Bayern morele winnaar in Duitse topper na gelijkspel tegen Borussia

Peter Nusselder01 dec 2012, 19:24
Laatst bijgewerkt: 01 dec 2012, 19:24

De krachtmeting tussen Bayern München en Borussia Dortmund was in de eerste helft een tegenvallende topper, maar na de hervatting was er meer te beleven. Toni Kroos zette de koploper van de Bundesliga op fraaie wijze op voorsprong, maar de gasten kwamen via een al even knap schot van Mario Götze op gelijke hoogte: 1-1. Met de puntendeling zal vooral de Beierse formatie tevreden zijn.

/

Der Rekordmeister en de huidige kampioen van Duitsland wisten het publiek in de Allianz Arena de eerste 45 minuten nog niet echt bekoren. Borussia, dat met een achterstand van elf punten op koploper Bayern eigenlijk alleen gebaat was bij een overwinning, liet het initiatief aan de thuisploeg en werd in het begin alleen gevaarlijk toen keeper Manuel Neuer zich bijna verslikte. De doelman van het Duits elftal verspeelde de bal aan Marco Reus, maar kwam met de schrik vrij. Op slag van rust deed de Bayern-goalie zijn werk wel goed, door een hard schot van Reus tot corner te verwerken.

Aan de andere kant zorgden de gastheren, zonder de geblesseerde Arjen Robben, voor meer dreiging. Echt grote kansen bleven echter uit. Sluitpost Roman Weidenfeller van Borussia hoefde niet in actie te komen bij schoten van Franck Ribéry en Kroos, die naast gingen. Na een fraai opgebouwde Bayern-aanval was er een aardige mogelijkheid voor Thomas Müller, maar de doelpoging van de rechtervleugelspeler werd geblokt en bereikte de goal van de bezoekers dus evenmin. Tegenvaller voor de ploeg van trainer Jupp Heynckes was dat verdediger Holger Badstuber zich al na iets meer dan een half uur moest laten vervangen, met een zware knieblessure.

/

In de tweede helft leken die Borussen beduidend meer aanvallende intenties te hebben en was er al na enkele minuten een grote kans voor Mats Hummels. De verdediger ontsnapte bij een vrije trap aan de aandacht van de Bayern-defensie, maar met een uiterste krachtsinspanning kon Neuer de inzet nog uit de hoek tikken. Een schot van Marcel Schmelzer ging naast en een kopbal van Götze was krachteloos, maar dat de gasten sterker werden was duidelijk. Nadat het offensief van de equipe uit Dortmund was gaan liggen, was het 25 minuten voor tijd evenwel alsnog Bayern dat op voorsprong kwam.

Na voorbereidend werk van Müller stuurde Kroos tegenstander Hummels met een kapbeweging het bos in, dribbelde hij ook diens collega-centrumverdediger Neven Subotic voorbij en was zijn schot met links onhoudbaar voor Weidenfeller: 1-0. Van die voorsprong mocht Bayern, dat reeds Herbstmeister was, echter niet lang genieten. Zes minuten later alweer zorgde Götze voor de gelijkmaker, door een afgeslagen cornerbal aan te nemen en met links knap binnen te schieten: 1-1. Kroos, Müller (twee keer) en Javi Martínez waren daarna nog dicht bij een tweede Beierse treffer, maar gescoord werd er niet meer.