voetbalzone

‘Doelman van Ajax gebruikt aan zijlijn van het veld verslavend middel snus’

Jeroen van Poppel09 jul 2023, 11:22
Laatst bijgewerkt: 09 jul 2023, 11:22
Advertentie

Jay Gorter was zaterdagmiddag aanwezig bij de eerste oefenwedstrijd van Ajax onder Maurice Steijn, maar de doelman kwam niet in actie. Gorter werd opmerkelijk genoeg aan de zijlijn gespot terwijl hij waarschijnlijk snus innam. Het verslavende middel wordt vaak gezien als alternatief voor roken. Ajax speelde overigens met 2-2 gelijk tegen FC Den Bosch.

Snus is een soort theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt, zo schrijft verslavingsinstelling Jellinek. Het is een methode waarbij je nicotine binnenkrijgt zonder te roken en is van oorsprong afkomstig uit Zweden. Via bloedvaatjes in de bovenlip en mond komt de nicotine in het bloed terecht. Net zoals roken kan ook het gebruik van snus een verslavende werking hebben.

Het effect van snus is vergelijkbaar met het roken van een sigaret. Het kan (veel) sterker voelen dan een sigaret, afhankelijk van de tolerantie (gewenning) die iemand heeft en de hoeveelheid nicotine in de snus. Sommige varianten of merken bevatten meer nicotine dan andere. Het gebruik van snus geeft een licht tintelend gevoel en mensen worden er alerter en energieker van. Bij sommigen heeft het ook een ontspannende werking.

Gorter is na een zeer teleurstellende huurperiode bij Aberdeen terug bij Ajax. De doelman raakte in Schotland na vier wedstrijden zijn basisplaats kwijt en kwam daarna niet meer in actie voor de club. Bij Ajax was hem daarvoor al iets soortgelijks overkomen. Alfred Schreuder gaf Gorter vorig jaar de kans in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV, die mede door fouten van de keeper met 3-5 verloren werd. Het bleef tot nu toe bij dat ene optreden in Ajax 1 voor Gorter.

Bezig met laden …