voetbalzone

Fraser laat WK in Qatar schieten voor dienstverband bij FC Utrecht

Jordi Tomasowa11 apr 2022, 16:28
Laatst bijgewerkt: 11 apr 2022, 16:28
Advertentie

Henk Fraser wordt volgend seizoen de nieuwe trainer van FC Utrecht, zo maken de Domstedelingen bekend via de officiële kanalen. De huidige trainer van Sparta Rotterdam tekent voor drie jaar en wordt de definitieve opvolger van de in maart ontslagen René Hake. Fraser verkiest een dienstverband bij Utrecht boven Oranje, daar hij zal stoppen als assistent-bondscoach van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal.

“Het is met heel veel blijdschap dat we Henk Fraser presenteren als onze nieuwe hoofdtrainer. Hij is een oefenmeester met een buitengewoon sterke persoonlijkheid en uitstraling”, zegt
technisch directeur Jordy Zuidam op de clubwebsite van Utrecht. “Henk heeft bovendien een duidelijke voetbalvisie en heeft bij meerdere clubs bewezen dat die tot prestaties leidt. We hebben er vertrouwen in dat Henk met zijn ervaring, kennis en kunde het niveau van ons eerste elftal naar een nog hoger plan tilt."

Fraser is zelf ook verheugd met zijn nieuwe job. “Hoofdtrainer van FC Utrecht is voor mij een unieke kans, waar ik vol voor wil gaan”, aldus de oefenmeester. “Aan mijn tijd als speler bij FC Utrecht heb ik een bijzonder gevoel overgehouden aan de club. Een van mijn dromen was om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij FC Utrecht. Dat die droom nu in vervulling gaat, vervult me met blijdschap.” Fraser is op dit moment met zijn club Sparta in een hevige strijd verwikkeld tegen degradatie. Het enige obstakel wat nog roet in het eten gooide, was Frasers dubbelfunctie als assistent bij het Nederlands elftal. De oefenmeester heeft zijn baan als assistent-bondscoach en daarmee het WK in Qatar eind 2022 echter opgegeven.

Fraser is geen onbekende van Utrecht, daar hij er als speler in het verleden al twee jaar actief was. De oefenmeester begon zijn carrière als hoofdtrainer bij ADO Den Haag. Na twee jaar ruilde Fraser de club uit de Hofstad in voor Vitesse, waar hij ook twee jaar aan het roer stond. Fraser won met Vitesse in 2017 de TOTO KNVB-beker. Na zijn periode in Arnhem kwam de Surinamer bij Sparta uit, met wie hij in 2019 promoveerde naar de Eredivisie.

Fraser geldt dus als definitieve opvolger van Hake, die op 22 maart werd ontslagen bij FC Utrecht, na aanhoudende teleurstellende resultaten. De oefenmeester moest zijn post na een kleine anderhalf jaar dus verlaten, waarna zijn assistent Kruys werd aangesteld om het seizoen af te sluiten. De interim-trainer kreeg hierbij hulp vanuit de club met de aanstelling van de ervaren Advocaat, die Kruys moet begeleiden in een mentorrol.

FC Utrecht begon het seizoen sterk maar kon deze vorm niet vasthouden. De Utrechters staan op dit moment op de zevende positie in de Eredivisie met 42 punten. Deze plek is goed voor een ticket voor de play-offs voor Europees voetbal aan het einde van het seizoen. FC Utrecht sprak voor het begin van het seizoen nog uit de top drie in Nederland te willen aanvallen, maar moest al snel concluderen dat dat dit seizoen niet aan de orde was. Fraser moet daar dus vanaf volgend seizoen verandering in brengen.

Bezig met laden …