Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Maher over omstreden overstap: ‘Als voetballer kun je het nooit goed doen’

Laatste update:

Adam Maher debuteerde in december 2010 bij AZ als een van de grootste talenten die de Alkmaarse club deze eeuw heeft gekend. Ruim twaalf jaar later speelt de inmiddels 29-jarige middenvelder in de Saudi Pro League, bij middenmoter Damac FC. Maher is de bekendste Nederlander in de competitie, die sinds kort ook een thuisbasis vormt voor wereldsterren als Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en N'Golo Kanté. Voetbalzone sprak de vijfvoudig international van Oranje uitgebreid over zijn avontuur in het Midden-Oosten.

Door Wessel Antes

“Ik had de Eredivisie wel gezien”, vertelt Maher, die net terug is van zijn vakantie op Ibiza en een bezoek brengt aan Nederland. Bij Damac ondertekende de rechtspoot vorige zomer een contract tot medio 2025. “Voor mij was het heel makkelijk eigenlijk. Ik heb heel lang in Nederland gespeeld en was toe aan een nieuw buitenlands avontuur. Dat jaar op huurbasis bij Osmanlispor in Turkije vond ik ook heerlijk. Ik heb toen een goed gesprek gehad met de clubleiding van Damac en heb redelijk snel de knoop doorgehakt.” FC Utrecht hield uiteindelijk 1,8 miljoen euro over aan het vertrek van Maher.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

De overstap leverde Maher online redelijk wat kritiek op. “Mensen vinden dat ik te jong ben voor deze stap, maar uiteindelijk is het mijn carrière en moet ik zelf de keuzes maken. Van buitenaf is het altijd makkelijk oordelen. Op elke keuze die je maakt in het leven hebben mensen wat te zeggen. Als voetballer kun je het in principe nooit goed doen. Ik heb niet lang hoeven nadenken over deze transfer, want ik weet dat het een goede stap is voor mij en mijn familie. Dat is het belangrijkste.”

“Er waren genoeg opties voor een stap omhoog in Europa en zelfs binnen Nederland”, zo onthult Maher, die bewust koos voor een avontuur in het Midden-Oosten. “Dit kwam op mijn pad en het heeft zo moeten zijn. Ik vind het geweldig om te spelen in een Arabisch land waar ik dagelijks te maken heb met mijn eigen cultuur. In Nederland voelde ik mij thuis, maar dat is hier precies hetzelfde. Daarnaast spreek ik de taal, dus dat vormt geen barrière.” Maher is geboren in het Marokkaanse stadje Ait Izzou, maar groeide op in Diemen. De rechtspoot was onlangs nog in zijn geboorteland voor een familiebezoek.

Maher heeft het uitstekend naar zijn zin in Saudi-Arabië. “Van tevoren had ik redelijk wat negatieve dingen gelezen, maar het leven bevalt me hier heel goed eigenlijk. Dat geldt ook voor mijn familie, met wie ik hier woon. We komen niets tekort.” Maher woont in een afgelegen deel van de stad Abha, waar Damac is gevestigd. “Het is een grote stad. Ik woon met al mijn teamgenoten in een Amerikaanse compound. Dat heeft de club geregeld, dus we zijn allemaal buren van elkaar. We hebben een hecht team, wat het extra gezellig maakt. Daardoor spreek je elkaar ook buiten de kleedkamer regelmatig.”

De sterspeler van Damac is de afgelopen maanden alleen maar gelukkiger geworden van zijn beslissing. “Ik sta op het veld met spelers die ik anders nooit meer was tegengekomen”, aldus Maher, die drie assists afleverde in zijn eerste dertig wedstrijden in Saudi-Arabië. “Het gaat goed, ik heb alles gespeeld, dus wat dat betreft heb ik niets te klagen. Ik vind het niveau van de competitie om eerlijk te zijn vergelijkbaar met het niveau in de Süper Lig. Qua manier van voetballen lijkt het hier in Saudi-Arabië meer op Turkije dan Nederland. In Nederland draait het om mooi veldspel, hier gaat het om de drie punten. Er moet gewonnen worden.”

Maher denkt dat men het niveau in Saudi-Arabië enorm onderschat. “Maar je kunt er alleen over meepraten als je het zelf hebt meegemaakt. Hoeveel mensen in Nederland kijken nou naar de Saudische competitie? Het is erg makkelijk om te oordelen over iets waar je niets vanaf weet. Op het WK wist Saudi-Arabië ook te winnen van Argentinië, terwijl zij er uiteindelijk met de titel vandoor gingen. Dat is een mooi voorbeeld. Veel van die jongens spelen hier in de competitie, dus zo dramatisch is het niveau niet hoor.”

De voetbalbeleving in de Saudische stadions kan nog beter, zo stelt Maher. “Al merk ik wel dat de komst van al die grote namen voor verandering zorgt. Het leeft steeds meer hier, dat is goed om te zien. Bij de topclubs (Al-Ittihad, Al-Nassr en Al-Hilal, red.) zijn de stadions altijd vol.” Het Prince Sultan bin Abdul Aziz Stadium is de thuishaven van Damac, al is het stadion niet altijd gevuld tijdens wedstrijden. “Dat gaat hopelijk nog komen. Als we tegen clubs met grote namen spelen komen er al steeds meer fans kijken. Met de ontwikkelingen die nu gaande zijn, zal het voetbal alleen maar populairder worden. Iedereen wil die sterren zien spelen.”

Voor Maher kwam er op 25 februari van dit kalenderjaar een droom uit. De technicus stond op het veld met Ronaldo, die hij al jaren bewondert. “Hoe ik reageerde toen hij tekende bij Al-Nassr? Dat vond ik prachtig, uiteraard. Het is bizar wat voor een boost deze competitie heeft gekregen door één speler. Nu blijven de sterren maar deze kant opkomen, waardoor het niveau uiteindelijk ook omhoog zal gaan. De Saudi Pro League gaat steeds meer in beeld komen en daar ga ik als speler de komende jaren profijt van hebben.” Maher kreeg onwijs veel berichten na de transfer van Ronaldo. “Mensen vragen of je hem gaat aanpakken, of willen juist zijn shirtje hebben. Dat soort dingen zijn wel grappig.”

Maher kreeg het wedstrijdshirt van Ronaldo uiteindelijk in handen, maar is niet van plan deze cadeau te doen aan een van zijn kennissen. “Ik kan je vertellen dat ik zijn shirt heb", zegt de middenvelder trots. “Na de eerste helft kwam ik hem tegen en toen heb ik direct mijn kans gegrepen. Ik vroeg gewoon of ik zijn shirt mocht hebben na de wedstrijd, waarna hij direct instemde. Of Ronaldo mijn shirt ook heeft? Nee, dat niet. Het ging na de wedstrijd allemaal zo snel dat hij geen tijd had om ook maar even te praten. Hij is dé superster en moet gelijk allerlei interviews afgeven, ook omdat hij drie keer had gescoord. Voor mij maakte dat niet meer uit, want ik heb hem binnen! Nu moet ik het shirt nog een mooie plek geven, maar dat komt nog wel.”

Damac zelf heeft nog geen wereldsterren onder contract staan, al wordt de club de laatste weken wel in verband gebracht met de Argentijnse wereldkampioen Papu Gómez (Sevilla). In de Saudi Pro League geldt de regel dat een club maar acht buitenlandse spelers mag hebben, dus daar moet wel rekening mee worden gehouden. “Ik ben benieuwd of Damac ook grote namen gaat halen, maar ik weet natuurlijk niet of dat financieel mogelijk is. Het zou mooi zijn als ik binnenkort dagelijks op het veld sta met zulke spelers. Momenteel zijn het vooral de clubs uit de bovenste regionen die wereldtoppers halen, dus dat wordt afwachten de komende maanden. We zullen zien hoe het loopt.”

Ronaldo was in het duel met Damac (0-3 winst) drie keer trefzeker.

In aanloop naar het komende seizoen kijkt Maher vooral uit naar het duel met Al-Ittihad, dat met Benzema en Kanté twee Franse supersterren heeft aangetrokken. “Ook dat wordt weer genieten. Al gedurende mijn tijd in de Eredivisie droomde ik ervan om met zulke spelers op het veld te staan en nu komt die wens uit. Wat Benzema heeft gedaan bij Real Madrid is absurd, daar heb ik echt van genoten. Over Kanté hoef ik eigenlijk niet eens iets te zeggen, die man is gewoon een legend. Zowel op als buiten het veld. Hij speelt op dezelfde positie als ik, dus ik heb hem vaak zien spelen.”

Drontenaar Hakim Ziyech staat op het punt om te tekenen bij Al-Nassr (indien hij door de medische keuring komt). Maher speelde in Nederland zeven keer tegen de linkspoot, maar zal hem nu tegenkomen in Saudi-Arabië. “Zo zie je maar hoe een carrière kan lopen. Van een speler als Ziyech had men deze stap ook niet verwacht een paar maanden geleden. Ik ken hem wel, maar heb hem niet gesproken over deze transfer. Dat komt straks wel wanneer we elkaar tegenkomen op het veld. Ook Ziyech is een speler die deze competitie naar een hoger niveau gaat tillen.”

Waar Ziyech koos voor een interlandcarrière met Marokko, debuteerde Maher in augustus 2012 onder bondscoach Louis van Gaal in het Nederlands elftal. Het besluit om voor Oranje te gaan voetballen nam Maher al op negentienjarige leeftijd, maar daarvan heeft hij later geen seconde spijt van gehad. “Nee, zeker niet. Verre van zelfs. Ik heb die beslissing toen genomen met mijn volle verstand en vind het nog steeds een eer dat ik in Oranje heb gespeeld. Ik wist destijds dat het nog alle kanten op kon gaan met mijn carrière, maar wilde die kans gewoon pakken. Spijt moet je nooit hebben, het leven loopt zoals het moet lopen.”

Een piepjonge Maher tijdens het volkslied met routiniers Klaas-Jan Huntelaar, Joris Mathijsen, John Heitinga en Dirk Kuijt, in september 2012.

Maher heeft nog een meerjarig contract bij Damac en is zeker niet van plan om te vertrekken. “Misschien ga ik nog wel verlengen ook! Maar dat zullen we volgend jaar zien, ik lig nu nog twee jaar vast. Zolang ik het naar mijn zin heb, zit ik hier goed. Ik zie alleen maar sterren deze kant opkomen en dat maakt het spelen in Saudi-Arabië steeds aantrekkelijker. Wat de toekomst gaat brengen zie ik vanzelf wel, dat wacht ik rustig af. Ik ben nooit echt van het plannen geweest.”

Wel verwacht Maher dat hij ook na zijn carrière actief blijft in de voetballerij. “Voor nu ligt de focus nog volop op mijn spelersloopbaan, maar op den duur zal ik daarover gaan nadenken. Dit leven is natuurlijk niet voor eeuwig. Ik denk wel dat ik uiteindelijk in de voetbalwereld blijf hangen, al weet ik niet in welke functie. Mijn hele leven heeft tot dusver in het teken gestaan van voetbal, maar het is nog altijd hetgeen wat ik het liefst doe. Ik blijf maar plezier halen uit het spelletje, dus ik verwacht nog lang actief te zijn in de voetballerij. Waar ik over vijf jaar sta? Dat vind ik lastig om te zeggen. Misschien speel ik dan nog ergens als routinier op het middenveld, maar daarmee ben ik afhankelijk van mijn lichaam!”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat was deze gast goed in zijn AZ periode.
Was hem alweer uit het oog verloren, maar zit zo te zien prima daar. Maher hoort zeker in het lijstje van je spelers waar je veel van verwachtte, maar het niet red om 1 of andere reden?

30 juni 2023 om 09:28

Hij was niet explosief genoeg en had moeite om als links of rechtshalf te spelen met een 6 erachter ipv op 10 met 2 controleurs. Bij PSV was deze kleine verandering funest voor zijn carrière. Hij is een vrije geest die dingen wilt uitproberen. Bij PSV moest hij opeens heel vast aan de bal zijn want hij speelde niet meer op die 10 positie en dat lag hem niet. Begon veel balletjes breed en terug te geven. Daarnaast stond hij naast Wijnaldum die veel beter was terwijl Maher als het talent van NL bekend stond. Mentaal niet sterk genoeg

30 juni 2023 om 10:31

Interessante toelichting! Ik kan me nog wel herinneren dat Maher na het wk 2010 echt bestempeld werd als de nieuwe nummer 10.
In potentiële opstellingen voor het wk 2014 werd hij als de nieuwe nummer 10 gezien en zou Sneijder een linie naar achteren gaan.
Bijzonder hoe het kan lopen. Speelde nog in een piepjong oranje tegen Italië onder van Gaal destijds.

30 juni 2023 om 14:41

goed punt. wel grappig dat hij daarna juist zo goed gespeeld heeft as een van de twee controleurs. hij is van een creatieve tien omgeturnd tot een verfijnde maar hardwerkende middenvelder. Knap dat dat hem gelukt is.

1 juli 2023 om 07:16

Nouja, knap. Men verwachtte van hem dat ie op z'n 21e bij een topclub zou spelen. Niet dat ie zou verpieteren bij Utrecht of in de Turkse middenmoot en op z'n 29e op een compound in de woestijn.

30 juni 2023 om 10:08

Een mooi voorbeeld dat een stap van een subtopper naar een traditionele top 3 club geen garantie is voor succes, ondanks dat hier op voetbalzone wordt gedaan van wel.
Beter had hij direct voor een topclub in het buitenland gekozen (tegen dito salaris), had hij dat avontuur ook meegemaakt en kon hij daarna altijd nog naar beneden druppelen via een PSV oid

30 juni 2023 om 22:48

De enige NLse spelers die het hebben gered na een vroeg vertrek rii het buitenland zijn van persie en ake. Eventueel van dijk, maar een stap naar een club als celtic is vrij vergelijkbaar met een stap omhoog binnen de ED. Eventueel zou je malen mee kunnen rekenen maar dat acht ik nog iets te vroeg. Een binnenlandse stap hogerop is bijna altijd de betere keuze, maar je moet wel kijken of je binnen het team past waar je naartoe gaat. In het geval van maher kon hij nieteens op zn favoriete positie spelen. Omdat psv in die tijd of zonder 10 speelde, of met wijnaldum op die positie. Als je je dan niet kan aanpassen aan een andere positie, dan sneeuw je idd onder. Een stap naar het buitenland had daar 0 verschil in gemaakt

1 juli 2023 om 07:55

Onzin. Bijvoorbeeld een Bruma heeft nu al meer uit zijn carrière gehaald dan de meeste voetballer.Frenkie en de Ligt gaat ook wel aardig ondanks een vroeg vertek richting buitenland.Vd Ven en Simons lijkt dat vroege vertrek ook goed te doen.Veel van de 'vroeg vertrokken talenten' zijn geen wereldtop geworden, maar hoeveel talenten die in de ED zijn gebleven zijn wel wereldtop geworden ?Als jong talent gaat het vooral om een plan en een club die jou op waarde gebruikt. Of dit in NL is of het buitenland maakt echt niet zoveel verschil.Het liefst zie ik alle NL talenten opbloeien in de ED. Een buitenlandse club kan echter wel een beter plan ( sportief en/of financieel) hebben voor een speler.

1 juli 2023 om 15:46

Frenkie & De Ligt zou ik niet bestempelen als vroeg. Hebben gewoon een paar jaar in het eerste van Ajax gespeeld, De Ligt was zelfs aanvoerder. Ondanks dat ie vrij jong was toen ie naar Juve ging, had ie door zn vroege debuut al meer dan genoeg ervaring

1 juli 2023 om 19:12

Frenkie heeft 1,5 seizoen in het 1e van Ajax gespeeld. Een Gravenberch, die toch altijd wordt gegeven als voorbeeld van iemand die te vroeg is weggegaan, heeft al 2 seizoenen in Ajax 1 gevoetbald. Frenkie is echt wel 'vroeg' weggegaan. De Ligt ook 2 seizoenen in Ajax 1. Als die het niet zo goed zou doen hadden we dat ook allemaal te vroeg gevonden.

30 juni 2023 om 13:57

Maher kwam er te laat achter dat talent alleen niet genoeg is als je niet van de categorie Sneijder of Van Der Vaart bent. Pas in zijn tweede periode bij AZ, maar vooral bij FC Utrecht veranderde dat. Toen was het al veel te laat om er nog meer uit te halen.

1 juli 2023 om 00:44

Een net niet voetballer, jammer want van hem had ik na AZ veel meer verwacht. Op een gegeven moment was ie ook weer bij Utrecht best wel goed bezig waardoor ie de uitstap heeft gemaakt naar de saoudi league. Dat begint ook steeds meer vorm te krijgen met al die Europese spelers ben benieuwd het seizoen ga het toch proberen te volgen.

Bij een speler als Maher snap ik wel dat je lekker voor het geld gaat. Moet altijd wel lachen dat ie dan roept, nou het is hier best prima hoor terwijl hij op een Amerikaanse compound woont met al z'n teamgenoten. Het is dan niet daadwerkelijk een ivoren toren, maar figuurlijk kom je er niet veel dichterbij.

Overigens zonde dat ie het nooit echt waar heeft gemaakt, was echt een geweldig talent.

30 juni 2023 om 10:08

Nouja geweldig talent? Hij deed het 1 jaar goed bij AZ. Had ook meer van hem verwacht, maar "geweldig talent" vind ik meer iets voor de Pedri's, Frenkie's etc.

30 juni 2023 om 10:36

@tyuin, ik denk dat je niet doorhebt hoe goed Maher toen was. Het was niet 1 goed jaar, maar 2 enorm goede jaren in de eredivisie op de leeftijd dat Frenkie nog bij jong Ajax zijn wedstrijden afwerkte

30 juni 2023 om 10:41

En nog even gekeken. In de top 50 lijst grootste talenten ter wereld van 2016 stond Maher op de 7e plaats. Boven spelers als Isco, Alaba etc. Was echt een enorm talent

30 juni 2023 om 12:17

Ik dacht echt dat ie tot z'n 36e de vaste 10 van Oranje zou zijn na dat jaar.

1 juli 2023 om 18:33

In het jaar dat Frenkie naar Barca ging waren de statistieken van Maher in alle opzichten beter dan Frenkie, zoek het maar op. Ik was dan ook stomverbaasd dat hij naar Utrecht ging en niet naar Ajax als vervanger van Frenkie.

30 juni 2023 om 14:58

Haha, inderdaad... " Ik snap niet wat ze zeggen, het is hier prima". Tja, als hetero voetballer die goed verdient, goed verzorgd wordt, leeft op een eigen complex, etc zal het vast prima zijn. Maar kan hem zeker geen ongelijk geven mbt deze keuze en snap ook zijn woorden wel...

1 juli 2023 om 18:32

Haha jij snapt niet wat een compound is hé, in Amerika hebben ze dat ook, daar noemen ze het een “gated community”. Je doet net alsof het een gevangenis is waar ze niet uit mogen komen 😂 alsof Maher “niet” in Saudi Arabië woont en dus niet mag vertellen hoe het is om daar te leven.

1 juli 2023 om 19:15

Jij snapt ook niet wat Migi bedoeld he? Migi doet niet alsof het een soort gevangenis is, maar geeft aan dat je niet echt weet hoe de gemiddelde mens daar leeft aangezien hij lekker in een afgesloten wijk woont met zijn teamgenoten. Iemand die in een gated community in Rio de Janeiro woont zal het daar vast ook fantastisch vinden, maar als je diezelfde vraag in de favela's daar stelt krijg je ook een heel ander antwoord.

1 juli 2023 om 23:55

Dat is ook in Nederland, als je op de Zuid-as woont dan weet je ook niet wat er zich afspeelt in Duindorp of in de Bijlmer. Dus ik snap zijn punt niet echt. In elke land ter wereld wonen rijke mensen ver van de armen, betekent niet dat de rijke mensen die armen nooit tegenkomen, en dat is voor Maher ook het geval.

3 juli 2023 om 22:02

Ik kom als niet zo’n rijk persoon alleen regelmatig nog op de zuid-as. In zo’n compound kom je niet binnen. Dat geeft toch echt een verschil.

Als ik die foto zie van het Nederlands elftal wordt ik toch licht nostalgisch. Daar staan echt kerels die strijd leveren voor hun land. Zo anders dan nu. Maher altijd een mooie sierlijke speler gevonden. Ik zou ook het CR7 shirt lekker zelf houden overigens.

30 juni 2023 om 10:45

Maakt niet uit in welke tijd je leeft, vroeger was altijd alles beter😜

30 juni 2023 om 11:29

Eens en en dit geval toch wel waar. Huntelaar op de bank. Die zou nu onbetwist basisspeler zijn lijkt me.

30 juni 2023 om 13:55

Toch heb ik dat met Oranje eigenlijk nooit gehad. Ik kon de nieuwe generatie spelers altijd wel waarderen, maar ik merk bij mezelf wel dat ik dat momenteel niet echt heb. Bij de generatie Robben e.d. was het eerst doen en dan praten. Jongens die het wel hoog in de bol hadden zoals Van Der Vaart, Sneijder, lieten het ook al heel erg snel zien.

Tegenwoordig hebben veel talenten het hoog in de bol en ze denken allemaal dat ze beter zijn dan dat ze zijn. Ze praten veel, maar leveren te weinig voor wat ze zeggen. Vaak ontgroeien ze dat ook niet. Dat is in ieder geval mijn kijk erop. Daar heb ik gewoon niets mee.

30 juni 2023 om 14:20

Ja, dat leverde ook lekker veel op bij Euro 2012: met nul punten kansloos laatste in de poule worden.

30 juni 2023 om 15:07

@misseva
Het Ek 2008 gemist? Misschien wel het beste voetbal wat Nederland sinds 74/78 had gespeeld. Door een trieste omstandigheid was de concentratie weg tegen Rusland, maar die poulefase.... Wat was dat genieten. En het wk 2010? 2e geworden, wk 2014? 3e geworden. Dus ja, deze gasten wouden er wel voor knokken, hoe anders lijkt dat nu.

30 juni 2023 om 15:24

Bij een foto van september 2012 is het nogal een rare stap om naar 2008 te gaan. Euro 2012 was een enorme mislukking, één die er al een paar jaar aan zat te komen doordat bepalende spelers het te hoog in de bol kregen. De discipline die er in 2010 (tot op bepaalde hoogte) wel was, was in 2012 compleet weg. Daarom moest Van Gaal voor 2014 ook een renovatie doorvoeren.
Huntelaar begon in die tijd (wat mij betreft terecht) openlijk aan de stoelpoten van de onbetwiste Van Persie te zagen, nadat de eerste als topscorer van de Bundesliga door de waardeloze bondscoach uit die tijd compleet werd genegeerd ten faveure van Van Persie. Van Persie lag liever lekker languit op het gras met vriendinnetje Afellay te beppen dan dat hij serieus mee wilde doen aan het groepsproces of met de media wilde praten.

Er werd wel strijd geleverd in 2012. Maar niet voor de Knvb, voor de Nederlandse kijker of voor het land. Nee, er werd gestreden om eigen ego's.

30 juni 2023 om 15:18

Dat was dezelfde tijd waarin men zei dat Robben, van Persie, van der Vaart en meer van die voetballers ook watjes genoemd werden die niet renden of werkten voor het Nederlands shirt, tt spelers als Jan Wouters, Ruud Krol, Arie Haan, Johan Neeskens of Adri van Tiggelen.

Kortom: je nostalgie heeft je heel erg gekleurd.

Ja echt bizar he. Kan me ook een tijd herinneren dat Jong Oranje ook gewoon de ene naar de andere toekomstige topper had. Nu is zowel het A-elftal als Jong echt om te huilen.

In een land als Saudie Arabie is het toch allemaal anders geregeld als hier. Daar is het voor een man niet mogelijk om van een andere man te houden, hand in hand te lopen etc.
Ergens heb ik het daarom enorm te doen met de mannen die daar zichzelf niet kunnen zijn en de hele community.
Toch begrijp ik Adam Maher ook volledig, hij is een voetballer, geen politiek persoon of een activisit.
Uiteindelijk steun ik Adam en wens ik hem veel succes in Arabie!

30 juni 2023 om 13:48

Je haalt er wel veel dingen bij die niet echt relevant zijn in deze. Maher is immers voor zover bekend hetero en bovendien Moslim.

30 juni 2023 om 14:52

Als ik internet moet geloven, wonen er alsnog veel homo's in Saoedie-Arabië. Zolang het binnenshuis blijft en dus uit het zicht, is het (als ik het goed heb) prima. Net zoals het geloven in andere religies. Er wonen naar schatting 1/1,5 miljoen Christenen die christen mogen zijn en in groepen thuis mogen samenkomen. Hebben verder geen godsdienstvrijheid.

Zover ik weet mogen moslims geen liefde tonen in het openbaar. Dit geldt dus niet alleen voor de homo's. Heb hier persoonlijk geen moeite mee. Loop zelf ook nie klef hand in hand met mijn vriendin.

1 juli 2023 om 18:38

Juist, jij snapt het. Intimiteit tonen in het openbaar is strafbaar voor IEDEREEN, maar dat zeggen ze natuurlijk niet in de Westerse media. Je mag als homo gewoon in S.A wonen, zolang het maar binnenshuis blijft.

30 juni 2023 om 19:17

waarom die bemoeienis met een ander land, waar een hele andere cultuur heerst en godsdienst een grote rol speelt?

dat het niet 1 op 1 te vergelijken is met jouw wereld is toch niet erg?

ik ben het met je eens wanneer je het over de straffen gaat hebben van deze zaken, die zijn zeker buiten proporties. maar verder, lekker laten gaan die mensen. geen dingen gaan lopen opleggen die niet rijmen bij hun cultuur en/of godsdienst.

1 juli 2023 om 18:43

Nou, ja, kijk de andere kant is weer dat volgens mensen homoseksualiteit van nature bij mensen voorkomt, en dus geen "trend" is. Als het volgens hen dan wereldwijd voorkomt, dan ook in Saoedie-Arabië. Dan is de het maar de vraag of het wel een cultuurskwestie is en niet gewoon een menselijke kwestie.

Overigens is het wel altijd scheef dat hier, naast kerken en synagogen, ook overal gigantische Moskeeën in get zicht worden gebouwd, en dat dat ook terecht gevonden wordt, maar dat in Saoedie-Arabië alles in 't geheim moet, want dat is dan "hun cultuur". Dat is met twee maten meten.

Voor een gemiddelde speler uit de Eredivisie begrijp ik deze stap 100%

@ Prem, mannen kunnen in Arabische landen juist meer hand in hand lopen dan in het westen maar begrijp wat je bedoelt, het is maar hoe je het bekijkt ik heb het ook te doen met kinderen vandaag de dag die van alles naar hun hoofd geslingerd krijgen mbt seksualiteit. Een kind van 5 jaar die al in transitie zit omdat ie een ander geslacht wil, omdat ie op school te horen krijgt dat t kan. Vandaag wil een jongetje een meisje zijn en morgen een dolfijn tsjah het is maar hoe je het bekijkt nogmaals dit lijkt me iig meer beangstigend.

Zo vreemd vond ik de overstap eigenlijk niet eens. Bij PSV is hij niet geslaagd en heeft verder ook nooit hoger gespeeld dan de Nederlandse subtop. Als je dan ergens lekker kunt cashen, wordt dat natuurlijk erg aantrekkelijk. Ik denk namelijk niet dat er nog zoveel meer voor Maher in had gezeten. Een talentvolle speler, maar hij was mentaal toch wel kwetsbaar en leerde veel te laat dat enkel talent niet genoeg is om je echt te ontwikkelen.

Jammer dat hij met zijn talent (was destijds bij AZ echt een geweldig groot talent) nooit de echte top heeft bereikt. Dat hij nu op zijn leeftijd in SA speelt is veelzeggend en misschien wel de reden waarom hij niet is doorgegroeid.

Wanneer je dit leest en denkt “Verdomme, die gast wordt ook al oud. 29 alweer” om vervolgens te beseffen dat je zelf ook 29 bent.

Heel goed dat deze spelers daar naartoe gaan, kunnen ze meteen aandacht vragen voor de onderdrukking van niet-moslims in dat land, en bijv. Vrouwen en andersseksuelen. Of zullen ze plots minder te zeggen hebben, over de Ummah ipv Nederland?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren