Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Edson Braafheid doet boekje open: ‘Ik zocht afleiding bij mooie vrouwen’

Laatste update:

Edson Braafheid heeft een boekje opengedaan over de mentale weerbaarheid van voetballers. De oud-speler van onder meer Bayern München en FC Twente zegt niet te begrijpen waarom clubs veel geld spenderen aan de fysieke gesteldheid van spelers, terwijl de mentale weerbaarheid net zo belangrijk is. Braafheid had gedurende zijn carrière te kampen met psychische klachten en luidt nu als ervaringsdeskundige de noodklok.

"Het is jammer dat clubs liever geld stoppen in een personal trainer voor het lichaam dan een personal trainer voor de geest", vertelt de oud-verdediger in een uitgebreid interview met het NRC. "Het is allebei belangrijk, want vooral jonge talenten hebben vaak geen idee in wat voor wereld ze stappen. Wat doe je als je een wedstrijd verliest, als een trainer tegen je schreeuwt, als het publiek tegen je tekeergaat? En waarom zou je géén echte kerel zijn als je over je gevoel praat? Krop je gevoelens op, dan komt het vroeg of laat tot een explosie. Daar heeft niemand baat bij, ook de club niet."

Voor Braafheid begonnen de problemen toen hij in 2009 door Bayern werd overgenomen van FC Twente. "Dat werd als een grote stap gezien, door sommigen als een té grote", gaat de tienvoudig Oranje-international verder. "Er was twijfel of ik wel ‘BM-waardig’ was en dat zorgde voor druk. Ik wilde koste wat kost laten zien dat ik het waard was. Als ik een wedstrijd op de bank zat, hing er een negatieve vibe om mij heen. Die negativiteit nam ik mee naar huis. Mensen kijken altijd eerst naar de voetballer Edson Braafheid en dan pas naar de mens. Lang heb ik mij daarnaar gedragen. Ik leefde zoals dat van een voetballer verwacht wordt. Ik was zó bezig met mezelf goed neerzetten, dat ik het zicht op de mens Edson verloor."

De 'geluiden van buitenaf' maakten Braafheid vooral onzeker. "En als voetballer mag je niet de indruk wekken dat je onzeker bent. Dan geven ploeggenoten de bal niet meer af en gaan tegenstanders je vernederen. Een slecht cijfer in de VI komt dan extra hard aan. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Een tijd lang heb ik me heel verloren gevoeld. Ik zocht afleiding bij mooie vrouwen, zette mijn huwelijk op het spel. Ontzettend stom natuurlijk, maar dat leek de enige manier om mijn zelfvertrouwen te herwinnen en de leegte te vullen. Inmiddels weet ik dat leegte alleen gevuld kan worden als je in de spiegel kijkt."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Heel mooi gesproken; misschien zou hij zoiets op zich kunnen nemen de jonge voetballers bij de hand nemen

En destijds was de invloed van asocial media nog een stuk beperkter dan tegenwoordig. Als jonkie met veel geld waar iedereen wel een oordeel heeft sta je in een vreemde wereld. Ik denk dat clubs hier tegenwoordig wel meer in investeren, maar mentaal moet je sterk in de schoenen staan.

Braafheid snijdt een heel belangrijk onderwerp aan, ik denk dat zeker de helft mentale ondersteuning kan gebruiken. Zeker als je nat achter de oren bent, het lijkt gewoon nog steeds een taboe.

15 augustus 2021 om 13:29

Juist in het voetbal, wat dat betreft loopt dat door de macho-cultuur ook nog mijlenver achter op andere topsporten. Al dat uiterlijke vertoon - tattoos, auto's, sieraden - is allemaal een teken van mentale armoede.

15 augustus 2021 om 13:39

Natuurlijk niet bij iedereen, je kunt die dingen ook gewoon mooi vinden natuurlijk

15 augustus 2021 om 14:02

Dat is echt geen teken van mentale armoede, althans in veel gevallen niet. Dit is nogal kortzichtig van je.

Podcast van ruime 1,5 u van hem gehoord. Heel interessant. Ook leuk wat hij over Louis vertelde. Louis is gewoon een maniakale gek die toevallig prijzen won. Maar als je Edson z’n akkefietje hoort verklaar je hem zeker voor gek.

15 augustus 2021 om 13:51

Hoe heet die podcast? Waar kan ik die beluisteren

16 augustus 2021 om 13:10

Back2back podcast op youtube

15 augustus 2021 om 18:48

Kan je meer vertellen over dat akkefietje?

Hij kan degene zijn die iets opzet om de helpende hand te bieden, net als Shaquil O'Neil voor NBA spelers deed betreffende financiele begeleiding.

Goed punt hoor maar beetje onzin dat je zo het vreemd gaan probeert goed te praten.
Dat heeft er geen moer mee te maken.

15 augustus 2021 om 15:14

Jezus man… zit mn ex ook op vz? Alsof je er geen verband in kan maken? Die jongen werd onzeker en dook zo op de mooie dames om die onzekerheid weg te werken. Wow🤯 wat gek!

15 augustus 2021 om 15:17

Die onzekerheid kan je eigen vrouw ook wegwerken. Ga het niet goedpraten man.

15 augustus 2021 om 15:17

Echt he. Ik dacht ook meteen....gaat hij dat hele gebeuren nou als excuus gebruiken om zn vreemdgaan goed te praten? Zn vrouw is er waarschijnlijk nog in getrapt ook. Vreemdgaan doe je met je volle verstand. Daar is geen enkel excuus voor de verzinnen.

@soccerfan Ik weet niet hoe jij dit verhaal leest, maar ik zie hem juist nergens goedpraten dat hij zijn vrouw heeft bedrogen. Hij zegt immers zelf ook dat het stom is. Hij geeft er alleen bij aan dát hij het heeft gedaan, niet dat dat goed was of dat hij er trots op is. Daarnaast; er zijn zo ongelofelijk veel huwelijken en relaties waarbij één van de twee wel eens buiten het potje heeft gepiest maar waarbij de ander de excuses nog accepteert, daarin is Braafheid in zijn relatie echt geen uitzondering op de regel. Vreemdgaan gebeurt, is niet goed, soms is het einde relatie, soms ook niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren