Bayern na rust superieur; VDV gidst Hamburger SV

Matthijs van Laar22 sep 2012, 17:24
Laatst bijgewerkt: 22 sep 2012, 17:24

Bayern München blijft ongeslagen (mede)koploper van de Bundesliga. De ploeg van Jupp Heynckes moest even op stoom komen bij Schalke 04, maar toonde zich na rust veel beter en won verdiend met 0-2. Iets noordelijker, in de Imtech Arena van Hamburg, bewees Rafael van der Vaart voor het eerst zijn waarde voor Hamburger SV. Met twee assists had de aanvallende middenvelder een groot aandeel in de eerste verliespartij van regerend kampioen Borussia Dortmund in 32 duels. Die Borussen waren met de imposante reeks op weg naar het record van uitgerekend HSV, dat ooit 36 duels ongeslagen bleef. Die Rothosen zijn dankzij de 3-2 overwinning eindelijk van de hatelijke ‘nul’ verlost.

/

Schalke 04 - Bayern München 0-2
Aftasten was het sleutelwoord van de eerste 45 minuten. Zowel Schalke, dat aantrad met Klaas-Jan Huntelaar maar zonder Ibrahim Afellay, als Bayern keek de kat de eerste twintig minuten uit de boom. Eerste mogelijkheid kwam na zo’n 22 minuten spelen op naam van Mario Mandzukic, maar de Kroatische spits kon een iets te hoge voorzet van Toni Kroos net niet in het half lege doel koppen. Het antwoord van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten: Huntelaar troefde Dante op snelheid af, maar schoot vervolgens in het zijnet. Nadien was Arjen Robben nog eenmaal gevaarlijk met een slap schot met zijn zwakke rechter en liet Jefferson Farfán doelman Manuel Neuer zweten met een harde knal op diens vuisten.

Na de pauze schakelde Bayern een tandje bij, waarna het verweer van de thuisploeg vrijwel onmiddellijk brak. Thomas Müller kopte na zeven minuten in de tweede helft nog rakelings naast, maar maakte die nipte misser vervolgens ruimschoots goed. Eerst bediende hij op knappe wijze Toni Kroos, die oog in oog met doelman Lars Unnerstall koelbloedig bleef en met een harde schuiver in de verre hoek de score opende. Drie minuten later verdubbelde Müller zelf de marge. De aanvaller tikte Christian Fuchs door de benen, liep vanaf rechts de zestien en werkte het leer vervolgens uit een lastige hoek binnen. Bayern bleef ook na de 0-2 de veel betere ploeg. Onder meer Robben (wippertje doorzien door Unnerstall) liet echter na om de score verder uit te breiden.

/

Hamburger SV - Borussia Dortmund 3-2
Van der Vaart kon zijn terugkeer in de Imtech-Arena niet van een betere start voorzien. In de tweede minuut kopte Heung-Min Son uit een voorzet van de Nederlander de 1-0 achter doelman Roman Weidenfeller. HSV speelde in het eerste bedrijf op het scherpst van de snede, op zoek naar de eerste punten van het seizoen. Zo kreeg Van der Vaart een gele kaart voor een stevig duel met Moritz Leitner. Borussia Dortmund maakte op zijn beurt een ijverige indruk voor rust, creëerde enkele kansen, maar was niet zorgvuldig in de laatste meters. Vooral Robert Lewandowski en Lukasz Piszczek oogden gevaarlijk.

Na de onderbreking ontpopte de krachtmeting zich tot een doelpuntenfestijn. Al 25 seconden na het fluitsignaal werkte Ivan Perisic de gelijkmaker achter René Adler: 1-1. Na een klein uur spelen schoot Ivo Ilicevic op aangeven van Van der Vaart de 2-1 tegen de touwen. Son maakte er luttele minuten zelfs 3-1 van, toen hij een individuele actie afrondde. Eén minuut later verscheen al de 3-2 op het scorebord. Perisic tikte simpel binnen na een pass van Piszczek. In het restant van het duel zochten die Borussen nadrukkelijk naar de gelijkmaker, maar mede dankzij enkele reddingen van Adler pakte HSV de eerste punten van het seizoen.

/

VfL Wolfsburg - SpVgg Greuther Fürth 1-1
De bezoekers lieten in de eerste 45 minuten een goede indruk achter. Door een gebrek aan communicatie werkte Emanuel Pogatetz de bal in de 27e minuut achter zijn eigen doelman: 0-1. SpVgg Greuther Fürth had uitzicht op nog een doelpunt, maar enkele minuten voor rust en uit het niets kwam Wolfsburg op gelijke hoogte. Bas Dost bezorgde een voorzet van Naldo met het hoofd bij Thomas Kahlenberg, wiens schot tegen de lat ging. In de rebound was Ivica Olic het meest attent en kopte hij het leer alsnog achter doelman Max Grün: 1-1.

De tweede helft was voor de neutrale bezoeker een armetierig schouwspel. Er werd hoofdzakelijk strijd geleverd op het middenveld en kansen waren er nauwelijks. De verdediging van SpVgg Greuther Fürth stond als een huis en Dost en consorten slaagden er niet in om een gaatje te vinden. Vrije trappen waren evenmin aan beide ploegen besteed. Zeven minuten voor tijd ontsnapte Wolfsburg. Een inzet vanaf een meter of 25 van Sercan Sararer spatte op de paal uiteen.

Fortuna Düsseldorf - SC Freiburg 0-0
Gescoord werd er niet in het duel tussen de zeven en acht van de Bundesliga en dat mocht vooral Freiburg zich aanrekenen. De bezoekers uit het zuiden van Duitsland kregen met name in de slotfase van het eerste bedrijf goede kansen op een treffer. Zo leek Cédric Makiadi van vijf meter afstand binnen te kunnen gaan schieten, maar de middenvelder toonde zich te gehaast en schoot hoog over. Na de onderbreking was het weinig opwindend van beide kanten. Enkel via hoge ballen viel er zo nu en dan wat te beleven in de beide strafschopgebieden. De 0-0 eindstand deed dan ook recht aan de verhoudingen binnen het veld.

/

FSV Mainz 05 - FC Augsburg 2-0
FSV Mainz, dat uit de eerste drie ontmoetingen van het nieuwe seizoen slechts één punt verzamelde, had aan een prima eerste helft genoeg tegen het al even karig bedeelde Augsburg. Al na tien minuten was het raak. Andreas Ivanschitz kreeg de bal in de zestien na een warrige situatie voor zijn voeten en werkte de 1-0 binnen. Zes minuten later raakte Adam Szalai de paal, maar de Hongaar kon even daarop toch juichen. De spits troefde Paul Verhaegh af en liet vervolgens ook Augsburg-goalie Mohamed Amsif kansloos. Beide ploegen raakten nadien nog eenmaal de lat, maar gescoord werd er niet meer.