voetbalzone

De gloednieuwe tenues van Barça, Real, Man City en PSG

Rian Rosendaal11 jul 2023, 23:30
Laatst bijgewerkt: 11 jul 2023, 23:30
Advertentie

In de aanloop naar het nieuwe seizoen worden door de meeste (top)clubs traditiegetrouw de nieuwe tenues gepresenteerd. Sommige supporters vinden de nieuwe shirts geweldig en doen gelijk massaal inkopen, terwijl anderen er juist van gruwelen en de hand op de knip houden. Voetbalzone zet de nieuwe tricots van de grootste clubs in Europa voor je op een rij.

Manchester City
Het nieuwe thuisshirt van Manchester City is een eerbetoon aan de verhuizing van Maine Road naar het Etihad Stadium, precies twintig jaar geleden. Het shirt is lichtblauw en wordt gekenmerkt door verticale banen. De in totaal vier verticale banen zijn een verwijzing naar de vier grote torens die zichtbaar zijn vanaf de buitenkant van het Etihad Stadium, waarin de afgelopen jaren zoveel successen zijn gevierd.

Manchester United
Het nieuwe tenue van Manchester United lekte onlangs uit, daar rapper Aitch het shirt droeg op Glastonbury. Bij het nieuwe ontwerp valt direct op dat de opvallende, witte kraag wordt ingeruild voor een v-hals. De hals is donkerblauw van kleur en ook op de schouders zijn de karakteristieke strepen van het merk adidas in het blauw terug te vinden. Verder valt op dat de sponsornaam, TeamViewer, ditmaal groter geprojecteerd wordt. Daarnaast is Adidas niet meer als merknaam zichtbaar op de borst, want alleen de drie herkenbare strepen zijn blijven staan.

Arsenal
Het thuistenue is een eerbetoon aan de Invincibles, die in het seizoen 2003/04 kampioen werden zonder een wedstrijd te verliezen in de Premier League, en dus werden de resultaten van alle competitieduels in de zijkant van het shirt geborduurd. De gegevens van vier winstpartijen en twee gelijke spelen in het ongeslagen seizoen ontbreken echter en dat is een doorn in het oog van fanatieke fans van Arsenal, die daar massaal over klaagden. De clubleiding heeft de fout inmiddels ook ontdekt en alle gemaakte kosten worden terugbetaald.

Liverpool
Het shirt dat de Liverpool-spelers voortaan dragen bevat de nodige details. Op de achterkant staat het getal 97 tussen 2 eeuwige vlammen, als verwijzing naar de fans die kwamen te overlijden als gevolg van de Hillsborough-ramp in 1989. De witte accenten hebben te maken met het shirt dat Liverpool droeg in 1974, de begintijd van de glorieperiode van the Reds. In de jaren 70 en 80 werden de nodige Europa Cups en landstitels bijgezet in de prijzenkast en domineerde Liverpool lange tijd het Engelse voetbal.

Bijzonder uitshirt
Het groen-witte uitshirt is een ode aan het shirt dat werd gedragen in het seizoen 1995/96, toen niet Nike, maar Adidas nog de sponsor was. Het shirt van nu bevat net als bijna dertig jaar geleden een design van groene blokken ter hoogte van de rechter bovenkant en linker onderkant. Op het uitshirt van komend seizoen zijn deze blokken echter lichter groen. Er zijn tevens zwarte accenten aangebracht.

Chelsea
Chelsea brengt met het gloednieuwe thuistenue een ode aan de jaren negentig. Oud-spelers Dennis Wise en Roberto Di Matteo showen het shirt dat verwijst naar 1998, toen the Blues de Europa Cup II veroverden. Chelsea kiest voor het seizoen 2023/24 voor een overwegend blauw shirt met enkele gouden elementen.

Barcelona
Het nieuwe Barcelona-shirt is een eerbetoon aan het vrouwenteam dat afgelopen seizoen de Champions League veroverde. Uiteraard zijn er de bekende rode en blauwe banen, met aan de zijkanten dunne kartelrandjes, als verwijzing naar de diamant uit het allereerste logo van de FC Barcelona Femini. Uiteraard is er midden op het shirt plaats voor hoofdsponsor Spotify.

Real Madrid
Sponsor Adidas heeft gouden accenten toegevoegd aan het nieuwe thuisshirt van Real Madrid, dat onder meer zal worden gedragen door aanwinst Jude Bellingham. Dat gebeurde voor het laatst in het seizoen 2011/12. Naast de gouden zijn er ook navy blauwe accenten aangebracht door Adidas. Op de achterkant van de hals bevindt zich een speciaal detail, namelijk het motto van de club: '¡Hala Madrid!'

AC Milan
AC Milan opteerde voor het thuisshirt voor het seizoen 2023/24 voor een frisse blik. Zo is er een unieke zichzelf herhalende graphic die de letter M vormt. Hiermee wordt de hechte relatie tussen de Italiaanse topclub en de stad Milaan nog maar eens benadrukt. Uiteraard wordt het nieuwe Milan-tricot gekenmerkt door de bekende rode en zwarte banen, die al tientallen jaren te zien zijn.

Internazionale
Het nieuwe shirt van de verliezend Champions League-finalist lekte in april al uit. Aan de bekende zwarte en blauwe banen is een detail toegevoegd: een soort bliksemschichten met een 3D-effect. Alle logo's zijn in de kleur geel, zoals dat voor het laatst was in het seizoen 2016/17. De ster boven het logo verwijst naar de negentien kampioenschappen van Inter in de Serie A. Het nieuwe tenue moet overigens nog wel officieel worden gepresenteerd door de Milanese grootmacht.

Juventus
Het wat weggezakte Juventus kiest voor een verticaal zebrapatroon in het design voor het nieuwe thuisshirt. Hiermee verwijst de grootmacht uit Turijn naar 'Le Zebre', een van de bijnamen van de club. Alle logo's op het shirt zijn in het geel, zoals wel vaker voorkwam bij La Vecchia Signora. Veel supporters zijn enthousiast over het aansprekende shirt waarmee Juventus aan het nieuwe seizoen begint.

AS Roma
De verliezend Europa League-finalist staat erom bekend louter prachtige shirts te leveren. 'From history to the eternal future', zo luidt het motto van AS Roma. Het nieuw shirt verwijst naar het seizoen 1992/93, toen het teruggekeerde Adidas ook de sponsor was en clubicoon Francesco Totti zijn debuut maakte. Er is gekozen voor een bordeaux rood shirt met gele accenten. De drie bekende strepen van Adidas keren terug op de zijkanten.

Bayern München
Bayern München kwam in mei al met het nieuwe thuisshirt op de proppen. Waar de kampioen van Duitsland doorgaans in een rood shirt speelt, is nu gekozen voor een overwegend witte kleur. Het gloednieuwe tenue wordt op Instagram getoond door onder meer Jamal Musiala, Serge Gnabry, Sadio Mané en Thomas Müller. Met dit shirt brengt Bayern een ode aan het elftal dat in 1965 promotie naar de Bundesliga bewerkstelligde.

Borussia Dortmund
De overbekende geel-zwarte strepen ontbreken op het nieuwe shirt van Borussia Dortmund, wat tot de nodige kritiek leidde in Duitsland. In plaats daarvan wordt in het geel en zwart het Signal Iduna Park weergegeven. Het shirt is ontworpen door een supporter van BVB, die van alle ontwerpers de meeste stemmen kreeg. Hierdoor koos Dortmund voor een geheel andere outfit.

Paris Saint-Germain
Het shirt dat de spelers van Paris Saint-Germain gaan dragen is geïnspireerd op het design van het tenue tussen 2001 en 2003, toen onder meer Ronaldinho schitterde in het Parc des Princes. De traditionele verticale rode band over het midden van het shirt is verplaatst naar de linkerkant. Naar de onderkant gaat de rode kleur over in het blauw. Naast de rode baan zijn twee kleinere witte banen aangebracht. Het Nike-logo is nu rood in plaats van wit.

Bezig met laden …