Barcelona viert terugkeer Vilanova met simpele zege

Bart Kruyt06 jan 2013, 19:50
Laatst bijgewerkt: 06 jan 2013, 19:50

Barcelona zet de jacht op de landstitel voort. De koploper van de Primera División liet in de eerste seizoenshelft slechts twee punten liggen en boekte zondagavond op overtuigende wijze de eerste overwinning van het nieuwe kalenderjaar, door met 4-0 te winnen van Espanyol. De eindstand stond al na een halfuur spelen op het scorebord en spannend was het dus nooit in het Camp Nou, waar Tito Vilanova terugkeerde op de bank van Barcelona. De coach miste het slot van 2012, omdat hij in december moest worden geholpen aan een tumor in zijn speekselklieren.

/

Vilanova is nog herstellende van de ingreep, maar voelde zich goed genoeg om zondag aanwezig te zijn bij de wedstrijd. Vanaf de bank zag hij dat er van een echte derby nooit sprake was. In de eerste tien minuten viel er weliswaar niet veel te beleven, maar daarna maakte Barcelona vier doelpunten in nog geen twintig minuten tijd, waardoor de wedstrijd snel gespeeld was. Xavi opende de score, toen hij met een lage voorzet werd gevonden door Andrés Iniesta en binnen kon tikken. Door die goal evenaarde Barcelona een clubrecord: de Catalanen hebben nu in 36 competitiewedstrijden op rij weten te scoren. In de jaren veertig, tussen 1942 en 1944 om precies te zijn, zette Barcelona zo'n zelfde reeks neer.

Vijf minuten na de openingstreffer verdubbelde Pedro de marge, waarna de aanvaller even later ook de 3-0 maakte. Bij deze goal was vooral de voorbereiding prachtig: met een kandidaat voor de steekpass van het seizoen zette Sergio Busquets Pedro vrij voor doelman Francisco Casilla, die Pedro niet van het scoren af kon houden. De doelman kon vervolgens ook niet voorkomen dat Lionel Messi zijn doelpuntenproductie voor dit kalenderjaar opende: de topscorer van de Primera División benutte een gemakkelijk gegeven penalty, nadat Cesc Fàbregas naar de grond was gegaan.

/

De supporters in het Camp Nou hoopten op een overwinning met dubbele cijfers, maar zover zou het niet komen. Barcelona nam na de goal van Messi wat gas terug en speelde de eerste helft in wandeltempo uit. Espanyol was niet bij machte om daarvan te profiteren en Victor Valdés zal het gevoel hebben gehad dat hij zichzelf voor niets had omgekleed. De keeper werd ook in de tweede helft nauwelijks aan het werk gezet en Barcelona ging op zoek naar de vijfde goal van de avond. Pedro scoorde nog tweemaal, maar allebei zijn doelpunten werden afgekeurd wegens buitenspel.

Elf minuten voor tijd kreeg Espanyol vervolgens uit het niets de kans op een eretreffer. Gerard Piqué treuzelde aan de rechterkant en probeerde de bal terug te tikken naar Valdés, maar zijn terugspeelbal was veel te kort. Juan Albín kon onderscheppen en ging alleen op de doelman af, maar hij bleef lang staan en hield zijn doel schoon. Aan de overkant raakte Messi uit een vrije trap nog de bovenkant van de lat en ontsnapte voormalig AZ-verdediger Hector Moreno aan een rode kaart, na een schandalige tackle op Thiago Alcantara. De score kwam niet meer in beweging en dus bleef het bij 4-0.