voetbalzone

Hugo Borst vernedert ‘joch dat net uit de luier is’: ‘Heeft nu al een mening’

Mart Oude Nijeweeme20 jun 2023, 08:37
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2023, 08:37
Advertentie

Hugo Borst vraagt zich af of Ronald Koeman voldoende ontzag heeft bij het Nederlands elftal. De bondscoach van Oranje zag drie van zijn eerste vier interlands verloren gaan en moet snel alle scherven bij elkaar rapen om niet ook een flater te slaan in de EK-kwalificatie. Borst kan het waarderen dat Koeman na de verloren troostfinale tegen Italië de hand in eigen boezem stak door zijn eigen functioneren kritisch tegen het licht te houden.

"Koeman zei steeds zo boos op zichzelf te zijn", observeert Borst in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Dat was voor mij nieuw. Extreme zelfkritiek. Ik keek nog eens naar dat oer-Hollandse gezicht. Geen blosjes deze keer. Het was scharlakenrood van opwinding en ergernis. Het had voor de hand gelegen om de knoeiers op een rokende barbecue te leggen. Bij de eerste Italiaanse goal was Malen de schuldige, bij de tweede Geertruida, bij de derde Virgil van Dijk. Vooral het derde tegendoelpunt gaf alle reden om tot een eindafrekening te komen."

Borst vermoedt dat Koeman deze week momenten heeft gehad dat hij twijfelde of het EK wel haalbaar was. "Oranje is heus geen onderdeurtje, maar welk elftal Koeman ook opstelt, er is geen samenhang. In het veld zie je geen vreugde, geen saamhorigheid, niks. Het publiek rekent - cliché cliché - op een leuke vechtmachine. Verliezen kan, maar dan niet omdat de ene speler de andere in de steek laat. Ik heb echt het vermoeden dat onze bondscoach aanvoelt dat van deze selectie geen leuke vechtmachine in Oranje-shirts is te bouwen. De spelers lijken geen ontzag voor deze bondscoach te hebben."

Tot slot kan Borst het niet laten om Noa Lang een trap na te geven. De columnist van het Algemeen Dagblad vindt het de hoogste tijd dat naast de bondscoach ook de internationals in de spiegel gaan kijken. "Na afloop zei Noa Lang dat een duel om plek drie in de Nations League 'nergens op slaat'. Dat joch speelt sinds kort zonder luier en nu al een mening", aldus Borst. "Frenkie de Jong gaf voor de wedstrijd tegen de Kroaten het slechte voorbeeld trouwens. Hij had er niet zo'n zin in. Blijf dan lekker thuis, jongens."

Bezig met laden …