voetbalzone

‘Ik speelde soms voor 60.000 man met nog wat drugs in mijn lichaam’

Tim Siekman01 mei 2020, 08:35
Laatst bijgewerkt: 01 mei 2020, 08:35
Advertentie

Chinedu Ede speelde in de Bundesliga regelmatig wedstrijden met drugs in zijn lichaam, zo erkent de voormalig voetballer in gesprek met T-Online. De 33-jarige oud-aanvaller van onder meer Hertha BSC, FSV Mainz 05 en FC Twente ambieert een muziekcarrière en in het vorige week uitgebrachte Reflexion geeft hij aan dat hij tegenover 60.000 Duitse fans soms niet helemaal bij de les was door drugsgebruik. Ede geeft aan dat hij in het verleden de harde werkelijkheid soms wilde vergeten en de voetballerij begon te hekelen. Daarnaast komt de problematische jeugd van Edu, zoon van een Nigeriaanse vader en een Duitse moeder, in een achterstandswijk in Berlijn ter sprake.

"Ik begon met voetbal omdat het leuk was", brengt Edu, die al enkele jaren bezig is als Duitstalige muzikant, onder meer ten gehore in het rapnummer. "Maar voetbal is een industrie. Ze willen gewoon robots die je makkelijk kan aanpassen, die je kan vertellen wat je steeds opnieuw moet doen. Het hele wereldje eromheen, al die officials: ik walgde ervan. 99 procent van de spelers die open en eerlijk hun mening verkondigen, worden snel vervangen. Ik werd echt misselijk van het wereldje."

{embed} {/embed}

"Het had niets meer met de sport zelf te maken. Iedereen met ruwe kantjes werd zo gebeiteld dat ze in het wereldje zouden passen. Natuurlijk krijg je er veel geld voor, maar uiteindelijk rechtvaardigt geld het niet om niet jezelf te mogen zijn", aldus Ede, die erkent dat hij in het genoemde lied refereert aan drugs. "Soms wil je de werkelijkheid verliezen, het was een soort medicijn." In het rapnummer brengt Edu een ode aan zijn moeder, die overleed aan de gevolgen van kanker, wat emotioneel nogal wat teweeg bracht en waardoor drugsgebruik een gewoonte werd. Zijn broer Chima, tevens muzikant, verwees enkele jaren geleden in het nummer Nikotin al naar de gevaren van roken en bracht daarbij ook zijn overleden moeder ter sprake. "Chima is de echte artiest van ons twee. Zijn ster in Duitsland is rijzende, hij wordt in de scene beschouwd als een belangrijk onderdeel van de toekomst van de Duitse rap", zo zei de voormalig Twente-speler in 2016 in gesprek met Voetbal International.

"Maar aan de andere kant doelde ik in het nummer ook op de pijnstillers die voetballers steeds moeten slikken", benadrukt Edu. "Als je een blessure had, werd je aangespoord om snel weer te gaan trainen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet goed was voor je lichaam. Maar soms nam je ook drugs als een soort balsem voor de ziel om de werkelijkheid te vergeten. Ja, dan speel je ook wel eens met nog wat drugs in je lichaam." In de clip van het nummer Reflexion rapt Edu over het spelen voor 60.000 toeschouwers en is tegelijkertijd te zien hoe hoe hij een doelpunt maakt voor FSV Mainz 05 in de uitwedstrijd tegen VfB Stuttgart. Daarnaast komt een treffer van Edu voorbij als speler van FC Twente, de club die hij tussen 2015 en 2017 diende.