Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax leent miljoenen euro's om salarissen spelers te kunnen betalen

Laatste update:

Ajax heeft afgelopen seizoen ‘miljoenen euro’s’ moeten bijlenen om de spelerssalarissen te kunnen betalen, zo onthult Mike Verweij vrijdag in De Telegraaf. Donderdag liet de journalist in de podcast Kick-off al weten dat financieel noodweer dreigt voor de Amsterdammers.

De financiële situatie bij Ajax is zorgelijker dan men denkt, zo maakte Verweij donderdag al duidelijk. Een mix van tegenvallende sportieve prestaties, wanbeleid en het gat in de hand van voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat zouden ten grondslag liggen aan de financiële malaise. Ook de ‘miskopen’ van Gerry Hamstra hebben tot problemen geleid.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

‘Meerdere bronnen’ melden bij Verweij dat de situatie van Ajax afgelopen seizoen dusdanig penibel was dat er geld geleend moest worden om de salarissen van de contractspelers te kunnen betalen.

Het voornaamste probleem nu is dat trainer Francesco Farioli met veel spelers opgescheept zit die Mislintat dure langetermijncontracten heeft aangeboden. Bovendien haalt het grootste deel van de selectie niet het niveau dat Alex Kroes, de huidige technisch directeur, graag wil zien.

“De nieuwe technische man wil niets liever dan zo snel mogelijk Wout Weghorst, Pablo Rosario en een rechtsbuiten inlijven, maar vanwege de donkere wolken die boven de Johan Cruijff ArenA hangen, hebben directie en rvc bepaald dat er pas spelers worden aangetrokken als er uitgaande transfers hebben plaatsgevonden”, schrijft Verweij.

Ajax kan ‘slechts’ 50 miljoen euro uitgeven van elke 120 miljoen euro die er binnenkomt. Bovendien wil de club gaan besparen op de spelerssalarissen, circa 25 procent. Tegelijkertijd wordt het moeilijker om met een beperkter budget kwalitatief goede spelers aan te trekken.

Daar ligt precies de uitdaging voor Ajax op dit moment: onbruikbare spelers verkopen en genoeg geld overhouden om nieuw ‘materiaal’ aan te trekken waarmee komend seizoen in ieder geval Champions League-voetbal veiliggesteld wordt.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Ajax traint onder Farioli
Ajax traint onder Farioli
Reacties

Grootste onzin, ze hebben genoeg eigen vermogen.

5 juli 2024 om 17:20

Er komen steeds meer verhalen naar boven dat ze er financieel niet zo goed voor staan als verwacht. Ben heel erg benieuwd wat daar van waar is

5 juli 2024 om 17:29

FR10FRDAM, kan ik me voorstellen ja dat je daar heel erg, superbenieuwd naar bent.

Vooralsnog is het gebrabbel van de telegraaf.

5 juli 2024 om 17:38

Ik las ergens ook iets over de begroting. Was Soccernews ofzo. En eerder kwam er ook al wat naar buiten

5 juli 2024 om 17:42

Je kan de laatste cijfers er zelf bijpakken. Uit Februari. Ajax is niet zo ongezond. De T is met een heel smerig spelletje bezig. De verhalen komen ook echt alleen vanuit hun hoek.

JA het is minder dan de laatste jaren, dat valt te verklaren. Mislopen CL speelt ook een grote rol. Maar Verweij die ook vandaag weer beweerd dat Ajax op weg is naar de afgrond, is de grootste flauwekul die er bestaat.

5 juli 2024 om 17:47

Is dit van dezelfde ‘journalist’ die zei dat Ajax een zakje met 10mil had voor een type Antony…

5 juli 2024 om 17:49

@FR010Rotterdam

Wat leeswerk en daar zelf op voortborduren geeft je al een goed idee.

Ajax heeft een kortlopend krediet afgesloten van 20 miljoen euro, geen geld geleend (eerste fout Verweij), daarnaast is dit niet om de salarissen te betalen (fout twee) maar om te kunnen investeren en de spelersmarkt alsnog voor te zijn. Vergelijk het met een creditcard,je weet dat je het kan gebruiken maar je hebt het niet.

Miskintat heeft teveel betaald voor spelers in transfersommen, dus de afschrijvingen zijn hoog. Qua salaris zijn we juist enorm naar beneden, zo een 30%

Waar ligt het pijnpunt voor Ajax:
- afschrijvingen van transfersommen
- salaris plaatje algemeen

Waarom het laatste? Het salaris per persoon is vele malen lager, alleen zijn er gewoon (veel) te veel contract spelers. Denk aan vijf keepers, vier linksbacks, 3 spitsen, 5 linksbuiten etc. Daarvan waren er afgelopen jaar een hoop verhuurd en salaris bespaart.

De afschrijvingen van de transfersommen gebeurt jaarlijks, door de verkoop van Mikautadze, Sanchez is er alweer 4 miljoen afschrijving uit de boeken.

En als laatste, Ajax voor Mislintat moest elk jaar of CL halen of een speler verkopen voor 35+ miljoen boven de boekwaarde,Dat was bekend.

Onder Mislintat is dit gezakt naar of CL halen of voor 25+ miljoen verkopen. En aangezien Ajax geen CL heeft gehaald, moeten ze minimaal 25 miljoen boven boekwaarde verkopen om break even te draaien.

Hopelijk geeft dit inzicht?

5 juli 2024 om 17:54

Wanneer Ajax zogenaamd zo financieel ongezond zou zijn, denk je dat dit dan niet wat eerder aan het licht gekomen was als beuresgenoteerd bedrijf?

Ik geloof er niks van, maar heb de recente jaarrekening ook dan niet bekeken. Je kan Misintlat kan trouwens niet van een 'gat zijn hand' betichten wanneer de financieel directeur over de portomonnee gaat.

5 juli 2024 om 17:57

@ManUnitedRVP,

Er staat een stuk op voetbalprimeur van 29 februari jongstleden die veel specifieker ingaat op de situatie.

Ajax sorteert voor op nog een jaar zonder CL en daarom zijn ze de besparingen ingegaan.

Afgelopen zomer is er 7 miljoen op salarissen bespaart, deze zomer tot op heden 4 miljoen op afschrijvingen (and counting)

5 juli 2024 om 18:07

En al die verhalen komen ook steeds van dezelfde ‘journalisten’

5 juli 2024 om 18:10

Dank voor de toelichting D-Bergkamp, helder verhaal.
En bijzonder dat journalisten tegenwoordig alles kunnen roepen en schrijven zonder daar verantwoordelijkheid voor af te leggen. Ze willen alleen maar scoren.

5 juli 2024 om 18:18

Het ergste is dat Ajax de 20 miljoen al in hun halfjaarcijfers van 6 maanden geleden netjes heeft vermeld. Iets dat nu als nieuws word gebracht…

5 juli 2024 om 18:23

Ja helemaal raar en ik ga natuurlijk niet alle jaarcijfers van concurrenten op mijn gemak doorlezen en verwacht enigszins serieuze journalistiek. Misschien ook wel naïef van me.

5 juli 2024 om 18:30

@FR010

Het is je vergeven !

Het komt er op neer dat Ajax spelers als Wijndal, Avila, Rulli, Gorter, Fitz-Jim, Unuvar kwijt wil/moet. En deze moeten gezamenlijk ongeveer 19 mikjoen opleveren (rest is salaris besparing)

Denk dat het niet schokkend is voor de wereld dat deze spelers mogen/moeten vertrekken.

5 juli 2024 om 18:31

Ik ben een totale finance leek hoor, maar is een kortlopend krediet aanvragen geen lening? Je moet het toch terugbetalen (met rente)?

5 juli 2024 om 18:39

@Migi

Ik noem bewust de vergelijking met een creditcard. Het geld staat tot je beschikking maar het staat ook niet op je rekening.

5 juli 2024 om 18:44

Je kan zelf zien hoe ze er financieel voor staan... Je opent de jaarrekening en hoppa, je hebt een beeld van het vermogen. Daarvoor hoef je niet naar verhalen van externe partijen te luisteren hoor.

5 juli 2024 om 19:05

Het is een doorlopende kredietlijn. Daar betaal je wel wat vaste kosten voor. Rente betaal je pas als je geld opneemt over het opgenomen bedrag.
Later bijvoorbeeld wanneer het geld van de seizoenkaarten binnenkomt, los je weer af.
Heb je een half jaar later weer cash nodig, dan neem je weer op.

5 juli 2024 om 19:15

@mentalist - Hoezo gebrabbel? Ajax heeft ontzettend veel geld uitgegeven (en volgens geruchten een aantal flinke transfersommen in 1x betaald), ze hebben nog altijd een behoorlijk salarishuis (al is die al aardig afgenomen vorig jaar), tot twee keer toe hadden ze een flink gat in de begroting en mochten ze de voorronde van de EL niet doorkomen, gaat dat de financiele situatie ook niet helpen. Had je dan serieus verwacht dat Ajax nog kerngezond was?

De situatie is natuurlijk niet ernstig, maar ze staan er op het moment echt niet zo goed voor. Het feit dat ze eerst moeten verkopen alvorens ze serieus de transfermarkt op kunnen, schetst het probleem eigenlijk wel zo'n beetje. Organisatorisch is Ajax wel aardig gezond vanwege een flink eigen vermogen, maar er is geen cashflow op het moment en de gaten moesten ook gedicht worden. Tja, dan kom je even centen tekort.

5 juli 2024 om 19:24

heeft Sven voor salarisbesparing gezorgd ?

Ajax zegt zelf over de daling in de kosten: grotendeels verklaard door een daling van de salariskosten door de tegenvallende sportieve resultaten. Dat komt bij mij niet over als een bewuste keuze.

Daarnaast zijn volgens de halfjaarcijfers de loon kosten gedaald van 51 naar 44 miljoen (met enkele cijfers achter de komma). Een besparing van minder dan 7 miljoen. Dat is nog geen 13% daling. Hoe kom jij aan 30% daling ??

Je geeft een verkeerd beeld van de werkelijkheid.

5 juli 2024 om 19:25

@FR010FRDAM, nee valt wel mee. Jaarcijfers zijn gewoon openbaar, alleen heb je journalisten als Mike Verweij die totaal niet financieel onderlegt zijn en zaken aan elkaar knopen die geen verband houden met elkaar. Elk bedrijf waar geld in deze omvang omgaat zal geld moeten lenen. Bij Ajax hadden ze echter inkomsten en uitgaven dusdanig slecht op elkaar afgestemd dat het doorlopend krediet niet toereikend was en meer geld moesten lenen. Op zich niet echt een probleem, maar wel domme financiële afspraken (zelf sneller afbetalen dan dat je krijgt voor je spelers is nou niet echt geweldig beleid, zeker omdat de nog te ontvangen bedragen altijd enig risico vormen). Dus ja Ajax moest geld lenen, echter komt dat door domme deals en niet door financiële problemen.

Dan de financiële problemen. Dat zijn nog geen echte problemen, maar voor nu vooral boekhoudkundig. De huishouding van Ajax is gewoon te duur ten opzichte van de inkomsten. Op korte termijn geen probleem, maar dat kan natuurlijk niet oneindig. Ajax moet of verkopen of CL halen om niet in te teren op eigen vermogen (verlies). Als je dan geen CL haalt zijn er vrij snel problemen. Om dat recht te trekken moet Ajax zowel het salarishuis als de jaarlijkse afschrijvingskosten voor spelers terug brengen. En vooral dat laatste zorgt ervoor dat Ajax niet elke stuiver die ze ophalen weer kan investeren. Wat Ajax het beste kan doen is dure wisselspelers vervangen door transfervrije wisselspelers of eigen jeugd. Daarmee gaan afschrijfkosten flink omlaag. Bijvoorbeeld Wijndal, Sosa en Avila dat is al snel 7 miljoen aan jaarlijkse afschrijvingen terwijl geen enkele van die spelers basisspeler is. Alle drie de spelers tegen boekwaarde verkopen en dan drie transfervrije spelers aantrekken voor hetzelfde salaris is een jaarlijkse besparing van 7 miljoen. Los van dat het feit dat het werkelijk van de zotte is om 3 dure linksbacks als wissel op de bank te hebben zitten.

5 juli 2024 om 19:28

@D-Bergkamp je bedoelt dan een doorlopend krediet. Als ze een kort lopend krediet zijn aangegaan is dat een lening die ze op korte termijn moeten terugbetalen.

5 juli 2024 om 19:38

Ik ga me verder niet mengen in de inhoudelijke discussie want daarvoor is mijn financiele kennis veel te karig, maar wat ik dan wel bijzonder vind is dat alle Ajax fans hier de cijfers nog vrij optimistisch interpreteren en de fans van de concurrenten vele malen negatiever.

Dat roept wel een beetje de vraag op in hoeverre de clubvoorkeur een rol speelt in het beoordelen van de cijfers.

Vind het best bijzonder. Het is niet een situatie: "is het nieuwe Ajax shirt mooi of lelijk?" het gaat hier toch gewoon om harde cijfers? Waarom ziet de ene dan de donderwolken hangen boven de Arena en zegt de andere kant dat het allemaal gigantisch meevalt

5 juli 2024 om 20:04

@jtjevtt Ik begin je steeds meer te waarderen !! Maar laat ik het heel simpel houden. Ajax heeft afgelopen seizoen een transfer winst van bijna 75 miljoen gemaakt. Ondanks dat geven ze aan dat ze dit jaar een klein verlies verwachten. Dan klinkt het verhaal van Bergkamp dat ze rond de 35 winst moeten maken wel heel vreemd over. Om positieve cijfers te tonen was afgelopen seizoen 75 miljoen niet eens voldoende.Maar het is wel zo dat als ajax voor 35 miljoen verkoopt en dit heks niet gebruikt om spelers te kopen maar om kosten te betalen dan is er qua liquiditeit waarschijnlijk geen probleem. Alleen maak je dan wel een heel groot verlies

5 juli 2024 om 20:52

Das toch een doorlopend krediet 😬

5 juli 2024 om 21:08

@Speedy, correct. Er ter aanvulling, een dergelijke kredietlijn is heel normaal voor organisaties zoals voetbal waar inkomsten niet altijd gelijk lopen met de uitgaven. Voetbal heeft een paar piekmomenten van inkomsten, bij Ajax zit dat bijv ook voor belangrijk deel in nog binnen komende transfergelden.

5 juli 2024 om 21:14

Zo heet het bij consumenten. Zakelijk heet het een doorlopende krediet faciliteit. Klinkt toch net iets mooier

6 juli 2024 om 05:43

Kan je mij het verschil uitleggen tussen krediet en lening? Ik ervaar namelijk als ik gebruik maak van mijn krediet dat ik leen. Maar dat is dus niet zo? Voor de duidelijkheid draag ik Ajax een warm hart toe. Maar op deze manier kan je alles wat krom is recht praten

6 juli 2024 om 08:15

@D-Bergkamp, jouw verhaal klopt grotendeels alleen het stuk over de afschrijvingen is misplaatst. Afschrijvingen zijn in het kader van bijlenen geen punt omdat dit geen cashout is. Enige cashout mbt de transfers zijn mogelijke laatste deelbetalingen op de aanschafprijs maar afschrijvingen hebben hier geen invloed op. Het enige dat door afschrijvingen wordt geraakt is het resultaat en daarmee het eigen vermogen.

6 juli 2024 om 09:12

2amsterdam4

Het klopt dat bij voetbal organisaties de de inkomsten niet gelijk lopen met de kosten/uitgaven. Ik weet niet hoe het met de Europese premies is, maar voor de rest zijn worden bijna alle andere inkomsten juist vooraf ontvangen. Denk daarbij aan kaartverkoop (seizoenkaarten) maar ook sponsoring. Dus een voetbal club heeft meestal gedurende het seizoen veel cash op de rekening staan.

6 juli 2024 om 10:48

Dat kan ik je wel vertellen omdat dat uitgebreid en duidelijk is uitgelegd door de mensen die er over gaan en omdat de feiten gewoon in de jaarcijfers staan vermeld. Feit is dat Ajax volgens het laatste jaarverslag bijna 40 miljoen winst heeft gemaakt. Daardoor staat het eigen vermogen op 235 miljoen. Ook staat in de laatste halfjaarcijfers dat Ajax over vorig seizoen een klein verlies verwacht dat wordt veroorzaakt door de winterse aankopen van Rijkhoff en Henderson. Dat zijn officiele cijfers uit een verslag dat door de Rijksaccountant is goed gekeurd.

De verhalen dat Ajax financieel op instorten staat, zijn dan ook vooral Eftelingwaardig. Wat er wel aan de hand is en door Kroes en Lenderink duidelijk is gecommuniceerd, is dat Ajax cash flow problemen heeft. Daarom heeft de club een krediet- en factoringlijn geopend bij een bank om over geld te kunnen beschikken als dat nodig is. Een kredietlijn is geen lening, zoals steeds wordt beweerd, maar een doorlopend krediet dat pas een lening wordt als er geld uit dat krediet wordt opgenomen.

De cash flow problemen worden veroorzaakt door het missen van de CL en de meer dan 100 miljoen die er aan aankopen zijn gedaan. Die zijn contant afgetikt, terwijl de uitgaande transfers van dit en vorig seizoen van in totaal bijna 400 miljoen in termijnen worden betaald. Daardoor heeft Ajax een bedrag van circa 180 miljoen Euro aan openstaande vorderingen uitstaan die niet direct beschikbaar zijn (bron: Rtlz). Natuurlijk had Ajax ook de eigen aankopen in termijnen kunnen betalen maar ook dan had de club nu een schuld gehad en een veel hogere. Dat daar zo dramatisch over wordt gedaan is dan ook volslagen belachelijk.

Ajax heeft bovendien ook nog eens een aandelenportefeuille ter waarde van circa 25 miljoen die eventueel verkocht zou kunnen worden. Ook wordt er door de club gekeken of de realisatie van het nieuwe jeugdcomplex gefinancierd zou kunnen worden en als men dat zou doen zouden de 60 miljoen die men daarvoor heeft gereserveerd vrij beschikbaar komen en zouden de cash flow problemen zijn opgelost.

Is er dan helemaal niets aan de hand bij Ajax? Nee, natuurlijk niet, de club heeft een begroting die niet meer te behappen is zonder CL deelname. Ajax komt structureel 100 miljoen tekort op jaarbasis. Dat tekort wordt vooral veroorzaakt door de uit de klauwen gelopen salariskosten ( 100 miljoen) en de afschrijvingskosten (circa 60-70 miljoen). Die afschrijvingskosten betreffen echter geen geld dat de club aan iemand verschuldigd is maar geld dat niet kan worden uitgegeven. Die afschrijvingskosten hebben dan ook geen enkel effect op de cash flow. Die zullen aan het einde van boekjaar echter wel aan de uitgavenkant van de wqinst verlies rekening komen te staan en rode cijfers en krimp van het eigen vermogen tot gevolg hebben als er onvoldoende inkomsten tegenover staan.

Door dat de begroting feitelijk onhoudbaar is geworden, moeten de salariskosten met circa 30 procent en de afschrijvingskosten met circa 50 procent worden terug gebracht. Van die 30 procent reductie van de salariskosten had Mislintat al 10 gerealiseerd maar dat is deels weer teniet gedaan door het aantrekken van Henderson. Om de afschrijvingskosten te reduceren zal Kroes proberen om zoveel mogelijk spelers voor wie een flinke afkoopsom is betaald en die niet meer in de plannen van de club voorkomen, te verkopen. Dan moet je vooral denken aan spelers Bergwijn, Sutalo, Akpom, Forbs. Als Ajax die opengevallen plaatsen weer zou opvullen met net zulke dure of nog duurdere spelers zouden die afschrijvingskosten weer met dezelfde vaart oplopen en zou de hele operatie derhalve nutteloos zijn.

Daarom is het de bedoeling dat die opengevallen plaatsen zoveel mogelijk gaan worden ingenomen door talenten uit de opleiding en/of spelers die transfervrij of tegen betaling van een geringe afkoopsom van buitenaf worden aangetrokken. Vandaar dat Ajax veelal met dat soort spelers in verband wordt gebracht. Het is evident dat een saneringsoperatie van dergelijke omvang niet in 1 seizoen kan worden gerealiseerd. Kroes heeft gecommuniceerd dat de verwachting dat Ajax zich dit seizoen in de titelstrijd zou kunnen mengen, niet realistisch is en dat zijn doelstelling is om dat binnen maximaal 3 jaar weer wel te kunnen doen. Daaruit kan je afleiden dat er 2 seizoen zijn uitgetrokken om de saneringsoperatie te realiseren.

Natuurlijk kunnen er altijd dingen gebeuren die je van tevoren niet zien aankomen, zelfs de meest optimistische PSV supporter zal van tevoren niet hebben verwacht dat hun club zo dominant zou zijn. Maar normaliter zal de doelstelling van Ajax zijn om dit seizoen het derde CL ticket te bemachtigen, daarmee zou de saneringsoperatie een flinke boost kunnen krijgen. Normaliter zullen Feyenoord en vooral PSV voorlopig nog wel even een maatje te groot zijn.

5 juli 2024 om 17:22

Als het klopt dat ze het seizoen beginnen met een tekort van 70 miljoen lijkt het mij slim om daar nu iets aan te doen ipv wachten tot het EV op is. Verweij laat het natuurlijk veel erger lijken dan het daadwerkelijk is maar dat er grote veranderingen moeten komen lijkt mij duidelijk.

5 juli 2024 om 17:41

Eens hoor. Maar dat was ook bekend. Het was ook al duidelijk dat het een van de hoofdtaken van de nieuwe AD zou zijn om de kosten omlaag te krijgen, zelfs nog voor de sportieve malaise. Maar het is geen overbodige luxe dat Ajax in elk geval een flink EV heeft.

Snap best dat veel fans dit lezen en denken “Ajax is failliet!!” Maar dit is natuurlijk een totaal contextloos verhaal van Verweij om weer onnodig paniek te zaaien. Het was ook allang bekend dat Ajax een lening af heeft moeten sluiten vanwege een gebrek aan liquide middelen.

5 juli 2024 om 18:28

@PSV-ER

Het grappige is dat er juist helemaal niet zoveel grote veranderingen komen. Ajax heeft de afgelopen 10 jaar begroot op CL. Wat feitelijk in houd dat je of CL moet halen of een speler voor meer dan 35 miljoen boven de boekwaarde moest verkopen.

Aangezien er geen CL gehaald is, moet er dus winst behaald worden in transfers. Dat was allang geen nieuws.

Gelukkig door de daling in salarissen en afschrijvingen is dat nu nog 25 miljoen euro voor deze zomer. Nog steeds niets nieuws.

Als je bedenkt dat het plan sowieso was om (veel) spelers te verkopen, simpelweg omdat er teveel spelers zijn. Dan is de verandering nog kleiner.

We hebben vijf keepers, vier linksback(nog drie na vertrek Martha), vier rechtsback (nu nog drie na vertrek Sanchez), vijf linksbuiten, drie spitsen en overbodige middenvelders.

De bedoeling is dat Wijndal, Fitz-Jim, Rulli, Gorter, Avila, Unuvar etc zouden vertrekken. Daar staat niemand van te kijken? En een vertrek van deze spelers kost gelijk het tekort van 25 miljoen op (in salaris en afschrijving)

5 juli 2024 om 19:15

@bergkamp

voor meer dan 35 miljoen ? zeg maar meer dan 75 miljoen. Ajax heeft afgelopen seizoen voor ongeveer 75 miljoen boekwinst gemaakt maar nog geven ze zelf aan dat ze dit jaar een verlies verwachten.

5 juli 2024 om 17:26

Bedankt voor de opheldering.

5 juli 2024 om 17:27

Verleden jaar rind de kerst bracht Ajax al het bericht dat ze doorlopende krediet faciliteit van 20 mio hadden afgesloten.

Gerecycled nieuws met een sensatie sausje er overheen.

5 juli 2024 om 17:55

@SpeedyAFC

Staat gewoon netjes in het halfjaarverslag, niets bijzonders.

5 juli 2024 om 17:30

Eigen vermogen is iets anders dan liquide middelen (oftewel geld op de bank). Eigen vermogen is vaak voor een deel gebruikt voor de aanschaf van eigendommen zoals een stadion, het zit vast. Als je vervolgens meer uitgeeft dan er binnen komt of er zijn tegenvallers waardoor je kosten niet meer kan dekken, zal je moeten bijlenen of eigendommen moeten verkopen om dat deel van het eigen vermogen ook liquide te maken. Het kan dus wel degelijk kloppen.

5 juli 2024 om 17:35

Het klopt ook alleen is al sinds verleden jaar kerst bekend.

Bij de presentatie van de cijfers eerste seizoenshelft 2023:


In de tweede helft van seizoen 2023/2024 ontstaat er een tekort aan liquide middelen. Om dit tekort af te dekken is een doorlopende kredietfaciliteit bij een bank afgesloten. Voor volgend seizoen zijn er ruim voldoende maatregelen om, in geval van tegenvallende sportieve resultaten, een liquiditeitstekort af te dekken.

5 juli 2024 om 19:32

speedyafc

hoe kom je aan de tekst:

In de tweede helft van seizoen 2023/2024 ontstaat er een tekort aan liquide middelen. Om dit tekort af te dekken is een doorlopende kredietfaciliteit bij een bank afgesloten. Voor volgend seizoen zijn er ruim voldoende maatregelen om, in geval van tegenvallende sportieve resultaten, een liquiditeitstekort af te dekken.

Ik dacht dat dit in de halfjaarcijfers zou staan, maar kan het nergens vinden. Heb je het zelf verzonnen?

5 juli 2024 om 20:04

Als je de quote googled kun je zien dat dit woord voor woord door Ajax zelf is gecommuniceerd en op de Ajax site staat.

5 juli 2024 om 21:15

Staat op de Ajax site. Het is daarvan gekopieerd.

6 juli 2024 om 09:45

@speedy

idd. Ik had dit gedeelte niet gelezen. Had mij meer op de halfjaarcijfers gericht dan op de losse toevoeging op de site.

En natuurlijk klopt dit. Zoals ik elders ook al gesproken heb kun je spelers gaan verkopen. In dit geval niet om geld vrij te krijgen om spelers te halen, maar om geld vrij te maken om de kosten te betalen.

5 juli 2024 om 17:34

Rambokolombo, dat kan best dat ze een groot EV hebben. Maar wat heeft dat in hemelsnaam te maken met de beschikbaarheid van liquide middelen om salarissen te betalen?

5 juli 2024 om 17:37

Je kan EV omzetten naar cash zoals PSV gedaan heeft met die sale-and-lease-back deal.

5 juli 2024 om 17:40

Een sale-lease-back constructie is niet iets dat je in een dag of twee opgetuigd hebt. Natuurlijk is het een mogelijkheid maar vergeet niet dat je zeker als Ajax een dergelijke constructie niet altijd kunt implementeren, onder andere door de beursgenoteerde positie.

5 juli 2024 om 17:45

Maar Ajax hoeft dat ook niet te implementeren. Het afsluiten van de doorlopend krediet faciliteit van 20 miljoen euro en de factoring lijn is meer dan voldoende.

Hiermee is het hele komende seizoen ook afgedekt.

5 juli 2024 om 17:54

Daar heb je helemaal gelijk in. Maar ik reageerde dan ook op de reactie van Rambo waar hij een verhaal over het EV ipv de liquide middelen opstak.

5 juli 2024 om 19:34

speedyafc

ken jij de begroting van Ajax dat jij weet dat ajax aan dit geld voldoende heeft. Het is jouw mening dat jij als waarheid hier als waarheid neerzet

5 juli 2024 om 20:13

Een kredietfaciliteit en factoring kost ook veel geld. Dit gaat dus ten koste van het resultaat van dit boekjaar. Het zijn maatregelen die niet uit luxe worden genomen maar uit noodzaak.

Ajax hangt echt nog niet aan de latten maar zo rooskleurig als O.a. D-Bergkamp schetst is het ook niet.

5 juli 2024 om 21:17

@suoerfarners

Het is wat Ajax zelf zegt in haar toelichting op het nemen van de faciliteit en de factor lijn.

5 juli 2024 om 17:34

In je eigen stijl; "grootste onzin, ze staan financieel aan een afgrond."
Zo, dit ga ik natuurlijk niet onderbouwen verder. Ook al zou dat tegen de berichtgeving ingaan. Nu is het journalistieke niveau hier niet heel hoog, maar wat je roept moet je toch wel enigszins onderbouwen.

5 juli 2024 om 17:52

Maar onderbouw jij dan eens waarom Rambo ongelijk heeft, want anders doe je zelf toch gewoon… precies hetzelfde?

5 juli 2024 om 18:10

Ik zeg helemaal niets over zijn gelijk of dat van het artikel. Ik geef aan dat je op deze manier zo'n dingen niet roepen zonder onderbouwing. En dat punt kan ik nog wel verder uitleggen, maar dat vraagt eerst wel een stukje begrijpend lezen.

5 juli 2024 om 18:25

Rambo geeft toch aan waarom hij denkt dat het onzin is? Het is niet alsof hij zegt: “klopt niet, punt uit.” Hij geeft aan dat de donkere wolken waar Verweij het over heeft onzin zijn aangezien Ajax nog een enorm eigen vermogen heeft. “Donkere wolken” hangen over Arnhem, niet Amsterdam. Zwaar overdreven en daarin heeft Rambo gewoon gelijk. Je kunt ook zelf inhoudelijk reageren waarom jij vind dat het eigen vermogen geen argument is om te weerleggen dat Ajax ‘op het randje van de afrond staat’ zoals dit artikel lijkt te willen suggereren.

5 juli 2024 om 18:31

"Grootste onzin, ze hebben genoeg eigen vermogen."
Ik weet niet waar je donkere wolken vandaan komen en de zin is grofweg prima uit te leggen als klopt niet punt uit. Want wat is genoeg eigen vermogen? Waarom anders lenen? En hoezo zou een reaguurders genaamd Rambo meer weten over het financiële reilen en zeilen van Ajax dan een journalist?
Daarbij gaat het mij inhoudelijk helemaal niet om wie gelijk heeft. Dus vraag mij aub niet elke keer op iets te reageren.

5 juli 2024 om 18:39

" de nieuwe technische man wil niets liever dan zo snel mogelijk Wout Weghorst, Pablo Rosario en een rechtsbuiten inlijven, maar vanwege de donkere wolken die boven de Johan Cruijff Arena hangen, hebben directie en rvc bepaald dat er pas spelers worden aangetrokken als er uitgaande transfers hebben plaatsgevonden "schrijft Verweij.

^ Letterlijk uit het artikel waar je een reactie onder zet. Heb je het artikel uberhaupt gelezen waar Rambo op reageert of haal je alle informatie uit de reacties?

"want wat is genoeg eigen vermogen? Waarom anders lenen? En hoezo zou een reaguurders genaamd Rambo meer weten over het financiã£â£ã¢â«le reilen en zeilen van Ajax dan een journalist?"

Mijn punt is dat je dit ook gewoon in de eerste instantie had kunnen reageren in plaats van te klagen dat iemand iets roept zonder te onderbouwen terwijl je zelf ook geen inhoudelijke reactie geeft. Want dat voegt m.i. net zo veel toe als een reactie zonder onderbouwing

5 juli 2024 om 17:36

Ik denk niet dat je weet hoe "eigen vermogen" werkt

5 juli 2024 om 17:36

Eigen vermogen is niet per se gelijk aan liquiditeit.

5 juli 2024 om 18:07

Jij doet blijkbaar de financiën bij Ajax…

5 juli 2024 om 18:29

Psv-ajax beetje off topic maar hoe kun je nou fan zijn van PSV én Ajax?

5 juli 2024 om 20:38

Weet niet of dat hier zo is maar dat kan wel degelijk door gewoon een hekel aan feyenoord te hebben.

De vijand van mijn vijand is mijn vriend achtig

5 juli 2024 om 18:10

Maar dat kun je niet liquide maken…

5 juli 2024 om 18:41

Eigen vermogen is gewoon schuld op de balans. Dus zou best kloppen dat Ajax in noodweer zit

5 juli 2024 om 19:01

Das geen schuld gelukkig!

5 juli 2024 om 19:00

Eigen vermogen is geen liquiditeit. Alleen met liquiditeit (cash) kan je het salaris overmaken.

5 juli 2024 om 19:11

Dan lijkt het me wel handig om te weten wat eigen vermogen is. Je kunt wel eigen vermogen hebben in de vorm van bezittingen en spelerswaardes, maar als je geen liquide middelen hebt en je hebt daarbij tot twee keer toe een begrotingstekort, wordt de financiele situatie er niet rooskleuriger op. Bezittingen ga je immers niet verkopen als het niet dringend moet.

5 juli 2024 om 19:21

Het kunnen betalen van iets, zoals bijvoorbeeld spelers salarissen heeft helemaal niks met eigen vermogen te maken.

5 juli 2024 om 19:43

Ongeacht wat hiervan waar is, maar het eigen vermogen is wel wezenlijk iets anders dan de liquiditeit

5 juli 2024 om 22:05

Jij kraamt de grootste onzin uit. Leuk dat eigen vermogen, maar dat zijn niet de centjes die op de bank staan. Het is puur vet op de botten voor mindere jaren met verlies te kunnen hebben. Met een juiste verdeling tussen vermogen op de balans is het wel makkelijker geld lenen als de operationele resultaten in orde zijn.

6 juli 2024 om 08:45

Het is Mike Verweij dus is het voor figuren als jou per definitie onzin. Pas die mentaliteit maar eens op het journaille in de breedste vorm toe.

Tja als ajacied ben ik bang dat het wanbeleid wat er gevoerd is de afgelopen jaren nog lang zijn naslag gaat hebben. Echt ongelofelijk hoe je een club zo kan managen, desondanks houd ik vertrouwen in Kroes en consorten dat het ooit nog goed gaat komen.

5 juli 2024 om 17:31

Zolang je spelers voor grof geld koopt, geen kans geeft en met verlies verkoopt gaat het nog jaren door ja.

5 juli 2024 om 19:17

@mentalist - Ik denk dat het nieuwe bestuur wel lering trekt uit het wanbeleid van het vorige bestuur. Dat salarishuis gaat ongetwijfeld verder krimpen en ze zullen een jasje uit moeten doen. Dat is ook niet erg, want veel rendement heeft het vorige bestuur niet uit het enorme spelersbudget gehaald. De kans is groot dat ze het beter gaan doen met minder.

5 juli 2024 om 20:14

Dat is mooi gezegd Sirius, daar hoop ik op.

Dat is nieuw voor Ajax lenen om salarissen te kunnen betalen.

5 juli 2024 om 17:20

Dat deden ze ook in het jaar dat Demy de Zeeuw werd aangetrokken. Als ik zou gokken zou ik gokken dat het waarschijnlijk een liquiditeitsdingetje is.

5 juli 2024 om 17:28

Nee hoor, al meer dan een half jaar bekend.

5 juli 2024 om 18:03

@Pesso-PSV,

Allereerst is het geen lenen, het is een doorlopend krediet. Wat te vergelijken is met een creditcard. Je kan het gebruiken maar het staat niet op je rekening.

Ten tweede is dit niet nieuw, het stond al in het halfjaar verslag van afgelopen winter.

Ten derde is het ook niet voor de salarissen, door het uitblijven van de transferinkomsten Traore/Neres 6,6 mil en een daling van shirt inkomsten van 5,2 mil was er sprake van een tijdelijk tekort.

5 juli 2024 om 18:23

D-Bergkamp@ goed uitgelegd als het zo is! Ik kan er mee leven 😜

5 juli 2024 om 18:33

@Pesso-PSV,

Is 6 maanden geleden netjes vermeld in de halfjaarcijfers door Ajax. En is door voetbalprimeur op 19 februari al uitgediept en uitgelegd…

Wat Verweij hier doet is ronduit leugens vertellen… want er is geen nieuwe lening, het krediet is vorig jaar al afgesloten..

5 juli 2024 om 19:41

@d-bergkamp

Hoe kom je erbij dat dit niet voor de salarissen is? Ajax geeft aan in de halfjaarcijfers dat het mogelijk nodig is voor de investeringen in de Toekomst en het huidige kosten niveau. Daar vallen salarissen toch ook onder.

Het valt mij op dat je van alles verkondigd waarbij je denkt dat je het begrijpt, maar wel duidelijk is dat je niet waar de klepel hangt. Je zit er toch best wel vaak erg ver naast. Zelfs op punten die heel simpel uit de halfjaarcijfers te halen zijn.

5 juli 2024 om 19:44

D-bergkamp

Verweij zegt helemaal niet dat er een nieuwe lening afgesloten is. Hij zegt alleen dat ajax de lening / het krediet werkelijk gebruikt heeft om de salarissen te betalen.
Of dit een leugen is weten wij beide (denk ik) niet. Of werk jij bij de bank of bij Ajax zodat jij weet wat er precies speelt.

Verweij doet aan stemmingmakerij, maar jij doet precies hetzelfde.

5 juli 2024 om 20:18

D-Bergkamp,

Als je gebruikt maakt van een kredietfaciliteit door geld op te nemen moet je gewoon terugbetalen en ook nog eens met een ontzettend hoge rente. Dus als Ajax die 20 miljoen gebruikt om kosten te betalen is dat niet uit luxe en een slecht signaal. Je kunt het wel allemaal bagatelliseren want dat deed je ook met Mislintat. Daar zat je ook ontzettend naast.

Huh dus Mislintat heeft het salarishuis naar beneden gekregen en dan toch hebben we in de winter van Henderson de beste verdienende speler gemaakt? Klinkt als goed beleid.

5 juli 2024 om 17:23

Als dit daadwerkelijk de situatie is snap ik niet dat ze die transfer goed zouden keuren.

5 juli 2024 om 17:31

Het gaat om de keuze of je wel of niet wil interen op het eigen vermogen van 236 miljoen euro.

Ter vergelijking, PSV werd kampioen met een EV van net boven de 30. Feyenoord starte het seizoen met een EV van 7 miljoen euro.

5 juli 2024 om 17:46

Roch knap dat je zoveel meer financiële mogelijkheden hebt dan de concurrenten, maar nog steeds niet het Bayern van NL bent.

5 juli 2024 om 17:50

Bayern werd dit jaar ook geen kampioen

5 juli 2024 om 19:25

Maar ja, wat valt er te interen dan? Dat eigen vermogen zegt verder niet heel veel over de liquiditeit. Nou weet ik niet hoe dat EV bij Ajax is ingedeeld, maar die hebben ongetwijfeld niet ergens nog een kluis met geld.

5 juli 2024 om 21:20

Ajax schrijft tientallen miljoenen af op de selectie elk jaar in de boeken.

Als die afschrijving in je begroting niet dekt met inkomsten, dan daalt het EV met dat bedrag.

5 juli 2024 om 17:53

Dat was natuurlijk niks meer dan een wassen neus om de supporters zoet te houden. Het salarishuis was zogenaamd flink naar beneden gesteld, maar tegelijkertijd werd dat weer gecompenseerd door torenhoge transfersommen, en iets minder hoge salarissen. Dan ga je er netto natuurlijk nog meer op achteruit.

5 juli 2024 om 18:36

@CR7 Arsenal

Feitelijk incorrect, het salarishuis was bijna 7 miljoen naar beneden afgelopen zomer. En door dat er geen CL behaald is zijn er nog meer salarissen bespaart aangezien dat prestatie bonussen waren. Dit zijn vaste lasten die je niet terug krijgt.

Afschrijvingen doen op korte termijn zeer, alleen leveren ze een hoger netto resultaat bij verkoop op. Heel anders dan vaste lasten..

5 juli 2024 om 20:20

Hahaha je doet net alsof het een zegen is dat Ajax geen CL heeft betaald. Ja ze hebben minder eenmalige onkosten. Maar ze hebben een nog veel grotere omzetderving.

5 juli 2024 om 19:45

Volgens de halfjaarcijfers komt de daling in de salarissen door de tegenvallende sportieve prestaties en dus niet door bezuinigingen van Mislintat.

Dit is niet nieuw. Er is maanden geleden al gemeld dat er een financiering was aangegaan. Als er nu weer een nieuwe financiering moet worden aangegaan, zou dat nieuws zijn maar dat is het niet. Hij herkauwt nu het nieuws van een kleine half jaar geleden. Dat er nu streng financieel beleid moet komen, dat is zeker waar. Er stond 31 december nog ruim 135 miljoen uit aan transferinkomsten (gespreid betalen door kopende clubs). Er zit daar een flinke mismatch door slecht beleid (direct betalen bij aankopen, gespreid betalen bij verkopen).

5 juli 2024 om 17:28

Ze zullen het waarschijnlijk weer van stal halen omdat ze hun pijlen andermaal op Lenderink gaan richten. Zelf zijn de voetbalmannen van de Telegraaf waarschijnlijk niet financieel onderlegd, maar ze gaan met hun halve informatie dadelijk wel een half verhaal ophangen waardoor de situatie bij Ajax penibel is dankzij passief handelen van Lenderink. Mark my words.

5 juli 2024 om 17:41

Vraag het me af hoor, zijn al een paar weken bezig met sensatie artikels van een ander niveau zonder vingers te wijzen, lijkt erop dat het idee is om vooral een onmogelijke situatie te schetsen. Met als insteek het ophemelen van de persoon (Kroes) die het gaat oplossen.

"Het grootste deel van de selectie haalt niet het niveau dat Alex Kroes wil zien. De nieuwe technische man wil niets liever dan zo snel mogelijk Pablo Rosario inlijven". Lol. Is dit De Speld?

5 juli 2024 om 17:33

De selectie is nog niet matig genoeg als je die zin zo leest.

Als nederlandse club hoef je amper tot niet op de financieën te letten, want je wordt toch wel geholpen door de knvb. Kijk maar naar vitesse

5 juli 2024 om 19:26

Hoe helpt de KNVB Vitesse dan? Ze hebben alleen uitstel gekregen alvorens de licentie werd ingetrokken. Vitesse gaat in hoger beroep en we gaan wel zien wat daar uitkomt.

Dit is onzin, allemachtig. Verweij is echt in extreme mate aan het overdrijven. Het is echt dodelijk vermoeiend. Dat het financieel wat minder is dan de laatste jaren, JA, Maar wat Verweij hier schetst slaat nergens op. Ofja die gaat echt x1000 in het overdrijven. VI omschreef het een stuk beter van de week

5 juli 2024 om 17:43

Het is geen onzin in de zin dat AJax en lening heeft afgesloten om een liquiditeitsprobleem op te lossen.

5 juli 2024 om 17:47

Absoluut, dat is gewoon de waarheid.

Het is alleen onzin dat Verweij dit 'onthuld' want Ajax melde dit zelf al een half jaar geleden. Staat ook bij het rapport van de half jaar cijfers van een half jaar geleden.

5 juli 2024 om 17:48

Nee, klopt. Ik had al wat meer gelezen over wt Verweij allemaal gezegd heeft. Dat is onzin. Vandaar, was wat te rap met mijn reactie.

5 juli 2024 om 17:58

@speedy,

Inderdaad, dat stond volgens mij zelfs al in het halfjaarverslag van Ajax.

@downwards
Zijn conclusie (van gisteren) dat Ajax met 120km (waarom geen 100 of 150, vraag ik me dan altijd af) op een ravijn afstormt etc. is natuurlijk pure sensatiezucht.

5 juli 2024 om 18:08

Ja, daar doelde ik op idd. Ik heb veel vertrouwen in de huidige beleidskoers en mensen iig. Zit veel kwaliteit op de belangrijke plekken binnen de club. De conclusies dat het jaren gaat duren volgens sommige deel ik ook niet. Met gerichte aankopen en goede verkopen kan Ajax heel snel stappen maken. Al gaat het dit jaar zeker nog niet zijn, denk wel dat we velen gaan verasssen,

5 juli 2024 om 18:16

Met drie-vier leuke aankopen en een elftal dat “in elkaar valt”, doe je gewoon weer mee. Dit jaar al zelfs .

5 juli 2024 om 18:56

Niet ongewoon bij een grote onderneming met vele investeringen waar het gros van je kapitaal vast zit. Maar met een eigen vermogen van 263 miljoen, veel activa, etc kan je niet zeggen dat het een noodlijdende club is. Snap niet dat deze man elke hersenscheet mag publiceren.

5 juli 2024 om 19:49

Speedy,

heel zwart wit schrijft ajax in de halfjaar cijfers alleen dat ze een kreditetfaciliteit afgesloten heeft en zegt Verweij nu dat ze gebruik gemaakt hebben van deze faciliteit. Iets wat wel te verwachten was.

Ik heb geen idee of het klopt wat hij zegt, maar het zou idd de waarheid kunnen zijn.

5 juli 2024 om 21:22

Lees nou eerst eens de toelichting van de half jaar cijfers (gepubliceerd in februari) op de site van Ajax.

Daar staat letterlijk in dat ze de tweede seizoenshelft een liquditeit tekort verwachten en dat op deze manier dekken.

6 juli 2024 om 09:16

Volgens mij zeg ik ongeveer hetzelfde.

Ik kan mij voorstellen dat je als Ajax met eigenvermogen en liquide vermogen werkt. Dat eigen vermogen spreek je liever niet aan want daarop is ook mede de waarde van je aandeel gebaseerd. Tot zover begrijp ik dat maar als Ajax weer geen 3e wordt gaat dat aandeel ook omlaag! Dus zou een aandeelhouders vergadering met de grootste partijen wel eens uitkomst kunnen bieden dat je voor 50 a 60 miljoen zelf verkoopt (achpom,forbs,wijndal,Mikautatze,Bergwijn,Sutalo,ruli) en uit eigenvermogen 50 miljoen toevoegt eenmalig .. dan heb je 100 miljoen om te spenderen aan transfers en salarissen.. eventueel afspreken dat het een lening betreft en dat je het terug brengt over 2 jaar verspreid… dan kan je “gewoon” aanhaken bij plek 2 en 3

5 juli 2024 om 17:48

Dat valt wel mee, Ajax kan er voor kiezen om de enorme afschrijving op de selectie gewoon af te boeken op het EV. Er hoeft niet voor geleend te worden.

5 juli 2024 om 19:32

Maar dan lever je dus links- of rechtsom ergens wat in. Nou is mijn kennis met betrekking tot boekhouding relatief beperkt, maar het lijkt mij dat je niet in het wilde weg af kunt boeken op het eigen vermogen. Dat is gewoon een opbouwing van alle bezittingen minus alle schulden.

5 juli 2024 om 21:51

Het is een afboeking op papier. De selectie staat als bezit in de boeken.

Je boekt elk jaar af op die spelers.
Zo staat Bergwijn voor 21 mio in de boeken. Volgend jaar is dat 14 mio.

Ajax heeft een EV van 236 mio. Zou je die met 30 mio laten dalen door een begrotings tekort van 30 mio veroorzaakt door afschrijvingen, dan heb je volgend jaar 206 aan EV.

Ter vergelijking, PSV had een EV van net boven de 30 mio. Feyenoord had een EV van 7 mio.

Is het dan echt zo'n probleem als Ajax volgend jaar een EV van 206 mio zou hebben?

Natuurlijk niet.

Daarom is de bangmakerij van Verweij zo'n onzin.

5 juli 2024 om 22:57

Speedy,

even graag toevoegen dat je niet ongestraft de waarde van Bergwijn van je EV kan afboeken; dat daar wel een P&L hit tegenover staat.

5 juli 2024 om 23:35

Uiteraard maar dat is op zich helemaal niet erg. Je zal een jaartje rode cijfers schrijven.

5 juli 2024 om 23:49

Ok, je doet voorkomen of je naar behoefte even vrolijk je EV kan afboeken, zonder dat daar een consequentie tegenover staat.

5 juli 2024 om 19:53

Het eigen vermogen van Ajax is vooral geinvesteerd in de huidige selectie. Ze kunnen het dus vooral liquide maken door spelers te verkopen. Maar je verkoopt dan de eerste spelers om de kosten (salarissen) te betalen en niet om te investeren. Als je meer spelers verkoopt kun je dit dan wel voor herinvesteren gebruiken.

5 juli 2024 om 22:44

Je hoeft voor aankopen niet veel liquide middelen te hebben, je betaald in termijnen.

Het eigen vermogen bestaat uit alles, gebouwen, trainigsfaciliteiten, aandelen Arena, crediteuren-debiteuren balans (Ajax heeft meer tegoed van uitgaande transfers dan zij aan inkomende transfertermijnen hoeft te betalen) en idd ook de boekwaarde van de spelers.

5 juli 2024 om 23:49

Als je naar het saldo van de debiteuren en crediteuren kijkt als ook het saldo tussen de nog te ontvangen en nog te betalen transferbedragen kijkt en dit vergelijkt met de hoogte van de transfersommen dan kun je toch ook niet ontkennen dat het eigen vermogen vooral zit in een veel te dure selectie

5 juli 2024 om 17:49

Hahaha, nee Ajax is rijker dan alle andere clubs bij elkaar.

Ajax heeft op dit moment een begroting die hoger is dan de inkomsten. Dan moet de directie een keuze maken, laten we het EV dalen of gaan we extra verkopen en zwaar bezuinigen?

5 juli 2024 om 19:36

Maar hoe willen ze het eigen vermogen laten dalen dan? Het is niet alleen een cijfertje op een scherm. Het eigen vermogen is mede opgebouwd uit bezittingen en andere inkomsten e.d. Gewoon een oprechte vraag...

Daarnaast schijnt ook dat Ajax een agioreserve van 101 miljoen in het EV heeft staan. Dat is geld wat allang is uitgegeven en altijd in het EV blijft staan (knipping kwam met dat argument). Daar kunnen ze dus niets mee.

5 juli 2024 om 23:00

Voor zover ik weet Agio reserve is het verschil tussen de nominale waarde van een aandeel en de prijs waarvoor de BV het aandeel aan een belegger bij uitgifte heeft verkocht.

Waarom Ajax er niets mee zou kunnen is mij onduidelijk. Misschien een belasting kwestie? Ik weet het niet, mijn expertise schiet hier tekort.

Als Ajax bv. 30 mio euro moet afschrijven op de boekwaarde van de spelers maar dekt dat niet in de begroting, dan daalt het EV met 30 mio ondat de boekwaarde vd spelers met 30 mio is gedaald.

Alsof een bank je ook miljoenen gaat lenen als je op het punt van omvallen staat en je het niet kan betalen.

5 juli 2024 om 19:34

Puur op dat argument: Een bank leent ook geld aan clubs die financieel in zwaar weer verkeren. Zolang de bank de garantie heeft dat ze hun geld terugkrijgen, verschaffen ze je sowieso een lening (zolang het binnen de regels van de EU e.d. valt). Dat zegt dus niet alles. Daarbij staat Ajax natuurlijk niet financieel op omvallen.

5 juli 2024 om 20:31

Ik ken het. Moeders altijd op Bijzonder Beheer gezeten bij een NL bank en ook andere familie in de advocatuur en notarissen wereld die voetbalclubs ook wel eens bijstaan mbt financiële constructies e.d. Echter niet helemaal mijn wereld en tak van sport.

Lijkt me sterk als je ziet hoeveel miljoenen Ajax binnen heeft geharkt met uitgaande transfers de laatste paar jaar, ook al was Sven roekeloos hier en daar het verschil tussen inkomsten en uitgaven lijkt mij nog steeds extreem breed.

5 juli 2024 om 20:32

Dat geld ontvang je niet in 1x, maar in termijnen, heel veel daarvan moet dus nog binnen komen.

Negatieve berichten over Ajax. Was vorig jaar het thema en vrees dat het dit jaar niet anders gaat zijn.

Het is daar een grote puinhoop. Waar Feyenoord jaren lang gezeten heeft, komt Ajax nu in. Dan is de vraag gaan de beleidsbepalers daar op de juiste manier mee om en wordt er gebouwd naar de toekomst om terug te komen waar ze waren.

Het kan namelijk niet zo zijn als er vorig jaar 100+ miljoen wordt uitgegeven dat er dit jaar weer van alles ingekocht kan worden. Na een rampzalig jaar. Ik denk dat veel mensen oogkleppen op hebben het grote Ajax kan niet zomaar zover zakken… natuurlijk wel door dat wanbeleid. Dat kost tijd om dat weer omhoog te werken.

Ook aankomend seizoen verwacht ik niet dat Ajax voor de eerste 2 plaatsen speelt. PSV en Feyenoord zijn gewoon veel verder op alle fronten, daar komt Ajax gewoon te kort.

Kijk ik vindt het jammer dat Ajax zo ver gekelderd is, zeg ik als Feyenoorder. Want de klassieker is totaal niet boeiend meer… ooit zal Ajax wel weer terug komen waar het was, maar geloof me dat heeft een paar jaar nodig. Als Feyenoorder heb ik daar ervaring mee.

5 juli 2024 om 18:10

Complete onzin. Feyenoord had tijdens het diepe dal een negatief eigen vermogen!

Ajax begon het jaar met een EV van 236 miljoen. Feyenoord met een EV van 7 miljoen.

Bij Feyenoord zal alles gaan om wie er vertrekken.

5 juli 2024 om 19:57

Maar volgens mij heeft Feyenoord en een sluitende begroting en krijgen ze aankomend jaar minimaal rond de miljoen vanuit de CL. Dat betekend dat Feyenoord het geld van de verkopen kan gebruiken voor aankopen terwijl Ajax eerst moet verkopen om het liquiditeits tekort weg te werken.

5 juli 2024 om 21:11

Denk je niet dat Feyenoord eerst weer eens wat vet op de botten wil hebben?

Ajax hoeft niet perse een te kort weg te werken. Ze heeft ook de optie om wat in te teren.

6 juli 2024 om 09:39

maar volgens mij is beide mogelijk.

Ze hebben (volgens mij) al jaren een sluitende begroting. Krijgen aankomend jaar nog meer CL inkomsten en hebben Wieffer al verkocht. Zeker met de stijgende premies in de CL is het belangrijk om het kapitaal op het veld te houden en zo stappen te maken.
Daarnaast ga ik ervan uit dat ze of een Gimenez, Geertruida en/of Hancko nog verkopen. Daar vang je dan nog eens 25 tot 75 miljoen voor. Als je de helft van het geld gebruikt voor nieuwe aankopen dan kan het eigen vermogen nog steeds gestaag groeien.

6 juli 2024 om 11:53

Laten we eerst maar eens afwachten hoe het precies zit met zakan als de vrienden van Feyenoord. Gaat alle opbrengst van de transfers wel naar Feyenoord?

Het is schokkend dat zulke informatie niet geverifieerd worden. Ik neem 10 minuten de tijd om de jaarstukken alsook de halfjaarsstukken door te lezen en kom met hetvolgende (ook geen volledig beeld maar genoeg om die kwakzalver te ontkrachten).

31-12-2023 eigen vermogen gerapporteerd +-263.5 miljoen.

Eindelijk een topic waar ik als financial eens wat kan bijdragen! 🤪

Ik lees nogal wat verwarring over Eigen Vermogen. Dat laat niets meer zien dan welk deel van je bezittingen met eigen geld gefinancierd is. Simpel gezegd, als je een afbetaald huis hebt dat 5 ton waard is maar een bankrekening waar niets op staat heb je alsnog een eigen vermogen van 5 ton. Toch zal je ondanks dat halve miljoen eigen vermogen problemen hebben om een blikje Cola bij de Appie af te rekenen omdat al je vermogen vast zit in dat huis.

Dit was al een half jaar bekend. Heeft ook niets met de financiële situatie te maken. Ajax heeft namelijk gewoon investeringen lopen. En dit is goedkoper, dan investeringen terugtrekken.

5 juli 2024 om 20:00

waarom heeft dit niets met de financiele situatie te maken ? Ajax geeft zelf aan dat ze de faciliteit afgesloten heeft vanwege de investering in de Toekomst en het kostenniveau.

Eigen vermogen is simpelweg het verschil tussen bezittingen en schulden. Kan positief of negatief zijn. Heeft helemaal niets met cash te maken wat je nodig hebt om salarissen te betalen.

Ik weet niet wat er waar van is wat hij verteld maar dat het niet rooskleurig is leikt me wel.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren