Ajax-aankoop Mika Godts (17) etaleert klasse met sologoal vanaf middenlijn

Jeroen van Poppel20 feb 2023, 20:55
Laatst bijgewerkt: 20 feb 2023, 20:55

Mika Godts heeft zich maandag voor het allereerst laten zien in het rood-witte shirt van Ajax. Het zeventienjarige talent, dat in januari werd weggehaald bij KRC Genk, debuteerde voor Jong Ajax in de wedstrijd tegen MVV en had minder dan zes minuten nodig om schitterend te scoren. Godts startte de individuele actie die daaraan voorafging vanaf eigen helft. Jong Ajax won uiteindelijk met 4-2. MVV is bezig aan een vrije val in de Keuken Kampioen Divisie en staat nu achtste. Jong Ajax klimt naar de vijftiende plek.

Jong Ajax, bij wie Dave Vos debuteerde als trainer, treedt op maandag vaak aan in een sterkere formatie en dat was tegen MVV niet anders. Met Lorenzo Lucca en Francisco Conceiçao in de basis stonden de Amsterdamse beloften binnen acht minuten met 2-0 voor. Amourricho van Axel Dongen kreeg de bal in de vijfde minuut niet achter doelman Romain Matthys, maar Kian Fitz-Jim kon de rebound simpel inkoppen: 1-0. Drie minuten later trok Conceiçao vanaf de rechterzijde van het strafschopgebied naar binnen, om de bal hard en laag in de korte hoek te knallen: 2-0.

MVV liet zich niet uit het veld slaan en kwam na een half uur spelen terug in de wedstrijd. Mart Remans verstuurde een artistieke steekbal op Sven Blummel, die koelbloedig de verre hoek vond: 2-1. In de rust was het tijd voor de entree van Godts. De hangende linksbuiten had minder dan zes minuten nodig om zijn eerste treffer voor Jong Ajax te maken. Godts dribbelde vanaf de middenlijn helemaal zelf naar het doel en passeerde onderweg een tegenstander, om van dichtbij beheerst binnen te schieten: 3-1.

Daarmee was de spanning niet voorbij, want MVV maakte er na ruim een uur 3-2 van. Jarne Steuckers had de tijd om een lage voorzet van Koen Kostons te controleren, waarna het een koud kunstje was om Charlie Setford te passeren. Dailon Rocha Livramento had de gelijkmaker daarna op de schoen, maar raakte de lat. Jong Ajax besliste het pas in blessuretijd via Jaydon Banel. De invaller zette zijn tegenstander met een schaar op het verkeerde been en vond precies de verre hoek: 4-2.

Jong FC Utrecht - NAC Breda 4-1
Terwijl Breda in de ban van carnaval is, ging NAC pijnlijk onderuit in Utrecht. De ploeg van Peter Hyballa begon nog goed en opende in de vierde minuut de score. Tijs Velthuis kon na een aanvankelijk mislukte corner een nieuwe voorzet inkoppen: 0-1. Een persoonlijke fout in de opbouw bij NAC deed de voorsprong na een kwartier teniet. Derensili Fernandes Sanches pakte het cadeautje uit: 1-1. Vlak voor rust kon Yannick Leliendal op aangeven van Lynden Edhart bij de tweede paal binnenschieten: 2-1 voor Jong Utrecht. In minuut 67 en 68 vielen vervolgens nog twee doelpunten voor de Domstedelingen. Anthony Descotte omspeelde eerste zijn tegenstanders en schoot de 3-1 binnen, waarna een rake pegel van Sanches Fernandes de 4-1 eindstand betekende.