voetbalzone

Aanklager neemt besluit over overtreding van Brobbey op Vaessen

Jeroen van Poppel04 okt 2023, 08:36
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 01:50
Advertentie

Brian Brobbey wordt niet onderzocht door de aanklager betaald voetbal van de KNVB.

De 21-jarige spits van Ajax kwam met zijn schoen terecht tegen het hoofd van RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen, die knock-out ging. Brobbey werd in sommige talkshows beschuldigd van het bewust raken van Vaessen, maar de spits hoeft niet te vrezen voor een straf.

"De situatie is door scheidsrechter Pol van Boekel ingeschat als een ongelukkige botsing en de VAR is dezelfde mening toegedaan. Omdat de situatie is beoordeeld, onderneemt de aanklager vanzelfsprekend geen actie", aldus een woordvoerder van de voetbalbond tegenover De Telegraaf.

Oud-topscheidsrechter Mario van den Ende vindt het een goed besluit. "Ik vind dat we hier het voordeel van de twijfel aan de scheidsrechter en de VAR moeten geven", aldus Van den Ende. "Ik hoorde zeggen dat er sprake was van frustratie, omdat de bal van de voet van Brobbey af sprong. Maar dan moet je als scheidsrechter dus in het hoofd van een speler kunnen kijken? De enige die weet of hij het bewust heeft gedaan, is Brobbey zelf.”

Van den Ende ziet geen duidelijke opzet. "Ik vind dit een heel complexe situatie, omdat de keeper ook naar voren komt en naar de grond duikt. Bovendien liep Brobbey tussen een aantal spelers in, waardoor hij een duw in zijn rug kreeg. Ik denk dat er geen sprake was van opzet en dat Van Boekel de goede beslissing heeft genomen door de gele en rode kaart op zak te houden."

Voormalig topscheidsrechter Dick Jol vindt de beschuldigingen aan het adres van Brobbey onterecht. "Iedereen ziet dat hij een duw in zijn rug kreeg", zegt Jol. "Daardoor was de overtreding per definitie niet opzettelijk. Niks aan de hand dus."

"Het was ook geen een-op-een-situatie tussen Brobbey en Vaessen, maar er stonden meer mensen in dat kleine gebiedje, waardoor er daarvoor ook contact met Brobbey was. Om heel eerlijk te zijn, heb ik geen seconde aan een gele of rode kaart gedacht", besluit Jol.

Bezig met laden …