Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax hakt knoop door: Menno Geelen wordt tijdelijk algemeen directeur

Laatste update:

Menno Geelen is de komende maanden algemeen directeur ad-interim van Ajax, zo schrijft De Telegraaf. Volgens de ochtendkrant zijn mensen binnen de club de afgelopen uren op de hoogte gesteld dat de commercieel directeur de club uit de brand wil helpen. Vanwege het afhaken van Alex Kroes, die nu technisch directeur is geworden, moet Ajax volgens de regels van de KNVB op korte termijn een nieuwe algemeen directeur aanstellen.

De Raad van Commissarissen onder leiding van Michael van Praag had Geelen het liefst definitief CEO van Ajax zien worden, maar daar ziet de 42-jarige directeur geen heil in. Geelen staat er na zijn interim-periode voor om terug te keren als commercieel directeur. Zijn huidige taken worden overgenomen door Cas Biesta, die al negen jaar met hem samenwerkt.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Kroes begon in maart als algemeen directeur bij de Amsterdamse club, maar werd twee weken later door de Raad van Commissarissen geschorst. Hij werd verweten te handelen met voorkennis, daar hij vlak voor zijn officiële aanstelling aandelen kocht in de club. Kroes keerde eind april toch terug bij Ajax, als titulair technisch directeur welteverstaan.

De taken van Kroes werden de afgelopen weken overgenomen door leden uit de huidige directie: Geelen, Marijn Beuker en Susan Lenderink. Geelen heeft nu dus besloten om Ajax als algemeen directeur ad-interim te helpen.

Iemand van buitenaf zou weken nodig hebben om te worden ingewerkt als interim-CEO, terwijl de commercieel directeur de club als bijna geen ander kent, schetst De Telegraaf. Geelen is al sinds 2010 in verschillende functies werkzaam bij Ajax.

“Ik ben blij dat Menno dit wil doen", zegt Van Praag in een persbericht. "Hij is een prima directeur die zowel intern als extern draagvlak heeft en dat zelf heeft afgedwongen door de goede en succesvolle manier waarop hij zijn werk voor Ajax al jarenlang doet. Daarnaast is het goed voor Ajax dat Alex vol energie aan de slag is gegaan in zijn nieuwe rol. Wij hebben voor de maanden die voor ons liggen veel vertrouwen in het directieteam dat er nu staat.”

Geelen laat weten ernaar uit te kijken om de rol van tijdelijk algemeen directeur op zich te nemen. "Organisatorisch zijn we hiermee voor de komende periode op orde en creëren we de bestuurlijke rust die nodig is. De voortgang van het werk op voetbalvlak heeft nu de hoogste prioriteit. Alex Kroes en Marijn Beuker moeten samen met de mensen om hen heen vol door kunnen. Mijn taak is onder meer om ervoor om te zorgen dat zij zich hier op kunnen richten en dat tegelijkertijd ook alle andere afdelingen en collega’s optimaal kunnen functioneren.”

Geelen sloeg eerder al een aanbod om de nieuwe algemeen directeur van Ajax te worden af. Hij kon toen de opvolger van Edwin van der Sar worden. Destijds gaf Geelen aan dat een algemeen directeur van Ajax met een actief verleden in de voetballerij zijn voorkeur geniet, om zodoende te kunnen sparren met de technische beleidsbepalers binnen de clubleiding.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Schijnt veel draagvlak te hebben, en heeft natuurlijk als commercieel directeur heel veel goed werk geleverd. Benieuwd hoe hij het als interim AD het gaat doen.

10 mei 2024 om 13:04

Oortap. Ik denk eerlijk gezegd dat dit in de praktijk meer een wassen neus is. Geelen zal wel voornamelijk de taken van commercieel directeur blijven doen en Kroes meer de algemeen directeur, die door de perikelen echter de titel technisch directeur heeft gekregen.

10 mei 2024 om 13:05

Dat zou niet handig zijn. Dan is Kroes dus eigenlijk leidinggevende van zichzelf.

10 mei 2024 om 13:22

Dan hadden ze hem wel aangehouden als algemeen directeur. Zo'n rel waait op een gegeven moment wel over, met name ook omdat het allemaal in relatieve zin best meevalt. Het is namelijk niet zo dat de man een bank heeft beroofd.

10 mei 2024 om 14:31

@InkeMontana, ik denk dat het in de praktijk er een beetje tussenin zal zitten. Kroes en Geelen gaan goed met elkaar. Kroes heeft nu zijn handen vol aan het voetbal gedeelte. Nu kan Kroes zich daar op focussen en ondertussen gaat de aandelen rel langzaam naar de achtergrond. Daarna zien we wel weer verder. Iig mooi dat Geelen nu al aangeeft daarna weer in zijn oude functie terug te keren. Want die levert daar toch een puike prestatie….tis niet normaal datje op een moment dat je club zo in brand staat, zo’n shirt sponsor weet binnen te hengelen. Erg knap.

10 mei 2024 om 14:36

@inkemontana: Ik denk juist dat Kroes zich vooral gaat bezigen met voetbalgerelateerde zaken (aangezien hij daar ook voor is aangesteld) en dat juist alles wat bij een algemeen directeur ligt juist bij Geelen gaat vallen. Je kan een hoop gezeik krijgen (en meer dan terecht dan) als Kroes juist de taken van de algemeen directeur gaat oppakken. Geelen ligt heel goed bij het personeel en zou in staat moeten zijn met al zijn jaren al lid van de directie om Ajax weer bestuurlijk gezien in rustig water te laten varen.

10 mei 2024 om 18:59

Dat geloof ik niet. Hij zal zich misschien als directeur best met het algemene beleid bemoeien (in een normale organisatie ook niet raar voor een directeur), maar ik geloof niet dat daar een stroman gaat zitten die de komende jaren alleen uit gaat voeren wat Kroes wil.
Ik heb ook niet het idee dat Geelen zich voor zo'n constructie wil laten gebruiken

Prima, hem definitief verliezen als commerciële man zou een echte aderlating zijn.

10 mei 2024 om 13:28

Klinkt idd een beetje als Peter's Principle

Waarom weer een interim directeur? Je wilt nu vastigheid hebben en begin met een opbouw. Als Van Geelen weer vertrekt na een (korte) interim periode, dan kan dat wederom voor bestuurlijke onrust zorgen.

Ongelofelijk dat een club als Ajax zo blijft aanmodderen. Er moeten toch wel oud gedienden zijn (met Ajax DNA) die willen instappen voor een definitief verblijf?

10 mei 2024 om 12:43

Volgens mij is nu van Praag interim CEO en dat wil je helemaal niet. Voordat je iemand geschikt hebt en beschikbaar ben je zo weer een aantal maanden verder. Dus voor nu is het een prima opliossing denk ik. Samenstelling veranderd niet, alleen formele bevoegdheden. Kan iedereen zijn / haar eigen rol uitvoeren.

10 mei 2024 om 14:39

Klopt toch niet? De voorzitter van de Raad van Commissarissen is de interne toezichthouder en staat op verdere afstand van de operatie dan de CEO

10 mei 2024 om 12:44

Regels van een beursgenoteerd bedrijf dwingen je hiertoe. In de zin dat je binnen een bepaalde tijd verplicht bent om een AD te hebben. Dit geeft ze dus speeltijd om iemand voor langer termijn te vinden.

10 mei 2024 om 14:41

Nee, de regels van de Knvb.

10 mei 2024 om 12:51

Omdat ze binnen 2 maanden iemand moeten aanstellen omdat ze beursgenoteerd zijn. Nu hebben ze dus meer tijd om te zoeken naar een geschikte kandidaat.

10 mei 2024 om 14:46

Heeft weinig te maken met het feit dat Ajax beursgenoteerd is. Is een regel van de KNVB.

10 mei 2024 om 13:24

Het is vooral een teken dat ze het allemaal intern nog niet weten en dan kun je wellicht beter iemand naar voren schuiven die er al werkt en een beetje weet heeft van de dagelijkse gang van zaken. Dan is dit wel een goede tijdelijke oplossing, al merk ik nog niet echt iets van stabiliteit in de bestuurskamers. Dat had nu toch wel gemogen, aangezien je straks richting de nieuwe voorbereiding gaat en je wel stabiliteit wilt als je de selectie moet versterken.

10 mei 2024 om 19:17

Ze moeten van de KNVB binnen een bepaalde tijd een directeur benoemen (is geen voorwaarde vanuit de beursnotering).

Hiermee kopen ze toch vooral tijd terwijl de organisatie grotendeels intact blijft. Zo veel oud gedienden met Ajax DNA zijn er niet die geschikt zijn. Er wordt weleens heel gemakkelijk over gedaan, maar je moet toch leiding gaan geven aan een onderneming met 600 medewerkers en een omzet van 150-200 miljoen. Bij de technich directeur kun je nog wijzen naar oud spelers die eventueel ervaring hebben als trainer of in jeugdopleidingen die in ieder geval verstand hebben van iemands voetbal kwaliteiten, maar je wordt normaal gezien ook niet zomaar CEO van een beursgenoteerde onderneming.

Ik denk dat dit eerder is omdat ze anders weer iemand vanuit de RVC door moeten schuiven, zoals van Praag wat nogal moeilijk ligt op het moment, of tijdelijk iemand van buitenaf waarmee je juist geen vastigheid creeerd.

Voor nu dus in ieder geval tijdelijk. Dit gerucht ging natuurlijk al een paar weken, maar dacht dat Geelen voor de lange termijn de nieuwe algemeen directeur zou worden in plaats van tijdelijk. Kan natuurlijk altijd nog dat zijn tijdelijke dienstverband een vaste aanstelling wordt, en om eerlijk te zijn hoop ik daar wel op.

Als commercieel directeur heeft Geelen jarenlang heel goed werk verricht en binnen Ajax wordt hij sowieso goed ingeschat. Natuurlijk is dat heel wat anders dan algemeen directeur, maar de afgelopen tijd heeft hij zelf een paar keer de functie van algemeen directeur afgewezen. Nu dus toch ingestapt, en wat mij betreft mag hij langer blijven want hij weet van hoe en wat binnen Ajax en lijkt mij sowieso een capabele man.

Ook zie ik momenteel geen goede algemeen directeur beschikbaar. Eenhoorn komt bijvoorbeeld vrij bij AZ, maar die gaat het niet doen. Van Overdijk werd ook genoemd, maar die blijft gewoon waar hij zit heeft hij zelf aangegeven. Dan kom je uiteindelijk bij iemand als Bert van Oostveen uit, maar die vond ik helemaal niks bij de Knvb. De enigste optie die ik dan misschien kan bedenken, is Nigel de Jong.

Vervult een soortgelijke rol bij de KNVB momenteel bij het Nederlands-elftal en de keren dat ik hem heb horen spreken en beslissingen heb zien maken, vond ik hem wel prima beslissingen maken en een goede visie hebben. Vraag is natuurlijk of hij de KNVB wilt verruilen voor Ajax, ook vanwege het feit dat hij nu pas een kleine anderhalf-jaar werkzaam is bij de Knvb.

Zo is het prima. Hij kan tijdelijk wat afstand nemen van de commerciële tak maar toch ook graag weer terug over een half jaar of zo. Die man heeft werkelijk fantastisch werk geleverd in een hele moeilijke periode. Plus je hebt wat extra tijd om een vaste AD te vinden en/of in te werken.

Prima! Niet ideaal (want wã©ã©r tijdelijk), maar zeker iemand die de club kent en bewezen goed werk heeft geleverd. Ik heb liever deze constructie dan een bobo van buiten af.

Ik hoop dat zijn interim klus wordt omgezet naar een vast dienstverband als AD. Ik weet niet of hij daar zelf op zit te wachten (lijkt wel alsof hij het zelf niet wilt). Wellicht dat hij tzt in ziet dat de rol van AD hem ook goed ligt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren