Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

In de bres voor Jong-ploegen in de KKD: ‘Hij is het perfecte voorbeeld’

Laatste update:

Voetbalminnend Nederland krijgt vaak hetzelfde menu voorgeschoteld: ‘de grote drie’ en respectievelijke bijgerechten. Daarom neemt Voetbalzone dit seizoen een Kijkje in de Keuken Kampioen Divisie. Met behulp van de archieven en een zorgvuldig geselecteerde clubexpert zetten we de minder belichte Nederlandse clubs in de spotlight. Deze editie biedt een kijkje in de keuken van Jong FC Utrecht, hoe het organiseren van een tweede team in het betaald voetbal om een nieuwe functie binnen de organisatie vroeg.

Door Kevin van Buuren

De Jong-ploegen staan al enige tijd ter discussie in het betaald voetbal. Termen als competitievervalsing passeren de revue. “Dat Jong-ploegen de ene week met acht spelers van het eerste spelen, en de week daarop met de A1 (onder 20, red.). Maar die discussie is denk ik wel verstomd”, neemt Tim Gilissen waar. Hij is Technisch manager van FC Utrecht, een nieuwe functie die onder meer is uitgevonden doordat beloftenelftallen tegenwoordig in het betaald voetbal uitkomen. “Je ziet dat het werk als technisch directeur bij grote clubs, met een Jong-team, niet meer te vatten is in één functie”, licht hij toe.

Een nieuw model
Gilissen maakt na een voetbalcarrière bij Heracles, Go Ahead Eagles en NAC Breda vervolgstappen binnen het voetbal. Bij NAC is hij betrokken bij de jeugdopleiding, in 2019 wordt hij technisch directeur van Heracles en in augustus 2022 vindt hij een nieuwe uitdaging bij FC Utrecht. “Ik ben de schakel tussen de korte en lange termijn, tussen het eerste elftal en het opleiden van spelers via de academie en Jong FC Utrecht. Ik richt me op Jong, de samenstelling ervan, op de staf en de samenwerking met de academie.” De ploeg van huidig trainer Ivar van Dinteren deed voor het eerst mee in het betaald voetbal tijdens het seizoen 2016/17, een jaargang eerder werd het kampioen van de beloftencompetitie. Daarmee had Jong Utrecht een primeur in handen: het werd de eerste beloftenploeg die promoveerde naar het betaald voetbal. Mogelijk gemaakt door het model dat in 2013/14 getest werd, toen Jong Ajax, -PSV en -Twente tot de eerste divisie van Nederland werden toegelaten.

Sindsdien is dat model, én de clubs die het vertegenwoordigen, een eind gekomen. “We hebben nu twee teams in het betaalde voetbal. Ik denk dat we het kunnen onderscheiden in drie fases. Fase een: Jong Utrecht werd kampioen en mochten uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie. Oh ja, dat moeten we doen, maar hoe gaan we dat doen? Het was echt een aanpassingsfase”, begint Gilissen. “In fase twee gingen spelers zich steeds beter ontwikkelen en was er ook meer aansluiting naar het eerste elftal. Spelers als Ruben Kluivert (FC Dordrecht), Tommy St. Jago (Willem II), Christopher Mamengi (Almere City). Zij maakten veel minuten in Jong, hebben de doorstroom gemaakt en spelen nu allemaal bij andere clubs in het betaald voetbal. En nu gaan we richting de derde fase: het niveau zit op een goed peil, de academie heeft zich doorontwikkeld. Spelers vanuit Jong Utrecht met dertig tot zestig wedstrijden aan ervaring in de Keuken Kampioen Divisie moeten nu de stap maken naar het eerste elftal.”

Ideale opstap
Want ervaring opdoen op het hoogste niveau, is het belangrijkste kenmerk van een ploeg als Jong Utrecht in de eerste divisie. “Ontwikkeling is een grillig proces. In de regel hebben spelers dertig tot zestig wedstrijden op een dergelijk niveau nodig voor ze de volgende stap kunnen maken”, zegt de technisch manager. “Spelers als Frenkie de Jong, Kenneth Taylor, Cody Gakpo en Quinten Timber. Zij hebben allemaal via een Jong-ploeg de weg omhoog gevonden. Mannelijker worden, de hardheid van wedstrijden en omgaan met teleurstellingen. Dat hebben zulke jongens nodig en hier kan dat.”

Recent toonde Utrecht zelf hoe de doorstroming in zijn werk gaat. Yannick Leliendal speelde al bij VVV-Venlo en TOP Oss, maar kwam in 2022 bij Jong Utrecht terecht. Op 28 oktober maakt hij tegen Fortuna Sittard zijn basisdebuut. “Na ruim een jaar klaargestoomd te zijn, kreeg hij een kans en pakte hij die.” De verdediger is ruim 21 jaar, een leeftijd waar de publieke opinie het label ‘talent’ al eens terugtrekt. Onterecht, vindt Gilissen. “Als het om talent gaat: one size fits nobody. De één is al snel fysiek ontwikkeld, maar moet voetbalinzichtelijk nog groeien. Of andersom. Tijjani Reijnders is het perfecte voorbeeld. Hij speelde meer dan negentig wedstrijden voor Jong AZ, werd nog verhuurd aan RKC en kwam pas op zijn 23e of 24e echt door. Nu speelt hij in Oranje en basis bij AC Milan.”

Na een gericht plan en wat geduld maakt Yannick Leliendal zijn verdienstelijke basisdebuut voor FC Utrecht.

Ondanks de lopende bewijsstukken klinkt er vanuit de oppositie meer dan eens kritiek op het model. Zij zouden ‘de beloftenelftallen accomoderen’, volgens Heracles-voorzitter Jan Smit in 2015. “In de eerste jaren was er veel discussie over regelgeving en competitievervalsing”, weet Gilissen nog. “Door aanpassing van de regels, maar je ziet ook dat clubs met Jong-teams eigen beleid maken. Het wordt een echte kern met spelers die achttien, negentien of twintig jaar zijn. Het is echt een springplank om door te groeien naar het hoogste niveau. Bovendien, veel spelers die de Jong-ploegen hebben gebruikt ter ontwikkeling, zie je nu terug in de competitie, bij andere clubs en zelfs het Nederlands elftal. Zij blijven in het betaalde voetbal en komen goed opgeleid elders terecht.” Daarnaast ziet de man in the middle nog een ander groot belang van een dergelijk model. “Je wil als land zo veel mogelijk jonge spelers opleiden. Ik denk dat je dan zo’n model moet omarmen en tot in de lengte van dagen moet doortrekken.”

Ontwikkelen én jezelf laten zien
Voor de voetballiefhebber die een Jong-ploeg volgt zijn momentopnames belangrijker dan de stand op de ranglijst. “Wij zoeken een balans tussen resultaat en ontwikkeling. Maar hoger op de ranglijst wil staan moet geen doel op zich zijn. Dat betekent namelijk dat je spelers langer bij je houdt.” Het doet Gilissen dan ook goed dat Jong Utrecht bij vlagen laat zien over veel kwaliteit te beschikken. “Het doel is talent ontwikkelen, maar jezelf wel laten zien. Dit seizoen hebben we tot nu toe laten zien dat we wel degelijk wat in de melk te brokkelen hebben.”

Tot slot onderschrijft hij het belang van het professionaliseren van een Jong-ploeg. Een proces dat zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld bij de club. “Tijdens mijn carrière merkte ik dat mensen die in je geloven het verschil kunnen maken. Soms is het een kleine drempel waar de speler overheen moet.” En voor de technische staf geldt hetzelfde. “Ivar is voor het eerst zelfstandig als coach. Ook in de staf zitten jonge mensen die zich ontwikkelen. Ik zeg altijd: ‘Ik hoop dat dit niet jouw eindstation is.’” Het is daarom van grote waarde om een milieu te organiseren waarin talent kan bloeien. "Talentontwikkeling is iets bijzonders. Vakwerk, maar ook mensenwerk. Om daarmee bezig te zijn met mensen die eenzelfde energie en ambitie hebben om spelers te laten groeien, daar kom ik ’s ochtends mijn bed voor uit."

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tegen jong teams blijven de saaiste wedstrijden.

Geen sfeer (al helemaal bij thuiswedstrijden van de jong teams) en ze zijn verder geen concurrent, je moet er overheen kijken mbt playoff plekken. Nooit spreekwoordelijk gezegd een 6 punten wedstrijd.

Je kijkt als kkd team Fan uit naar willem II, Roda, groningen, graafschap, nac, etc.. Niet hier naar

2 november 2023 om 14:31

Helemaal mee eens bij jong utrecht, echt een dooie boel. Begrijpelijk want het is een jong team, maar wat saai om naar dat soort lege stadions te kijken

2 november 2023 om 14:55

Ik kijk (wordt steeds meer ‘keek’) doorgaans wel Jong Ajax, omdat het gewoon leuk is op de vrijdag- of maandagavond. Maar als ik erover nadenk, dan vind ik het een beetje de doodsteek voor de eerste divisie. Niet omdat er competitievervalsing is, maar meer omdat er steeds meer buitenlandse jongens in de KKD komen spelen voor mijn gevoel. Waar voorheen de (semi)talenten van de clubs uit de Eredivisie werden verhuurd aan de clubs uit de KKD, daar moeten die clubs nu zelf op zoek gaan naar versterkingen over de landsgrenzen.

2 november 2023 om 15:31

Interessante redenatie ja, nooit zo bij stil gestaan. Maar je hebt zeker een punt, ook denk ik dat het voor jonge jongens van de topclubs wel goed is om een keer in een andere omgeving te gaan spelen. Waar ze echt nog alles te bewijzen hebben, en ook worden meegenomen in de beleving waar het team centraal staat ipv individuele ontwikkeling.

2 november 2023 om 15:51

Daarnaast zie je dat de ED nu steeds vaker spelers huurt van een Chelsea ed waar eerder veel spelers van de top clubs gehuurd werden. Dus nu spelen onze talenten in de KKD terwijl de talenten van de buitenlandse clubs (bijv eerder een Mount en Odegaard) in de ED spelen. Dus de buitenlandse talenten spelen met meer weerstand dan onze talenten. Wat hier het voordeel van is snap ik nog steeds niet.

2 november 2023 om 16:12

@janssen, het is toch logisch dat ze liever Mount hebben? Als kaliber Mount bij een Nederlandse topclub zou spelen, dan zou hij daar spelen en helemaal niet in aanmerking komen voor verhuur. Bijna alle spelers die bij Ajax/psv/fey doorbreken en voor goed geld verkocht worden, die komen geen eens aan de carriere van Mount, laat staan de categorie eronder. Deze spelers worden nu gehuurd omdat het kan aangezien Chelsea veel spelers heeft.

2 november 2023 om 23:55

@klene je weet wel dat de doodsteek voor de kkd het niet toevoegen van de Jong teams zou zijn? Er vielen steeds meer clubs om en die hadden allemaal het geld nodig dat fox toentertijd nog wilde uitgeven met als voorwaarde dat er jong teams werden toegevoegd. Neem een fortuna Sittard bijvoorbeeld. Die club had nu niet meer bestaan zonder toevoeging van de Jong teams.

3 november 2023 om 07:33

Ik weet dat dat zo was inderdaad ja, maar als fan van het Nederlands voetbal vind ik het gewoon jammer. Naar mijn mening moet de eerste divisie gewoon vol zitten met Nederlandse jongens en wat Belgen, omdat dat de vijver voor VVV en de andere Limburgse/Brabantse clubs zijn.

2 november 2023 om 17:29

Waarom niet de Jong teams alle wedstrijden uit laten spelen. Goed voor de weerstand en alleen thuis tegen andere Jong teams. KkD teams hebben zo nog extra opbrengsten van een extra thuiswedstrijd

3 november 2023 om 12:04

Ho ho ho, vergeet ons cluppie FC Emmen niet he!

On: Ik ben het volledig met je eens. Bij Jong Utrecht is het echt een troosteloze bende. Ze kunnen beter een sterke competitie maken voor deze jonge teams en de KKD gewoon voor 'senioren' teams houden.

Snap dat het leuk is voor de ontwikkeling van enkele spelers bij de jong-clubs. Verder zit er echt helemaal niemand op te wachten. Vaak wedstrijden zonder supporters, het leeft gewoon totaal niet. Snap de supporters ook wel, want de teams spelen ook voor Jan met de korte achternaam.

Toch, als je naar de talenten kijkt die doorgaans doorbreken, zijn er nog best veel jongens die niet eens een half seizoen in de KKD spelen alvorens ze overgeheveld worden naar het eerste. Het kan dus voor de ontwikkeling goed zijn, maar dat geldt denk ik wel voor de jongens die niet goed genoeg zijn om een overstap naar de Eredivisie direct te maken. Ik denk niet dat het essentieel is.

Voor de rest blijft het een lastige discussie. De regelgeving mag wat mij betreft wel strenger aangezien je zomaar de pech kunt hebben dat je een dure aankoop als tegenstander hebt die terugkeert van een blessure of iets dergelijks. Verder ben ik wel voor Jong-teams, zolang het voor amateurverenigingen financieel niet te doen is om de stap naar het profvoetbal te maken.

Tja ik snap dat de KNVB en de clubs met een jeugdploeg in de KKD hier blij mee zijn. Er zijn al een hoop spelers uiteindelijk doorgebroken via een jong ploeg. Maar je zegt als KNVB eigenlijk ook dat je de rest van de clubs in de KKD niet serieus neemt en dat de teams daar ondergeschikt zijn aan de grote clubs in de Eredivisie.

Het blijft natuurlijk raar dat in een serieuze competitie er clubs meedoen waarbij ontwikkeling van het individu belangrijker is dan teamprestaties.
Daarnaast is het ook een vorm van competitievervalsing voor de clubs die met hun jong- teams mee mogen doen, terwijl andere jongteams er dmv promotie/degradatie niet zomaar bij kunnen komen.

2 november 2023 om 22:27

Sinds wanneer is de KKD een serieuze competitie? 😆

Dit is weer zo ongelofelijk vanuit het perspectief van de grote clubs geredeneerd.. Er zit geen hond te wachten op Jong Ajax, Jong PSV of Jong Utrecht. Het is hartstikke lollig dat die teams helemaal vol getrapt kunnen zitten met jonge talenten, maar wat is de meerwaarde voor het Nederlandse voetbal?

Bijna wekelijks heb je nu wedstrijden die nietszeggend zijn omdat het Jong tegen Jong is en zij voor spek en bonen meedoen in de competitie. Jonge spelers hebben weer een extra reden om vooral niet bij Oss of bij Telstar te komen voetballen, want "jong Ajax/psv zit in dezelfde competitie". Het kan afgedaan worden als onzin of niet meer zo'n sterk argument maar ik blijf het risico op eventuele competitievervalsing veel te groot vinden.

Waarom wordt er niet "gewoon" net als in andere landen een Eredivisie 2 uit de grond gestampt? Iedere week spelen alle Jong teams tegen elkaar en ben je meteen af van die teams in de KKD. Ik vind het complete minachting van je eigen competitie en clubs dat je toestaat dat in een land waar al maar 2 officiële professionele competities zijn je het tweede niveau aftopt met het tweede elftal van de grootste clubs uit het land.

2 november 2023 om 15:07

Er zijn genoeg landen waar 2e teams wel in de reguliere competites meedraaien. Alleen zijn het daar wel vaste selecties volgens mij. En kunnen die teams ook degraderen of promoveren omdat ze daar met een voetbalpiramde werken. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan maar ik kan me voorstellen dat er bij die werkwijze minder kritiek loskomt.

2 november 2023 om 15:32

Ik denk dat het model waar Yoeri op doelt wel het beste is, zo werken ze ook in Engeland met een premier league 2 waarbij alleen jong elftallen in spelen en daarin kan je ook werken met promotie en degradatie met jong elftallen van teams die uitkomen in de KKD.

De KNVB zou ook moeten werken met promotie en degradatie van KKD naar de 2de divisie. Nu zie je dat aan het einde van het seizoen teams niet alles geven omdat ze toch niet kunnen degraderen, dat is ook een vorm van competitievervalsing want in het begin van het seizoen geven ze wel 100% om een resultaat te halen.

2 november 2023 om 20:19

Mee eens. Zonder promotie / degradatie en zonder voorwaarden over vaste selecties voor de 4 Jong teams is het voor de overige teams in de competitie een soort tombola.

3 november 2023 om 07:47

@davekattenberg, Dat is toch eigenlijk ook belachelijk? Geen promotie en degradatie.. Ieder team moet in principe toch gewoon de kans krijgen om te degraderen? Je hebt helemaal gelijk, zodra je in maart nog in het rechterrijtje staat in de KKD is de druk er volledig af!

Jaren geleden werd er gesproken over promotie naar de KKD (toen nog Jupiler League) en dat plan is afgeschoten omdat de teams in de divisie onder de KKD niet op vrijdag wilde spelen. Dan is de oplossing toch simpel? Verplaats die wedstrijden van de KKD naar de zaterdag of de zondag. Net zoals de wedstrijden in de competities die in Nederland wel serieus genomen worden! Ik heb het altijd iets raars gevonden dat de KKD afgewerkt moet worden op vrijdagavond.

3 november 2023 om 07:51

@davekattenberg, over de Jong teams in de competities in het buitenland:
Het verschil is natuurlijk dat het A. niet 4 van de 20 teams zijn in de tweede competitie en B. zoals je terecht aangeeft zijn die teams verspreid over de voetbalpiramide. Ook in Nederland moet dus toegewerkt worden naar een voetbalpiramide in mijn optiek. Er staat geen enkel druk op de teams in het rechter rijtje van de KKD om zich te verbeteren en door te ontwikkelen. Ze moeten zorgen dat ze blijven 'bestaan' en that's it.. De KNVB heeft hier volledige vrede met een sportieve 6'jes-cultuur!

3 november 2023 om 09:25

Ja probleem is ook die licensie die nodig is voor de kkd en dan heb je nog dat ij de tweede divisie veel mensen gewoon werken. Dat zou niet kunnen in de kkd. Op die manier blijft het lastig allemaal

3 november 2023 om 12:08

@ Davekattenberg, wat veel mensen niet weten, is dat de enige 4 teams die dit seizoen een kans maken om te degraderen de 4 Jong-teams zijn. Bij slechte prestaties van een jong team in de KKD, en goede prestaties van een Jong team in de 2e divisie, vind er een wisseling van de wacht plaats.

Google maar op promotie/degradatie jong teams. Daar worden de voorwaarden uitgelegd.

Deze "jonge" teams moeten een vaste selectie hebben.
Meer dan 1 wedstrijd gespeeld bij het grote team, zou je niet meer kunnen spelen bij het jeugd team dat seizoen.

Als Utrecht supporter vind ik het idd nog wel leuk om af en toe naar Jong te kijken (sterker nog, was vaak leuker dan het eerste ), ook voor de club in het algemeen heeft het meerwaarde. Maar voor de competitie in zijn geheel niet nee, snap compleet dat de niet-jong clubs (en hun supporters) er totaal niet op zitten te wachten.

Het niet kunnen promoveren, te veel vrijheid mbt spelers van het eerste... Helpt allemaal niet.

2 november 2023 om 15:54

Er zijn forum leden die zeggen dat de TV rechten hoger zijn door de jong teams. Alsof iemand ESPN neemt omdat hij / zij graag jong Ajax of Jong PSV wil zien. Maar er zijn nu eenmaal supporters die alles van hun club goed praten.

2 november 2023 om 19:48

Niemand neemt ESPN voor de jong teams maar ze zorgen wel voor voetbal op tv waar gewoon duizenden mensen naar kijken = reclameinkomsten. Niet gek dat ze daar geld voor krijgen toch?

2 november 2023 om 23:59

Maar dat is toch gewoon een feit? Fox wilde alleen kkd rechten kopen indien jong teams werden toegevoegd. Zonder die jong teams werden er geen wedstrijden meer uitgezonden en kwam dat geld niet binnen. Clubs als fortuna Sittard die toentertijd op omvallen stonden (er waren er nog een aantal) hadden nu niet meer bestaan en uiteindelijk had je dan een competitie van 10 clubs gehad als de competitie überhaupt nog in deze opzet was blijven bestaan.

3 november 2023 om 07:18

Nee zo is het niet gegaan. De knvb en de grote clubs wilde dit. En toen hebben ze een een tweetjes gedaan met Fox en de eerste divisie clubs er in gechanteerd. Er is helemaal niemand gered.

3 november 2023 om 12:22

De Jupiler league werd te klein. Er waren nog maar 16 teams over. Amateurclubs durfden over het algemeen de overstap niet aan. Alleen Achilles '29 hapte toe. Toen is er besloten om 3 jong teams toe te voegen(ajax, PSV en Twente).

3 november 2023 om 13:56

Wat mij betreft gaat de ED naar 16 teams, gaan de Jong elftallen eruit en komt de KKD daarmee op 18 ploegen. Geeft de top ploegen ook iets meer rust.

Jong teams zijn maar goed voor 1 iemand en dat zijn de topteams. Ik ben er dan ook geen fan van.

De doorstroming van jeugd die net niet goed genoeg was naar lagere teams wordt er door stilgelegd. De ene week speelt er een veel sterker elftal dan een ander. En ten slotte lokken die teams geen kat.

2 november 2023 om 23:44

Maar wat is het alternatief? Amateurclubs moeten zichzelf in de schulden werken om professioneel voetbal te kunnen spelen en als je niet ver boven verwachting presteert, lopen die schulden alleen maar op. Dan heb je straks hooguit 16 ploegen in de KKD.

3 november 2023 om 02:37

Regels voor de KKD versoepelen? Nederland is een klein land, dus 34 profclubs is al best veel. Als je de KKD openstelt voor semi-profclubs krijg je een veel interessantere competitie, want dan kan je ook degraderen.

Er zijn genoeg amateurclubs op het hoogste niveau die wedstrijden voor 1000+ bezoekers aan kunnen. Het bekervoetbal laat zien dat het best interessant kan zijn om KKD-teams te meer te mixen met amateurclubs.

3 november 2023 om 08:53

nederland is klein qua oppervlakte, dat klopt. maar qua inwonersaantal valt het reuze mee, mensen verkijken zich daar echt op.

3 november 2023 om 09:28

Gewoon semi-profs weer toestaan en het sportieve succes laten bepalen waar iemand speelt

3 november 2023 om 10:03

Waarom zou heel de KKD professioneel moeten zijn?

3 november 2023 om 14:17

@tiesked - Maar dan krijg je hetzelfde als nu. De amateurploegen spelen nou ook niet bepaald in stadions en vaak zijn de faciliteiten niet eens beter dan dat van de beloften van een profclub.

In het begin komen er dan nog wel wat mensen op af, maar uiteindelijk vervaagt dat ook vrij snel, vooral omdat veel van die mensen ook al een profclub supporten. Je zag het ook bij Achilles '29. Dat was ook allemaal niet veel.

Zolang het financieel niet aantrekkelijk is, maken die regels niet eens zoveel uit. Voor elke regel die je versoepelt voor de ene, heeft het ook weer nadelige gevolgen voor de ander. Als je veel toestaat, kan Vitesse bijvoorbeeld ook 'tabee' tegen het Gelredome zeggen. Die kopen dan gewoon een veldje op, wat tribunes er omheen en klaar.

Er is echt een heel kleine groep die profiteert van deze opzet, er zijn vooral heel erg veel verliezers. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

Ik denk dat je beter een KKD zonder jong teams moet hebben. 18 clubs die allemaal kunnen promoveren en degraderen.

Dan speelt iedereen nog ergens voor.
Talenten van de jong teams verhuren aan clubs uit de kkd. Dan hebben ze en ervaring en speelttijd en spelen ze ergens voor.

Aparte competetie voor alleen maar jong teams van alle ED clubs.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren