teemu Pukki, maar Isaksson tilde diens schot net onder de lat weg.

Er kwamen meer kansen op de gelijkmaker. Finland, dat voor aanvang van de ontmoeting al geen kans meer had op een EK-ticket, was dichtbij via Roman Eremenko; weer redde Isaksson. Zeven minuten na rust verdubbelde Martin Olsson de voorsprong echter middels een rebound na een schot van Ibrahimovic. De lange spits zou later geel krijgen; dat betekent dat hij de clash met Oranje moet missen. Het verzet van Finland brak echter niet; op aangeven van Eremenko zorgde Joona Toivio met een fijne volley nog voor de eretreffer.

Bekijk hier de 1-0 van Larsson:

Bekijk hier de 2-0 van Olsson:

Bekijk hier de 2-1 van Toivio: