voetbalzone

Driessen en Derksen aangepakt: ‘Aanjagers van negatief sentiment rondom mij’

Jordi Tomasowa14 feb 2024, 17:54
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 03:42
Advertentie

Pier Eringa heeft geen goed woord over voor Johan Derksen en Valentijn Driessen. De voormalig Raad van Commissarissen-voorzitter van Ajax is van mening dat het tweetal ‘enorme aanjagers’ zijn geweest van het negatieve sentiment rondom zijn persoon.

Eringa werd in maart vorig jaar aangesteld als RvC-voorzitter, maar moest na ruim een halfjaar alweer plaatsmaken. “Ik was gewaarschuwd van tevoren. ‘Weet wel: Ajax heeft een grote impact, iedereen kijkt naar Ajax.’ Het is een bijzondere wereld”, zegt de geboren Fries bij BNR Nieuwsradio.

De bestuurder maakte bij Ajax zeer bewogen maanden mee en had niet alles van tevoren kunnen voorzien. “Wat de dynamiek is als de harde kern van een club op gang komt, als de bestuursraad op gang komt en als de media op gang komen.”

De druk van de supporters en de ledenraad van Ajax bleek uiteindelijk te groot. Iets meer dan een half jaar na zijn aantreden kondigde Eringa zijn vertrek als voorzitter van de RvC aan.

Eringa had als toezichthouder van Ajax graag op de achtergrond gebleven, maar ongewild gebeurde dat niet. “Dat begon al door de vergoeding die speelde. Dat was niet bedacht door de RvC, maar inderdaad door de bestuursraad. Daardoor ontstond al dynamiek. Daarna ging het ook over een speler uit Rusland (de Armeen Eduard Spertsyan, red.) of hij wel of niet naar Ajax zou moeten komen.”

Derksen en Driessen


In een interview met het Financieel Dagblad legde Eringa destijds uit wat de rollen en verantwoordelijkheden van de technische staf, directie en de RvC waren. “'Boem, daar kwam het verwijt dat ik mijn straatje wilde schoonvegen. Zo werd het geframed”, geeft Eringa aan.

De voormalig RvC-voorzitter is niet te spreken over Derksen en Driessen. “Dan kom je bij de twee D's terecht: Driessen en Derksen. Dat zijn in hun vak goede mensen, denk ik. Maar ik heb die mensen nog nooit gesproken. Ik spreek met veel journalisten, maar dat hebben zij nooit gedaan. Zij zijn wel enorme aanjagers geweest van sentiment.”

“Driessen plaats ik dan nog een beetje in de hoek van journalisten, Derksen in het amusement. Beiden kunnen zo beeldbepalend zijn. Het ging om beelden die heel ver af zitten van de werkelijkheid. Zo werd geschreven wat ik van Maurits Hendriks vond, maar daar was geen letter van waar.”

Bezig met laden …