voetbalzone

‘Een confrontatie tussen Blind en Mbappé lijkt vragen om problemen’

Chris Meijer07 sep 2018, 08:10
Laatst bijgewerkt: 07 sep 2018, 08:10
Advertentie

Oranje won donderdagavond weliswaar met 2-1 van Peru, maar wist niet te overtuigen in de afscheidsinterland van Wesley Sneijder. Komende zondag wacht voor de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de eerste wedstrijd in de Nations League tegen Frankrijk. De Nederlandse ochtendkranten vrezen na de oefeninterland tegen Peru enigszins voor het treffen met de wereldkampioen.

“De enige die zich bij Nederland (met zijn snelheid en kracht) tegen de Zuid-Amerikanen in de openingsfase echt staande hield, was rechtsback Kenny Tete. De Amsterdammer speelt (nog) niet bij zijn club Olympique Lyon, maar kan overmorgen in Parijs weleens een sleutelrol vervullen. Mogelijk zelfs links in de verdediging, want in dienst van Lyon speelde hij al eens een puike partij tegen het Franse (PSG-)wonderkind Kylian Mbappé. Een confrontatie tussen Blind en Mbappé lijkt vragen om problemen”, schrijft De Telegraaf. Volgens de ochtendkrant was er sprake van een ‘symbolische wisseling van de wacht’.

“Debutant Frenkie de Jong kwam dan niet voor de afscheidnemende Wesley Sneijder in het veld; juist voor het einde van de indrukwekkende interlandcarrière van de Utrechter gaf de Ajacied een Sneijder-steekbal waaruit Memphis Depay de gelijkmaker maakte tegen Peru”, concludeert de ochtendkrant. Er klinkt bijval in de Volksrant, waarin geschreven wordt dat de middenvelder van Ajax ‘creativiteit’ toevoegt aan Oranje. “De jaren strekken zich voor hem uit, terwijl Sneijder nog één keer omkijkt.”

“Kan het mooier dan dat De Jong na een uur een passje geeft dat geniaal is in zijn eenvoud, waaruit Depay 1-1 maakt? Nee, zo moet het zijn. Sneijder kan gaan. Op naar de omhelzingen, naar het slotfeest, naar het bondsridderschap, naar de woorden van FIFA-voorzitter Infantino”, stelt het ochtendjournaal. “Vergelijk Sneijder met Ruud Vormer of met wie dan ook op het middenveld, met Strootman of Wijnaldum. Deugdzame voetballers, werkers, mannen van breedteballen. Zonder de vindingrijkheid van een type Sneijder zijn ze zo gewoontjes.”

“De overal conclusie van de avond: weer was de tweede helft beter dan de eerste, zoals voorlopig steeds onder Ronald Koeman”, analyseert het Algemeen Dagblad. “Peru stond met zijn WK-team in de Arena. En ze kwamen niet voor een potje vriendschappelijk voetbal. Als Ninja’s vlogen ze er soms in. Ruud Vormer, Virgil van Dijk, die kleunden er ook in. Maar wat opviel was hoe simpel Daley Blind zich een paar keer liet aftroeven. Meteen na rust had een verloren duel in zijn eigen zestien-meter eigenlijk tot 0-2 moeten leiden.”

Volgens Trouw is het nieuwe tijdperk van Oranje begonnen met het afscheid van Sneijder. De krant spreekt van een avond met ‘ambivalente gevoelens’. “Hij, Nederland, zijn niet goed in het eren van onze vedetten, helden, zei ook Koeman. Nu doen we het wel. Maar zo zat het toch niet helemaal. Sneijder had de avond bovenal zelf ­geregisseerd. Hij was in de media om een afscheid gaan vragen.”

“Hij had iets anders bedacht: geen vijf verdedigers, maar toch weer vier. Hij had nu zijn middenveld willen verstevigen. Dat moet vol zijn, zei hij deze week. Met het oog waarschijnlijk op de zware wedstrijd tegen Frankrijk posteerde Koeman er stevige jongens: Strootman en Vormer. Tete, de meest orthodoxe van de backs, verscheen als rechtsachter”, stelt de krant. “Maar met stevigheid alleen voetbal je niet soepel. Oranje stak stram, als vaker (als vóór de periode-Koeman), af tegen de rustig tikkende Peruanen.”

Bezig met laden …