Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Memphis Depay blikt met weemoed terug: ‘Ik mis het, ik kan dat nu niet meer!’

Laatste update:

In Rotterdam werd onder toezien oog van Memphis Depay Red Bull Four 2 Score gespeeld. Zes straatvoetbalteams onder leiding van bekende coaches namen het tegen elkaar op voor een ticket voor de finale in Duitsland. Voetbalzone was erbij en voor de gelegenheid sprak Justus Dingemanse met de hoofdrolspelers over het hedendaagse straatvoetbal en de historie daarvan.

Nederland is de grondlegger op het gebied van straatvoetbal. Sinds de jaren negentig stromen de pleintjes vol met nieuw talent. Een plek waar het voor legendes als Van Gils en Hitman ook ooit begon. “Straatvoetbal is voor mij de meest pure vorm van voetbal. Het is een plek waar je creatief en jezelf kan zijn en je hebt geen coach die vanaf de zijlijn allerlei dingen loopt te schreeuwen. Je bent aanvaller, middenvelder, verdediger en soms nog keeper ook”, vertelt van Gils. Ook voor de 33-jarige Hitman, de uitvinder van de Akka 3000, is straatvoetbal alles. “Straatvoetbal is mijn leven, ik weet eigenlijk niet anders. Het liefst trek ik zelf mijn schoenen weer aan, maar ik denk dat het tijd wordt om de nieuwe generatie ruimte te geven om zichzelf te ontwikkelen.”

Toch is er veel veranderd in de wereld van het straatvoetbal, merkt ook Hitman. “Ik ben straatvoetballer, maar dat betekent niet dat ik alleen maar trucjes doe, ik wil gewoon winnen en scoren. Wat ik tegenwoordig op de pleintjes veel zie is dat ze alleen maar bezig zijn met alle acties opnemen en likes verzamelen, dat vind ik wel jammer. Het is sowieso wel rustiger op de pleintjes, als ik vroeger met mijn team verloor kon ik beter naar huis, zo veel teams stonden in de rij.” Van Gils merkt echter een stijgende lijn in de populariteit rondom het straatvoetbal. “Er is een tijd geweest dat ik echt vond dat de jeugd te veel binnen achter de PlayStation zat, maar ik merk dat er nu wel een nieuwe generatie komt die ook geïnteresseerd is in andere dingen. In de zomer raken de pleintjes langzamerhand weer echt vol, dat vind ik een mooie ontwikkeling om te zien en ik hoop dat dit doorzet.”

Ook voor Memphis is het ooit begonnen met spelen op een pleintje. De spits van Atlético Madrid is nog steeds een enorme fan van het spelletje en zou graag zelf weer een keer meespelen. “Ik mis het straatvoetbal wel eens, maar ik kan het nu niet meer doen. Natuurlijk is op het veld staan met duizenden mensen om je heen het mooiste gevoel dat er is, maar straatvoetbal blijft gewoon legendarisch. Het gevoel wat je als jonge jongen hebt als je een wedstrijdje wint, vooral op de drukkere pleintjes, is echt speciaal. Soms rij ik gewoon random langs pleintjes om gewoon te gaan kijken, dan ben ik echt aan het genieten.” Van Gils is blij dat een grote speler als Memphis het straatvoetbal omarmt en promoot: "Ik denk dat Memphis Depay niet eens begrijpt hoe belangrijk dat is!"

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik denk dat de meest prof voetballers stiekem straatvoetballen. Van Willems weet ik dat straat voetbalde in zijn PSV tijd maar dan was wel de regel iedereen de zijn telefoon weg. Stel dat PsV erachter krijgt hij gezeur.
Donny van de Beek en nog een paar Ajacieden heb dezelfde verhalen gehoord met zaalvoetbal. Het is jammer dat je als prof bent eigenlijk niet meer straat mag voetballen. Maar ook logisch kan me Suly Muntari herhinneren die zich voor een jaar blesseerde met strandvoetbal.

14 juni 2023 om 22:41

Ik weet nog dat jongens van FC Utrecht weleens met drie a vier man op Cruyffcourts in de wijken gingen voetballen. Wel onderling; als er anderen aankwamen dan stopten ze met spelen (om te voorkomen dat ze inderdaad geblesseerd konden raken; onderling wisten ze wat ze van elkaar konden verwachten).

Ik vind zelf dat het straatvoetbal je dwingt om technischer te spelen, Tiki-Taka Touzani is ook wel een baas toch!? Als je als prof je street skills ook kunt vertalen naar functionele techniek op het veld, dan wordt het echt genieten. Wat dat betreft was Ronaldinho voor mij toch wel een heerlijke speler.

14 juni 2023 om 17:49

Probleem is dat de jeugdopleidingen in Nederland vol zitten met Van Gaal wannabe's. Ze hebben allemaal een 'voetbalfilosofie' en die kunnen heel moeilijk omgaan met jongetjes van de straat die gewend zijn om zelf de initiatief te nemen en creatief te zijn. Dat mengt niet heel goed in Nederland.

15 juni 2023 om 14:09

Niet zozeer. Ook van Gaal is iemand die creativiteit waardeerde. Echter werd daar wel discipline bij verwacht. Een straatvoetballer met de inhoud en discipline voor veldvoetbal, is een garantie voor succes.

14 juni 2023 om 17:52

Sowieso Ronaldhino, maar er zijn meer Braziliaanse voetballers die eigenlijk betere straatvoetballers dan veldvoetballers zijn. Denilson was ook een leuke voetballer om naar te kijken. Neymar vind ik persoonlijk minder leuk door zn gejank en houding, maar die kan ook wel een trucje of 2 uit de hoge hoed toverren.

15 juni 2023 om 14:58

Het Jammere wat je nu ziet van deze soort creative veldvoetballers ( die in werkelijkheid super technisch zijn ) is dat het niet meer gewaardeerd wordt. Zie Neymar als voorbeeld en de kaarten die volgen.. Noa lang etc..

Touzani heeft ook wel een enorme rol gespeeld. Denk ook dat je het zo moet aanpakken. Straatvoetbal in combi met social media.

Straatvoetbal is 1 van de onderschatte elementen in het succes van het Nederlands voetbal. Sinds de voetbalpleintjes steeds leger raken, lijkt het alsof er steeds minder voetballers met creativiteit doorbreken, het echte passeren van een tegenstander koppelen met functionele techniek. Voor zo een klein land als wij zijn, is de keuze al ontzettend klein. Ik zie wel een verband dat we al jaren struggelen met aanvallend talent.

14 juni 2023 om 18:57

Tjaa de jeugd zit ook liever achter hin telefoontje toen ik nog klein was inmiddels pas (28) maar wij kwamen uit school vroege in bal en ginge tot het eten spelen en daarna weer verder. Tegenwoordig hangen ze erges buiten of ze zitte thuis te game

14 juni 2023 om 23:53

Ik kwam vroeger uit school alleen thuis om te drinken en mijn bal te pakken om naar het pleintje te gaan. Zoals forzane hierboven ook al zegt na het eten weer verder spelen. Mijn techniek heeft me zoveel plezier gebracht 😄 lang leve straatvoetbal!

14 juni 2023 om 20:02

Ja. Je ziet het echt een heel stuk minder dan pakweg 15 a 20 jaar geleden. En als ik voetballende kinderen zie op een pleintje dan zijn het voornamelijk kinderen van buitenlandse komaf en minder Nederlandse kinderen.

Allemaal op telefoontje of gamen.

14 juni 2023 om 20:11

Of reageren op voetbalzone

14 juni 2023 om 20:14

Is er een groot talent aan jou verloren gegaan door VZ, Baardgrasmus? 😇

14 juni 2023 om 22:46

Het zou in ieder geval een mooie naam zijn voor achterop een shirt!

On: Straatvoetbal is leuk en aardig en kan heel belangrijk voor je techniek en balbeheersing, maar onderschat niet het belang van tactiek en strategie. Ik speelde gisteren nog tegen team van straatvoetballers die individueel allemaal een stuk technischer waren, maar toch nogal makkelijk opzij werden gezet omdat ze totaal niet zien waar ze moeten staan of hoe ze moeten lopen als de bal niet in de buurt is.

Op de club van m’n zoontje geven ze aan dat ‘ie vaker op straat moet gaan voetballen. De clubs hebben intussen ook wel door dat dat de basis is.

Hoe is nederland de grondlegger van straat voetbal.......

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren