Burkina Faso dankzij topscorer Traoré langs ‘Barceloniaans’ Ethiopië

Erik van Dam25 jan 2013, 19:59
Laatst bijgewerkt: 25 jan 2013, 19:59

Alain Traoré blijkt over buskruit in zijn linker te beschikken. Het toptalent van Lorient was vrijdagavond met twee indrukwekkende doelpunten belangrijk voor Burkina Faso, dat in Nelspruit dreumes Ethiopië met 4-0 over de knie legde en zodoende na achttien zegeloze duels weer eens won in de Afrika Cup. De West-Afrikanen voeren Groep C nu aan met vier punten. Zambia en Nigeria hebben twee punten en Ethiopië sluit de rijen met één schamel puntje.

/

Ethiopië oogstte na de eerste groepswedstrijd tegen Zambia (1-1) veel lof. De lokale kranten vergeleken het combinatievoetbal van de Oost-Afrikanen zelfs met Barcelona. Dat ging misschien wat ver, maar ook tegen Burkina Faso trachtte de ploeg van succescoach Sewnet Bishaw aantrekkelijk voetbal op de dorre mat te leggen. Na vier minuten leidde dergelijk samenspel tot een enorme kans, want na een fraaie hakbal van Saladin Said, de grote man van Ethiopië, plaatste middenvelder Shimelis Bekele de bal tegen de paal. Burkina Faso was gewaarschuwd.

Het team van de Belg Paul Put was na de moeizame eerste minuten dan ook gelijkwaardig aan Ethiopië. Hoewel rommelig, werden les Etalons gevaarlijker. Een doelpunt van Wilfried Sanou werd vanwege buitenspel terecht afgekeurd en na 25 minuten kwam Jonathan Pitroipa net tekort bij een voorzet van andermaal Sanou. Burkina Faso greep na ruim een halfuur uiteindelijk de leiding in het Mbombela Stadion. Nadat een inzet van Aristide Bancé nog van de lijn werd gehaald, knalde Alain Traoré in dezelfde aanval de bal vol in het dak: 1-0. Het betekende zijn derde Afrika Cup-doelpunt in vier duels.

Ethiopië, waarbij de spelers voornamelijk voor de broodnodige premies voetballen, zocht in de tweede helft nadrukkelijk de gelijkmaker. Na een uur moest de doelman van Burkina Faso er na een handsbal af en dus groeide de hoop. Een kwartier voor tijd schoot Traoré die met een wreeftrap van twintig meter echter aan diggelen: 2-0. Hij is nu met drie doelpunten de topscorer van het toernooi. Ethiopië, dat in 1962 de Afrika Cup won, maar op de wereldranglijst wel het slechtste Afrikaanse land is, liep tegen een nog zwaardere nederlaag aan, want Djakaridja Koné en Pitroipa zorgden voor de 4-0 eindstand.