ADO boekt bij teleurstellend AZ derde zege van seizoen

Bart Kruyt04 dec 2015, 20:51
Laatst bijgewerkt: 04 dec 2015, 20:51

ADO Den Haag verloor dit seizoen pas één van de vier wedstrijden met ploegen die vorig seizoen in de top vier eindigden (alleen Ajax was te sterk) en vrijdagavond heeft de brigade van Henk Fraser ook AZ weten te verrassen. De Alkmaarders kenden de nodige personele problemen en gingen op het eigen veld, na een belabberde wedstrijd, met 0-1 onderuit. Extra smet op de avond voor AZ was dat Markus Henriksen al in de eerste helft uitviel, maar de schade lijkt niet al te groot te zijn.

Toen Henriksen met een brancard van het veld werd gebracht werd er in eerste instantie gevreesd voor problemen met de kruisbanden, maar vanuit de catacomben kwam al snel het bericht dat er ‘slechts’ sprake was van een vleeswond. De middenvelder kon echter niet terugkomen en werd kort voor rust vervangen door Celso Ortiz. Toen Henriksen nog wél op het veld stond, kon hij zijn stempel niet op de wedstrijd drukken. AZ speelde een teleurstellende eerste helft en wist eigenlijk geen enkele serieuze kans te creëren.

ADO had de controle over de wedstrijd en Mike Havenaar had al een kans gemist, toen Danny Bakker de bezoekers na negen minuten spelen op een 0-1 voorsprong zette. Ben Rienstra wekte de bal niet goed weg bij het uitverdedigen, waarna Bakker de tijd en ruimte kreeg om de score te kunnen openen. Voor de middenvelder betekende het pas zijn eerste doelpunt van het seizoen. AZ probeerde om snel wat terug te doen en Mounir El Hamdaoui brak nog wel gevaarlijk door, maar vlak voor Martin Hansen gleed hij uit. El Hamdaoui hoopte op een penalty, maar kreeg die niet.

Het gevaarlijkste moment van de thuisploeg, die erg slordig speelde en veelvuldig werd uitgefloten door de eigen aanhang. ADO was de betere partij en Havenaar kopte de bal recht in de handen van Gino Coutinho, voordat de keeper ook een schot van Roland Alberg onschadelijk maakte. Kevin Jansen schoot nog net naast en AZ mocht daarom van geluk spreken dat het met slechts een 0-1 achterstand ging rusten. In de tweede helft moest de achtervolging ingezet worden en El Hamdaoui kreeg al snel na de thee een mogelijkheid, maar hij schoot te gehaast.

Het was een spaarzaam moment van opwinding van AZ, want de ploeg van John van den Brom bleef ploeteren. De supporters vermaakten zich vooral om een kat die het veld op rende en ADO hield zonder moeite stand. Giovanni Korte werd nog gevaarlijk namens de gasten, maar scoorde niet, en Rajko Brezancic van AZ had geluk dat hij niet van het veld werd gestuurd, toen hij uitgleed en op de rand van het strafschopgebied opzettelijk hands maakte. Björn Kuipers vond een vrije trap voldoende en zag de vrije trap van Alberg die volgde gepakt worden door Coutinho. Ook Édouard Duplan verzuimde om de wedstrijd te beslissen, maar AZ profiteerde niet en ging onderuit. Voor ADO betekende dit de derde zege van het seizoen, de tweede buitenshuis.