voetbalzone

Bayern maakt status waar en verovert derde wereldtitel

Matthijs van Laar21 dec 2013, 21:23
Laatst bijgewerkt: 21 dec 2013, 21:23
Advertentie

Bayern München heeft voor de derde maal in de clubhistorie beslag gelegd op de wereldtitel. De Marokkaanse kampioen Raja Casablanca, dat zich verrassend ten koste van Atlético Mineiro voor de eindstrijd wist te plaatsen, werd met name in de beginfase onder de voet gelopen door de Champions League-houder en keek al snel tegen een 2-0 achterstand aan. De Duitse Rekordmeister gaf nadien hier en daar wel wat mogelijkheden weg, maar trok de zege uiteindelijk betrekkelijk eenvoudig over de streep. Na het vieren van de vijfde hoofdprijs van 2013 mogen de mannen van Josep Guardiola een aantal weken van hun rust gaan genieten.

/

Na de Duitse beker, de landstitel, de Champions League én de Europese Supercup was het dus wéér raak voor Bayern, dat vanaf het eerste fluitsignaal in het Stade de Marrakech zijn intenties duidelijk maakte. Toni Kroos loste al na een paar minuten een waarschuwingsschot, maar het echte feestje barste los nadat Dante de score had geopend. De stopper ontsnapte na een hoekschop aan de buitenspelval, nam uitstekend aan en rondde af als een volleerd goalgetter. Bayern ging door en verdubbelde de marge na 22 minuten spelen. David Alaba legde terug op de inlopende Thiago Alcántara, die de bal met precisie en beheersing in de verre hoek plaatste, buiten bereik van doelman Khalid Askri.

Bayern, dat na een halfuur spelen 78 procent balbezit had, verzuimde vervolgens om de definitieve genadeklap uit te delen. De Duitsers kregen via Dante (kopbal), Thiago (schot) en Xherdan Shaqiri (schot) kansen genoeg, maar lieten het na om een derde treffer te maken. Raja Casablanca profiteerde bijna van die spilzucht: na een belabberde uittrap van Manuel Neuer belandde de bal in de voeten van Chemseddine Chtibi, die geen seconde aarzelde en het halflege doel onder vuur nam. Zijn inzet vloog echter een paar centimeter langs de paal.

/

Ondanks de achterstand en het krachtsverschil in de eerste 45 minuten, gaf de topclub uit het gastland de moed niet op. Het elftal van coach Faouzi Benzarti streed voor elke centimeter en bracht de Europese grootmacht met die instelling een paar kaar ernstig in verlegenheid. Zo kreeg Mouhcine Iajour in de 55e minuut een kopkans van jewelste, maar verzuimde hij om de bal de juiste richting mee te geven, waardoor Neuer simpel kon pakken. De hoop op een comeback bleef echter ook na die misser volop in leven. Shaqiri had daar na 65 minuten spelen een eind aan kunnen maken, maar de Zwitser raakte voor een vrijwel leeg doel keihard de lat.

In de slotfase kreeg Raja nog één kans om het duel alsnog nieuw leven in te blazen, maar zowel invaller Vianney Mabide als Mouhssine Moutouali kreeg de bal niet in het Duitse doel. Eerstgenoemde zag zijn schot knap gepakt worden door Neuer, waarna Moutouali de kansrijke rebound druistig over het doel heen ramde. Raja bleef het ook nadien proberen, maar was niet bij machte om de afweer van Bayern te slechten. Ondanks de nederlaag zullen de Groene Arenden echter als helden worden onthaald. De spelers van Bayern wacht binnenkort nog een huldiging in het centrum van München, waarna zij mogen gaan genieten van een aantal welverdiende vrije dagen.

Bezig met laden …