voetbalzone

Ajax reageert op gestaakte Klassieker en dreigt met harde maatregelen

Noël Korteweg06 okt 2023, 16:19
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 01:54
Advertentie

Ajax heeft vrijdag gereageerd op de gebeurtenissen rondom het thuisduel met Feyenoord (0-4) van vorige maand. De Amsterdammers hebben de desbetreffende middag met de burgemeester, hoofdofficier en politiechef geëvalueerd en dreigen met harde maatregelen als 'wanordelijkheden zich herhalen'.

“De wedstrijd Ajax - Feyenoord kenmerkte zich door vuurwerk in het stadion en de ongeregeldheden buiten het stadion”, begint Ajax in een statement. “De wedstrijd werd stilgelegd en de ME heeft uiteindelijk traangas in moeten zetten om de orde buiten het stadion te herstellen. Dit wangedrag kan en zal niet worden geaccepteerd door Ajax en de driehoek.”

De club geeft aan dat het beleid van zowel Ajax, de gemeente Amsterdam, politie en het Openbaar Ministerie de afgelopen jaren primair is ingezet op een dadergerichte aanpak. “De goeden moeten zo min mogelijk onder de kwaden lijden.”

“Daders van het afsteken van vuurwerk, vernielingen, geweld, openbare ordeverstoringen of discriminatie hebben een civiel- of bestuursrechtelijke maatregel gekregen en/of zijn strafrechtelijke vervolgd”, gaat het statement verder. “Waar dit niet mogelijk is gebleken, kwam dat veelal omdat individuen zich verschuilen in de menigte, zich verstoppen onder doeken of achter bivakmutsen.”

Ajax geeft aan dat er vijftien personen zijn aangehouden na de verloren Klassieker. “Het onderzoek op basis van beelden naar tien andere verdachten van openlijk geweld loopt nog. Ajax heeft tot nu toe 32 supporters die betrokken zijn geweest bij de verschillende (vuurwerk)incidenten geïdentificeerd. Zij krijgen een stadionverbod opgelegd en zijn met ingang van Ajax - AZ niet welkom.”

Maatregelen, zoals het plaatsen van netten of het spelen zonder (uit)publiek, worden niet uitgesloten. “Indien wanordelijkheden zich herhalen wordt de hier bovengenoemde dadergerichte aanpak moeilijker toepasbaar en zijn collectieve maatregelen, zoals het plaatsen van netten of in het uiterste geval het sluiten van tribunevakken of het spelen van wedstrijden zonder (uit)publiek, onontkoombaar”, is Ajax duidelijk.

“Alle partijen spreken echter de hoop uit dat het zover niet hoeft te komen en scharen zich achter de tienduizenden welwillende Ajax-supporters die zich wel gedragen en veilig en ongestoord van het voetbal moeten kunnen genieten.”

Bezig met laden …