Tunesië boekt eerste zege; spits van Koeman naar ziekenhuis afgevoerd

Tunesië gaat aan kop in Groep B. Het team van de Belg Georges Leekens speelde zijn eerste wedstrijd op de Afrika Cup gelijk, maar was donderdagavond met 1-2 te sterk voor Zambia. Emmanuel Mayuka van Southampton opende na een uur de score, maar door treffers van Ahmed Akaichi en Yassine Chikhaoui gingen alle punten toch nog naar Tunesië.

/

Tunesië, de Afrika Cup-winnaar van 2004, mocht zich binnen twee minuten al beklagen bij de scheidsrechter. Die zag namelijk een duidelijke handsbal van Stoppila Sunzu over het hoofd en daardoor werd Tunesië een strafschop ontnomen. In het restant van de eerste helft kreeg Zambia de beste kansen en met name Rainford Kalaba had moeten scoren, maar hij slaagde er niet in om doelman Balbouli te kloppen. Kort na rust schreeuwde Tunesië opnieuw om een strafschop, nadat Youssef Msakni werd neergehaald, maar ook dit keer ging de bal niet op de stip.

Even later lag de bal er aan de andere kant in, want Mayuka knalde van dichtbij hard binnen. De wedstrijd in Ebebiyín zou echter een andere winnaar krijgen, want Akaichi scoorde na een doorgekopte hoekschop in de zeventigste minuut en in de voorlaatste minuut tekende Chikhaoui zelfs voor de 1-2 in het voordeel van Tunesië. De aanvaller van FC Zürich kopte raak na een afgemeten voorzet van Msakni. Bij Zambia raakte doelpuntenmaker Mayuka overigens nog geblesseerd en hij werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis. Later op de avond komen Kaapverdië en Congo-Kinshasa in actie.